Az év végére készülve...: itt a legfrissebb Kislábnyom hírlevél!

 

Az év végéhez közeledve...

"... nagyanyáink áldásával megtanuljuk, hogy elengedjük a dolgokat, hogy lelassuljunk és a lombjukat lehullajtott fákkal aludjunk. Megtanulunk úgy létezni, hogy ne akarjunk többet a szükségesnél. Sötétséged a mély és lényegi csendet jelentheti számunkra, és ha hallgatunk rád, elcsendesedhet bennünk az állandó zaj, az éjszaka nyugalma tölthet el minket. Tudásod által önzetlenné válunk, önzetlenségünk időtlen és nem ismer határokat. Nem volt kezdet és nem lesz vég, és a sötét égbolton egyszerre közeli és nagyon távoli bölcsességgel szikráznak a csillagok. Köszönettel borulunk le előtted."

 

Emma Restall Orr ezen sorait és Mia Bradbury alkotását ajánljuk szeretettel minden Olvasónknak az év utolsó hónapjára inspirációként - természetesen sok további kislábnyomos olvasmánnyal, saját ünnepi készülődési beszámolóinkkal és inspiráló történetekkel fűszerezve!

Zöld ötletek csizmába

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre – ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást.

November 24: Ne Vásárolj Semmit! nap

A Ne Vásárolj Semmit! nap nemzetközi tiltakozás a fogyasztói társadalom ellen. Észak-Amerikában a Hálaadás utáni pénteken, azaz a Fekete Pénteken tartják (idén nov. 24-én), más országokban pedig az utána következő szombaton. A Ne Vásárolj Semmit! napot Ted Dave alapította Kanadában, Vancouverben, majd a szintén kanadai Adbusters magazin népszerűsítette.

Közeledik a Ne Vásárolj Semmit! Nap

Minden év november utolsó péntekére esik a nemzetközi "Ne Vásárolj Semmit!" nap. A jeles nap tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki így akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Azóta egyre több ország vette át a Ne Vásárolj Semmit! Napot.

Kislábnyomos időgazdálkodás: hosszabb és lazább hétvégék, kevesebb munkaóra

Ideje lenne megkérdőjeleznünk a munkáról alkotott elképzeléseinket és olyan alternatív életmódokat kéne népszerűsítenünk, amelyek kevésbé munkaorientáltak. A kevesebb munkának és lazább hétvégéknek köszönhetően lehet, hogy jobban végeznénk a feladatainkat, és az életünket is boldogabbnak látnánk. És nem elhanyagolhatóan még akár fogyasztásunk is csökkenhet!