Csökkentsük karbon-lábnyomunkat

Nemrég volt az Ökológiai Túllövés napja, így heti Kislábnyom tippünkben is ehhez kapcsolódóan szeretnénk ötleteket adni, miképp is járulhatnánk hozzá mindannyian bolygónk terhelésének csökkentéséhez például a karbon-lábnyomunk csökkentésével! Segíts te is, tedd meg a részed! :)!

Térjünk át a LED-re

Az utóbbi egy-két évben nagyot ugrott a népszerűsége és a kínálata is az alacsony fogyasztású LED izzóknak. Többtucat új modell kapható a boltokban, és lassan az áruk is csökken remélhetőleg. Ideje LED-re váltanunk!

Biciklizzünk rendszeresem

A rendsze-rességen van a hangsúly! Ha csak pár km-t autóztunk/ buszoztunk eddig, de minden nap, és ezt váltjuk ki bringázással, az is igen jelentős előrelépés lesz a karbon-szegény életmód kialakításában a teljes évre nézve

Győzzük meg a döntéshozókat!

Az rendben van, hogy a saját házunk táján már klímatudatosak vagyunk – de nagyon fontos, hogy a döntéshozók is magukénak érezzék az ügyet.

Beszéljünk a parlamenti képviselőnkkel, írjunk a helyi újságban a témáról, támogassuk a zölden gondolkodó közéleti szereplőket

Nyaraljunk kislábnyomon!

Az álomnyaraláshoz nem kell külföldre menni, van épp elég felfedeznivaló itthon is.. De ha mindenképp világot szeretnénk látni, utazzunk vonattal európai célpontokra.

Öko-turizmus tippek a Kislábnyom hírlevél 73.számában olvashatók.

Osszuk meg a tudásunkat

Túlvagyunk a saját kezű ajtó- ablak-szigetelésen? Kitapasztaltuk, melyik a legjobb LED izzó? Mondjuk el mindenkinek, akit érdekel, segítsünk másoknak is az otthonzöldítésben!

Vezessünk kötültekintőbben!

Finoman gyorsítsunk, fokozatosan lassítsunk, minél előbb váltsunk magasabb sebességbe, és tartsuk magunkat a sebességkorlátozáshoz - ennyi az egész!

Támogassunk egy helyi zöldenergiás projektet!

A klíma-változás elleni harc egyik legjobb módja, ha a helyi közösség szintjén vágunk bele egy alternatív energiahasználatot – napenergiát, szélenergiát stb. – támogató projektbe. Segíthetünk anyagiakkal vagy a két kezünk munkájával is – a fizetségünk a megelégedettség, hogy előmozdítjuk a változást, és nem csak otthon álmodozunk a fenntartható jövőről, hanem tényleg teszünk érte.

Keressük meg és szigeteljük a huzatos helyeket!

Jó gyakorlat kezdőknek, különösen azoknak, akik régen épült házban laknak – a házi huzatcsökkentő módszerek megfizethetőek, hatékonyak és általában még az albérletben sem tiltakoznak ellene a főbérlők. Ötlet és segítség hatékony nyílászáró szigeteléshez: itt.

Főzzünk alacsony energiaigényű ételeket!

Ne (csak) az ünnepi ételeink legyenek klímatudatosak, hanem a gyakran készített, hétköznapi ételek is! Gyors, egyszerű receptekre gondoljunk, amikbe nem kell sok sajt vagy vörös hús. Még jobb, ha szezonális zöldségekből és maradékokból alkotunk finom fogásokat – ld. gyorsan kevergetve pirított ételek (stir fry), könnyű levesek, omlettek és piték

Beszéljünk a Klímaváltozásról!

Az őszinte, baráti „klíma-beszélgetés” az egyik legnehezebb, mégis legfontosabb dolog, amit az ügyért tehetünk.A klímaváltozásról szóló beszélgetések során könnyűaknamezőre futni. Az a legnagyobb kihívás, hogy úgy hozzuk fel a témát, hogy ne zavarjuk össze a beszélgetőpartnert, ne keltsünk benne bűntudatot vagy éppen a tehetetlenség érzését, ami miatt aztán elmegy a kedve attól, hogy a jövőben ismét társalgásba bocsátkozzon a kérdésről.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.1010uk.org/articles/10-ways-step-your-carbon-cuts-year

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 81. száma.

A tipp INNEN letölthető

Megosztás Megosztás