52 pénzkereseti lehetőség kisebb gazdaságoknak

Az ötleteket egy amerikai hölgy, Anna blogján találtuk, aki kéthektáros hegyi farmon gazdálkodik férjével és kislányával, és hozzájuk hasonló, kisebb léptékű, nagyobb beruházásokhoz tőkével nem rendelkező gazdaságoknak írta össze a lehetséges pénzkereseti módokat.

  1. Zöldségek eladása a piacon – Talán ez a legkézenfekvőbb bevételi forrás. Már egészen kis területen is jelentős mennyiségű zöldséget termelhetünk! Vihetjük a terményt, vagy a házilag eltett zöldséget-gyümölcsöt a népszerű termelői piacok egyikére, de ha megfelelünk az elvárásoknak, értékesíthetünk vendéglátóhelyeknek is, mint amilyen a szezonális, helyi, ökológiai gazdálkodásból származó terményekre építő Házikó.
  2. Vágott virág – A vágott virág sokszor a kert terményeinél is többet hozhat a konyhára, különösen kisebb farmok esetében. Angol irodalom a témában: Lynn Byczynski, The Flower Farmer.
  3. Friss és szárított gyógynövények, fűszernövények – A (bio gazdálkodásból származó!) gyógynövények iránti kereslet egyre nő, érdemes lehet ebbe az irányba is nyitni. Inspirációnak kukkantsunk bele a székelyföldi Szentábrahámon található családi gyógynövényes Csodakert történetébe!
  4. Kínai gyógynövények – A fenntarthatóan termesztett és szedett kínai gyógynövényeket is egyre többen keresik. Ez a könyv nagy segítség lehet a különleges növények termesztéséhez.
  5. Fokhagyma vetőmag – Fokhagymát árulni remek, de vetőmagként árulni még jobb, mert magasabb az ára J
  6. Blogírás, cikkírás szabadúszóként – Digitális korunk számtalan lehetőséget kínál, hogy írással egészítsük ki a napi betevőt. Ha tudunk bánni a szavakkal, és arról írunk, amihez tényleg konyítunk és/vagy amit szeretünk csinálni, nagyon nem lőhetünk mellé.  Az interneten természetesen ott a segítség, blogírást tanító, cikkek értékesítését segítő oldalak (ld. Writers Market), és e-könyvet is bőven találunk.
  7. Youtube videók – Ha van egy jó kameránk, és használni is tudjuk, létrehozhatunk saját Youtube csatornát, ahol a gazdálkodással, kézműveskedéssel stb. kapcsolatos tapasztalatainkat oszthatjuk meg az érdeklődőkkel. A téma az orrunk előtt/talpunk alatt hever! J Hogy hogyan fogjunk neki, kiderül a Youtube összefoglalójából.
  8. Tanítsunk – Ha van hozzá affinitásunk, a gazdálkodás során szerzett szakértelmünkkel oktathatunk is! Például szervezhetünk fametszést bemutató gyakorlati foglalkozást, amikor épp a gyümölcsfák metszése van soron.
  9. Táska takarmányzsákból – Felesleges takarmányos zsákjainkból készíthetünk strapabíró szatyrokat, és értékesíthetjük őket a piacon vagy online piactereken (ld. Etsy, Meska, Ebay stb.).
  10. Gyümölcs – Kisebb területű gyümölcsösből is jelentős mennyiségű és fajtájú gyümölcs szüretelhető, különösen, ha az ember törpe fajtákat ültet vagy kicsire metszi a fáit. Ann Ralph metszési módszere és Stefan Sobkowiak permakultúrás gyümölcstermesztési tanácsai megfontolásra érdemesek.
  11. Csemetekert - A gyümölcsösünket remekül kiegészítő vállalkozás lehet egy kisebb facsemetekert. A csemeték helyigénye minimális, így akár többezer fát és évelő növényt is termeszthetünk kevesebb, mint egy hektáron. Ez az (angol nyelvű) interjú bármelyikünk kedvét meghozza a faiskolához!
  12. Friss tojás – Heti 500 tojás alatti mennyiség értékesítésének szabályai itt és itt.
  13. Naposcsibék, kiskacsák – Ha van kakasunk vagy gácsérunk, lesznek termékeny tojásaink, és ha van keltetőnk, eladásra szánt csibéink is lehetnek. A természetes keltetésről itt olvashatunk.
