A Goldman Környezetvédelmi Díj 2018

Az idei Goldman Környezetvédelmi Díj nyertes történetei erőt, kitartást adnak a környezetvédők számára, megvillantják az eredményesség és az elismerés lehetőségét. Mindegyikük munkássága megérdemli az elismerést, főleg a további bátorítást. Mindegyik történet közel áll hozzánk is, könnyen felfedezhető valamilyen kapcsolódási pont saját életterünkkel, környezetünkkel, munkásságunkkal.

 

Az egészséges Föld és egészséges földlakók érdekében tett lépések során gyakran nem elég hatékony a visszafogott véleménynyilvánítás, a hangos kiáltó szó sem, hanem csak kitartó, következetes és áldozatos  munkaévek vezethetnek eredményre.

 


A fejenként 175 ezer dolláros (48 millió forint) pénzjutalommal járó Goldman-díjat 1990-ben alapította Richard N. Goldman, a San Francisco-i biztosítótársaság tulajdonosa, feleségével együtt. A díjat minden évben hat földrajzi régió (Afrika, Európa, kis szigetországok, Észak-Amerika, valamint Dél- és Közép-Amerika) egy-egy kiemelkedő személyiségének ítélik oda. Ebben az évben különlegességnek számít, hogy a hat díjazottból egy férfi és öt nő.

 

1. A paksi atomerőmű bővítési tervei miatt sajnos számunkra ismerős az afrikai díjazottak, Makoma Lekalakala és Liz McDaid helyzete.

Ők öt év alatt, bírósági úton elérték, hogy Vlagyimir Putyin és a most februárban a korrupciós botrányok miatt lemondott volt elnök, Jacob Zuma több milliárd dollár értékű titkos, a demokratikus utat megkerülő nukleáris szerződése megvalósuljon. A szerződés értelmében Dél-Afrika atomerőműveket vásárolt volna Oroszországtól összesen 76 milliárd dollár értékben. Végül a legfelsőbb bíróság törvényen kívül helyezte a szerződést, elfogadva érvelésüket, hogy az a parlament jóváhagyása nélkül születetett meg.

 

2. Latin-Amerikából Francia Márquez úgy hívta fel a kormány figyelmét az illegális bányászatra, hogy megszervezte 80 nő tíz napos „zarándoklatát” az Amazonastól Bogotáig, tiltakozva a vízszennyezést okozó cián és higany használata ellen. Életveszélyes munkát jelent a térségben az környezetvédelem, hiszen az elmúlt években Mexikóban és Hondurasban két Goldman-díjas környezetvédőt gyilkoltak meg.

 

 

3. Azt az eredményt, hogy 2016-tól tilos 800 méternél mélyebben lévő tengeri talajon halászniuk az EU flottáinak, Claire Nouivan francia volt újságírónő érte el környezetvédelmi munkásságával.

 

 

4. Észak-Amerikában a tiszta, ólommentes vezetékes vízhálózatra való áttérést érte el LeeAnn Walters egy Michigan állambeli városban.

 

 

 

 

 

5. Vietnámban pedig 2016-ban a kormány újratervezte az energia-előállítás lehetőségeit, csökkentve a szénalapú energia-termelést, mindezt a Khanh Nguy Thi által alapított központ javaslatai alapján.

 

 

6. Végül, a Fülöp-szigetek-i Manny Colonzo munkásságának eredményeként 2017-ben a kereskedelembe került festékek 85%-a rendelkezett független szervezet által kiadott ólommentességi bizonyítvánnyal.

 

 

A hat különböző történet számunkra is közvetett elismerést jelent, érezzük a dollárok sokasága nélkül is a munkánk jelentőségét.

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júnusi (107.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com/

Képek forrása: Díjazottak és GoldmanEnviroment

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás