Filmajánló: Sötét vizeken

A Sötét vizeken című film egy már-már klasszikus történetet mutat be. Adott egy kisváros, egy nagy céggel (DuPont), ami rengeteg munkahelyet biztosít és látszólag mindenben támogatja a lakosokat, de mégis láthatóan titkol valamit a háttérben (pl.: egy veszélyes, és még csak nem is véletlen vegyi szennyezést). És adott egy fiatal, ügyes, éppen ehhez a kisvároshoz kötődő ügyvéd (Mark Ruffalo), aki korábban nagy cégeket képviselt, de még hisz az igaz ügyben és a rendszer tisztaságában. A film lassú, kicsit sötét, de kicsit el is ülteti a reményt, hogy sikerülhet perrel, jogi úton, igazi felelősségre vonni a céget.

És hogy mitől is olyan érdekes a Sötét vizeken, és miért ajánljuk? Mert ez nem csak egy jól megírt forgatókönyv alapján készült színes kis dráma, hanem a valóság. A film alapját egy a New York Times-ban megjelent cikk (The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare) adja, a filmben bemutatott szélmalomharc pedig egy bizonyos PFOA-nak (perfluoroktánsavnak) nevezett anyag kapcsán indul el, amit többek között a teflon gyártása során is használnak.

A teflon hosszú ideig csak remek tulajdonságairól volt ismert, hiszen valóban tökéletes, tapadásmentes felületet biztosít, ezért használják serpenyőkben, grillsütőkben, de például mikrohullámú sütőben elkészíthető popcornban is. A probléma viszont, hogy a PFOA szennyeződésként benne marad a kész teflonban, illetve a teflon túlmelegedésekor a széttöredező molekulák erre az anyagra bomlanak le. Ma már igazolt tény, hogy a perfluoroktánsav rákkeltő, és nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is. (Forrás: TVE)

A viszonylagos jó hír, hogy a teflon edények PFOA-kibocsátása alacsony, csak kb. két éves használat után nő meg, vagy túlhevítés esetén, ha 230 C° fölé emelkedik a hőmérséklete . (Forrás: TVE) Azonban régi, karcos edényeinktől és eszközeinktől szabaduljunk meg, mihamarabb! Az, hogy a teflonhulladékot milyen gyűjtőbe kell tenni, nem teljesen egyértelmű. Van olyan szolgáltató cég, aki azt javasolja, hogy a kommunális hulladékba tegyük, mivel nem újrahasznosítható. Mások azt javasolják, hogy a legközelebbi hulladékudvarban érdeklődjünk a leadás lehetőségéről. Ha pedig új eszközt vásárolunk, válasszunk inkább öntöttvas, rozsdamentes acél, kerámia stb. eszközöket.

És ha egy pillanatra visszatérünk a történetre, fontos megemlíteni, mert ez adja az igazi csavart: a DuPont saját tesztjein, vizsgálatain már a gyártás korai fázisában kimutatta az egyértelműen összefüggésben álló megbetegedéseket, dolgozói körében, de eltitkolta. És ha a filmet nézzük, nem tehetünk mást, mint tehetetlenül, ökölbe szoruló kézzel szurkolunk, ügyvédünknek, hogy ne adja fel. És közben érdemes meggyőzni magunkat, hogy nekünk sem szabad.

 

Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában

 

 

Források:

Minálunk inkább ne tessék a csapból inni (index.hu)

Teflon: a tapadásmentesség előnyei és hátrányai (tudatosvasarlo.hu)

Kép forrása: Mary Cybulski© index.hu, treehugger.com

 

 

 

 

Megosztás Megosztás