Ételek frissen tartása áram nélkül

Ha korunk elektromos berendezései nélkül szeretnénk megoldani valamit a háztartásban – például mert takarékoskodni akarunk az árammal vagy mert nincs is áram a hétvégi telken – érdemes „megkérdeznünk” őseinket, akik nagyon jól boldogultak áramszolgáltatók nélkül. Összegyűjtöttünk egy pár régi, de ma is alkalmazható ötletet arra vonatkozóan, hogyan lehet hűtőszekrény nélkül minél hosszabb ideig tárolni meleg időben is az élelmiszereket.

 

Jégverem

Eleink elsősorban vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben tárolva tartották frissen ételeiket.  „A sátortetős, náddal fedett, jól szigetelt jégvermekben a télen kitermelt és elraktározott jég a nyári hónapokig kitartott.” (Forrás: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1293.html)

Nemcsak élelmiszereket, italokat, hanem lakóhelyiségeket is hűtöttek jéggel. A módszer a múlt század elejéig élt – a jeget elvermelték, vagyis föld alatti tárolókban, szalmával hőszigetelve raktározták el.

Ha valaki tóközelben lakik és kedvet kapott a jégveremhez, annak jó hír, hogy építési engedély és bejelentés nélkül is nekiállhat az építésnek! :) Hogyan készítsünk jégvermet: http://www.szabadfold.hu/cikk?7084 

Jégláda

A jégláda egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Hűtőszekrény, mint jégláda – Nyáron nem, de a téli fagyok idején kiválóan alkalmazható ötlet: töltsünk meg egy pár PET-palackot vízzel, tegyük ki őket éjszakára a küszöbre, reggel pedig tegyük be az áramtalanított hűtőszekrénybe a hűtenivalók mellé, köré.

Kút

Elég kézenfekvő, és még ma sem ritka, hogy akinek kútja van, az nyáron a dinnyét és a hűsítőnek szánt italokat nem a hűtőbe tuszkolja, hanem a kútba ereszti hűlni. Otthon is hűthetjük a dinnyét pl. a kádban, a felmelegedett vízzel pedig később meglocsolhatjuk a szobanövényeinket.

Párologtató hűtés

Elég kézenfekvő, és még ma sem ritka, hogy akinek kútja van, az nyáron a dinnyét és a hűsítőnek szánt italokat nem a hűtőbe tuszkolja, hanem a kútba ereszti hűlni. Otthon is hűthetjük a dinnyét pl. a kádban, a felmelegedett vízzel pedig később meglocsolhatjuk a szobanövényeinket!

A különböző eszközök lényege ugyanaz: a párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt, így hideg és friss marad a víz és az élelem a tárolóedényekben. A máz nélküli cserépkorsókban a pórusokon elszivárgó folyadék állandóan párolog, így a víz a korsóban hűvös marad. Ugyanez a hőelvonó hatás érvényesül akkor is, ha az üvegdemizsont szalmával, fűzvesszővel fonják be, és a bevonatot időnként megnedvesítik.

Saját készítésű párologtató hűtőszekrény - a Zeer edény

Az „edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár, Mohammed Bah Abba fejlesztette ki 1995-ben, de a módszer valószínűleg már az ősi Egyiptomban ismert volt. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le a belső edényt. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A külső levegő és a belső edényben lévő hőmérséklet között akár 20 fok eltérés is lehet, és nem ritka, hogy az afrikai hőségben is 15 fokos marad a víz az edényben! A Science in Africa magazin szerint a Zeer-ben 20 napig is eláll a paradicsom és két hétig a hús, ami egyébként egy nap alatt megromlana.

Így készül a Zeer:

  • Szükségünk lesz két mázatlan, egyező formájú agyagedényre. Ezek lehetnek pl. óriási öblös virágedények, de négyszögletes kisebb virágládák is – a lényeg, hogy minimum 2 cm távolság legyen a két edény között, amikor a nagyobba tesszük a kicsit. Első lépésként szórjunk egy réteg homokot a nagy edény aljába úgy, hogy amikor a kicsit beletesszük, a karimájuk egy magasságban legyen.
  • Ha ez megvan, töltsük fel homokkal az edények közti rést, majd kezdjük adagolni a vizet. Addig töltsük a vizet a homokra, amíg láthatóan már nem bír többet elnyelni.
  • Tegyük a tárolni/hűteni kívánt dolgot a belső edénybe és egy nedves ruhával takarjuk le az edény tetejét. Fontos, hogy a homok ne legyen letakarva, mert akkor nem indul el a párolgás!
  • Helyezzük a Zeer-t a napra. Hatékonyabban hűt, ha fém lábakra állítjuk, így minden oldalán éri a légmozgás. Naponta kétszer locsoljuk meg a homokot, azaz pótoljuk az elpárolgott vizet.

Forrás és további információ:

A teljes tipp INNEN letölthető!

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 23. száma.

Olvasó beszámoló és további ötletek a Zeer edényről a Kislábnyom Hírlevél 25. számában.

 

Megosztás Megosztás