  14. Keltetőtojás – Nem csak a csibék, a keltetőtojások is értékesíthetőek. Ötletek tenyésztojások gyűjtéséhez és tárolásához itt olvashatók.
  15. Palánták – Mivel valószínűleg magunknak is palántázunk, és általában mindig marad felesleg, érdemes azt értékesíteni. Ötletek palántázáshoz itt és itt.
  16. Sorjelölők, növényjelölő táblák – Kilenc kreatív, könnyen elkészíthető ötlet.
  17. Kézzel készült szappan – A videómegosztókon se szeri, se száma a szappankészítős videóknak, kedvünkre válogathatunk eljárások, hozzávalók között. Íme egy olivás fahéjas szappan (magyar nyelvű videó), és ötletek az értékesítésre (angolul).
  18. Méz – Értékesítésre vonatkozó szabályok itt.
  19. Lépesméz és méhviasz – Számos jótékony hatása miatt sokan keresik a vitamindús lépes mézet, de a méhviaszt se feledjük felvenni az eladható termékeink listájára!
  20. Terelőkutyák tenyésztése – A puli, pumi, mudi kiváló magyar hajtókutyák, amelyek iránt külföldön is nagy a kereslet!
  21. Gombák – Laskagomba és csiperke termesztése házilag, gombaszüret a pincében.
  22. Szabadtartásos disznó húsa – Boldog disznó, boldog mangalica és a tartás anyagi vonzata.
  23. Nyúlhús – A házinyulak tenyésztéséről, tartásáról bőséggel szolgáltat információt ez az oldal.
  24. Nyúlprém - Ha a húsa miatt amúgy is tartunk nyulat, kezdhetünk valamit a prémmel is. Házinyúl-prém készítéséről bővebben itt.
  25. Stock fotók – Ha szeretünk, és valamennyire tudunk is (!) fotózni, és van egy adag jó minőségűnek gondolt képünk, megpróbálhatjuk értékesíteni az erre szakosodott oldalakon (ld. Shutterstock, Dreamstime). Az alapokról itt, intelmekről kicsit bővebben itt olvashatunk.
  26. (Brojler) csirke – Csirketartásról számos anyagot találunk, akár szabadtartásos, akár brojler csirkével szeretnénk foglalkozni.
  27. Pulyka – A pulyka a biogazdaságokban külön jól jöhet, mert legelő baromfi, és hasznos munkát végez a rovarok, egerek, csigák elfogyasztásával. Részletesen a pulykákról itt olvashatunk.
  28. Csirkefeldolgozó berendezések bérbeadása – Ha saját magunk dolgozzuk fel a húst, és jó minőségű berendezéseink vannak, a bérbeadásuk is bevételt jelenthet!
  29. Szabadtartásos bárány/kecske húsa – Akinek van alkalmas legelője, érdemes megfontolnia egy pár birka/kecske tartását. Minden, ami juh- és kecsketenyésztés: itt.
  30. Gyapjú – Birkatartóknál felmerül a nyírás és gyapjúértékesítés lehetősége is. Ötletek a gyapjú minőségének maximalizáláshoz angolul.
  31. Birkabőr – Birkabőr cserzéséhez nyújt segítséget Roberta Kirberger (angol nyelvű) cikke.
  32. Fedeztetés – Akinek van (lehetőleg törzskönyves) tenyészkanja, -kosa vagy -bakja, az természetesen fontolja meg a fedeztetést is.
  33. Bogyók – Rengetegféle bogyós gyümölcsű növényünk van. Telepítsünk minél többféléből minél többet, az ára mindegyiknek (málna, ribizli, szeder, áfonya stb.) magas a piacon!
  34. Eperpalánták – A meglévő eperágyásunkból szerzett indákból gyökereztethetünk új palántákat értékesítés céljából.
  35. Trágya – A gazdaságunk környékén élő kiskerttulajdonosok valószínűleg örömmel vesznek a felesleges trágyánkból. Nem kell teherautónyi mennyiségekre gondolni, elég, ha egy pár régi takarmányos zsákot megtöltünk.
  36. Koszorúk - Az örökzöldek ágaiból, szőlővenyigékből, fűszernövényekből csodás (ajtó)díszeket, koszorúkat alkothatunk, és árulhatjuk az interneten, vagy a helyi kézműves vásárokon.
  37. Faágak eladásra – Több olyan bokor- és faféle is van, amelynek ágai keresettek a virágboltokban, és a kézművesek körében, ld. som, magyal, fűzfafélék ágai stb. Íme egy angol nyelvű könyv azoknak, akik komolyabban akarnak foglalkozni a témával.
  38. Lekvárok és dzsemek – Készíteni is élmény, hát még fogyasztani! Ha finomat és sokat állítunk elő, akár értékesíthetjük is. Inspirációnak néhány sikeres lekvárkészítő műhely.
  39. Fürj – Akár a húsáért, akár a tojásáért tartjuk, a fürj mindenképp megéri! Bővebben: mindent a fürjtenyésztésről.
  40. Magok eltevése és értékesítése – A begyűjtött magokat értékesíthetjük, de mag csere-berékre is elmehetünk velük, és szerezhetünk általunk még nem próbált növényeket.
  41. Fakanalak -  Akinek van keményfája (alma, juhar) és szeret faragni, az ne tüzelje el a metszéskor nyert vastagabb ágakat, készítsen belőlük kanalakat, aztán irány az Etsy, a Meska vagy az Ebay.
  42. Szőlő – A helyben termesztett (nem importált) csemegeszőlők sokkal ritkábban bukkannak fel a termelői piacokon, mint pl. az őshonos paradicsomfajták, és éppen ezért igen keresettek is. A csemegeszőlő szereti a magas művelésmódot, azaz ha lugasokat alakítunk ki, azzal a növénynek is jót teszünk, ugyanakkor a kertünkben hangulatos árnyékos pihenőhelyeket nyerünk.
  43. Gabonaőrlés rendelésre – Egy elektromos vagy kézi házimalommal helyben beszerzett (bio) gabonából tudunk friss lisztet őrölni a magunk és mások számára is.
  44. Gyűjtögetés – Hazánkban a vadon gyűjtött gomba, gyógynövény, éti csiga jól értékesíthető, de a bevétel után 4% adót kell fizetni. Angol nyelvű interjú Alan Muskattal, aki éttermeknek értékesített hosszú éveken át vadon gyűjtött gombát és gyümölcsöket.
  45. Kovácsolás -  Ehhez persze műhely kell, de aki érez affinitást, próbálja ki magát egy tanfolyamon, nézzen el az idei kovácsművészeti szaktáborba, vagy szerezzen be a témában könyveket. Számos a gazdaságban hasznos, gyönyörű és egyedi tárgy készíthető a házi kovácsműhelyben!
  46. Raklap bútorok és egyéb tárgyak készítése – A raklap kerítésnek, és ólnak is kiváló, de könnyen készíthetünk belőle egyszerű bútorokat, táblákat is.
  47. Galambtartás – A galambhús tápértéke kiváló, és itthon és külföldön is keresett, de a hazai felvásárlási rendszerrel egyelőre gondok vannak, így inkább kicsiben, saját fogyasztásra termeljünk.
  48. Juharszirup (és egyéb fák szirupjai) Szirupot nem csak a cukor- és vörösjuhar, de a nyír, fekete dió vagy vajdió fák nedvéből is készíthetünk!
  49. Sásliliom – Aki még nem találkozott liliomrajongóval, el se tudja képzelni, mennyien lelkesednek ezért a növényért! Könnyű őket szaporítani, és vevőt találni se nehéz J 
  50. Csirkeólak, ketrecek, kifutók – Ha van csirkénk, elég valószínű, hogy szert tettünk némi tapasztalatra csirkeólak, vándorólak, ketrecek és fészkelőhelyek építésében. A fával, dróttal közeli barátságban lévőknek nem okozhat gondot, hogy a saját csirkeóljuk mellé összerakjanak még egyet-kettőt az érdeklődők számára is J Útmutató vándoról készítéséhez.
  51. Rovartenyésztés – Tücskök, csótányok, kukacok és lárvák – a tenyésztésük kis helyigényű, és a közelünkben élő horgászok, kisállattartók vagy helyi kisállat kereskedések stabil felvásárlók lehetnek.
  52. Karácsonyfák – Nem kell óriás terület a fenyők termesztéséhez, egy holdon 1500 kis csemete is elférhet. Nézzünk, olvassunk tanácsokat a témában.

A tipp INNEN letölthető.

 

Megosztás Megosztás