Érdemes rápillantani

Ha szemet szúr a szemét: plogging

A szemétszedős kocogás vagy a kocogásos szemétszedés egy friss, Svédországban tudatosított mozgásforma. Elnevezése, a „plogging”, az angol „kocogás (jogging) és a svéd „felkapni” (plocka) kifejezések kombinációjából jött létre.

Bővebben


Természetes „kórház” az erdő mélyén

Az indiai Pune város közelében, egy 110 hektáros újraerdősített telken alakította ki 22 év orvosi pályafutás után dr. Pravin Chordia a Serene nevű ökofalut, ahol lehetőséget nyújt a feltöltődésre, lelki és fizikai gyógyulásra mesterségesen előállított gyógyszerek nélkül.

 

Bővebben

 


Mindennapi kivégzéseink

 

Az „Everyday Extenction”  hírcsatornát az Instagram közösségi képmegosztó portálon hozta létre Sean Gallagher fotográfus és filmrendező, hogy megmutassa a fajok kihalásának elkeserítő valóságát.

 

Bővebben

 


Közösségi filmvetítés: Holnap

Február 14-én,  a szeretet napján kerül vetítésre Magyarország különböző pontjain a Védegylet és az Ökofilmklub szervezésében a Holnap című dokumentumfilm. Green Dependent csapata is részt vállal a gödöllői vetítés szervezésében, mindenkit szeretettel várunk!

 

Bővebben

 


Környezettudatos-e a macsó férfi vagy macsó férfi-e a környezettudatos?

A kultúránkban kialakult sztereotípia, miszerint a környezetkímélő életmód túlságosan nőies, gátolja a férfiakat abban, hogy fenntarthatóbb és környezetbarátabb módon éljék mindennapjaikat. A férfiakat a  környezetvédelem érdekében ezért úgy tűnik, „férfiasabb” módszerekkel és marketingeszközökkel (is) szükséges megszólítani és érzékennyé tenni.

Bővebben

 


Gyerekjáték: a kevesebb, több

 

Mélyebben merülnek el játékaik világában a gyerekek, ha kevesebb játék áll rendelkezésükre. Kreatívabb, leleményesebb módon játszanak kevesebb játékkal. A nagy játékmennyiség eltereli a kicsik figyelmét, nem tudják élvezni a minőségi játékidő lehetőségét.

Bővebben

 


Opció a bió - 9 milliárd földlakónak is!

 

Nemcsak családunk terített asztalára, hanem az összes, 9 milliárd földlakó ember számára elég bioélelmiszert lehetne termelni 2050-re két apró emberi szokásunk megváltoztatása mellett.

Bővebben

 


Okos ház 1905-ből

 

Kora gondolkodását és a technológia akkori fejlettségi szintjét megelőzve, 1905-ben  Harry W. Hillman megtervezte és kiépítette azt az elektromos hálózatot, amely képes volt egy ház teljes energiaszükségletét kielégíteni.

Bővebben

 


Szórakozva fejleszd fenntartható-önmagad

Az éghajlatváltozással foglalkozó The Change (A változás) című animációs rövidfilm, és a Föld Napja Alapítvány Én és a környezet c. környezettudatossági tesztje mindannyiunknak segíthet egy fenntarthatóbb életmód kialakításában.

Bővebben

 


A „Made In Europe” ruhacímke gazságos igazsága

Clean Clothes Company szervezet jelentéséből kiderül, hogy a Benetton, Esprit, Hugo Boss, Zara, GEOX, Vera Moda, H&M és más ismert divatmárkák menedszmentje az olcsó, kiszolgáltatott, jövőkép nélküli, kelet-európai munkaerőből is profitál. 

 

A szervezet által készített tanulmány szerint Kelet-Európában - Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában stb. - mintegy 3 millió munkás dolgozik létminimum alatti bérért nyugat-európai világmárkáknak.

Bővebben


Újratervezve megújulóból

A standfordi egyetem kutatóinak egy csoportja matematikai modellezés segítségével kiszámolta, hogy mennyi idő alatt tudna a bolygó nagy része kiszállni a szén, az olaj és a gáz felhasználásából. Talán pár évtized alatt sikerülne?

Bővebben

 


Hulladékból épült a japán közösségi söröző

A Japánban épült Kamikatz Közösségi Ház tervezése és működése a falu lakosságának fenntartható álmai alapján valósult meg: majdnem teljes mértékben újrahasznosított hulladékból épült. 

Az épület sörfőzdeként és sörözőként működik, és egy olyan közösségi tér, ahol helyet kap a lakosság hulladékközpontjának boltja és egy étterem is.

Bővebben

 


Gyerekszobák különbségei

 

heti bevásárlás különbségeinek bemutatása után most egy fotósorozattal szeretnénk érzékeltetni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen GPS koordináták kereszteződésébe születünk bele.

Bővebben


Ökoház a divat

Annak ellenére, hogy Erdély bizonyos részei kívülről szemlélve természetközelinek tűnnek, a globalizáció hatásának köszönhetően itt is megváltozott a tájhasználat és vele együtt a hagyományos építkezés. Ebben az általános trendben most már bőven akadnak olyan "nem trendi" háztartások, amelyek a gazdaságosságon kívül környezeti szempontokat is van lehetőségük és tudásuk figyelembe venni.

Bővebben

 


Oltári farmerek Saroltától

 

Bemutatunk egy energikus hazai követhető jó példát: Tripolszky Sarolta újrahasznosított farmernadrágokból és más használt ruhadarabokból készült ruhamárkát alapított Sharolta névvel.

Bővebben

 

 


Elektromos autók madártávlatból

 

Vajon egy Tesla vásárlásával megúsznám a további környezetvédelemmel való bíbelődést? Egy elektromos autó használatával megmenteném a Földet és lenyugtathatnám a (környezet)lelkiismeretemet?

Bővebben

 

 


Férfinek szauna, nőnek jégbarlang

Ki gondolná, hogy a gyakran használt   „személyre szabott” kifejezést átváltoztathatjuk „nemre szabott”-ra a fűtésszabályozás esetében. Tudományos adatok bizonyítják, hogy most a fűtésszezon elindításával az együtt élő, különböző nemű párok csetepatéja is elkezdődik, amelynek tétje a fűtésszabályozó, vagyis termosztát fölötti uralom.

Bővebben

 

 


Ha én ablak volnék…réginek maradnék

 

Egy ház felújítását, energiahatékonyabbá tételét szinte mindenki azzal kezdi, hogy kicseréli az ablakokat. De vajon muszáj mindig cserélni? Egy csapat Ontarióban ezt próbálta kideríteni.

Bővebben

 

 


Jó példa angliai kisvárosból 

Kocsmaasztal mellett vitatkozva, beszélgetve a történelem során számos élhető ötlet született. Egy elkeseredett kocsmaasztali beszélgetésből nőtte ki magát valósággá az angliai Frome kisváros különleges példája is.

Bővebben

 


Heti bevásárlólista különbségei

 

Mit és mennyit eszünk egy héten a világ különböző országaiban? Érdekes képsorozatot láthatunk arról, hogy az egyes országokban mennyit költenek élelmsziszerre a családok.

Bővebben

  

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Megosztás Megosztás