Hogyan vegyük rá a családtagokat az energiatakarékosságra?

A családtagok motiválása nem mindig könnyű vagy egyszerű feladat, főleg ha fokozott odafigyelést, tudatosságot várunk tőlük. Íme néhány tipp, mely segít abban, hogyan lehetünk mégis sikeresek! A tippeket az E.ON EnergiaKözösségek verseny 2013/14-es évadának 1. versenyfeladataiból állítottuk össze :)!

Legkisebbek (totyogó korúak)

A környezettudatos nevelés már egészen kis korban elkezdhető: az apró gyermekek számára szüleik cselekedete, viselkedése a követendő példa - ha a felnőttek figyelnek energiapazarló szokásaik mérséklésére, a kicsik is boldogan követik őket.

Kicsi és nagy gyermekek

  • Kisebb gyermekeket bízzunk meg komoly feladatokkal, amiket alapvetően nem ők csinálnak, de büszkén segítenek. Ilyen feladat lehet például az elosztók kikapcsolása lefekvés előtt vagy a telefon feltöltése után, a TV stand-by üzemmódjának kikapcsolása stb.
  • Zsebpénzt kapó gyerekeket motiválhatunk azzal, hogy az energiamegtakarítás értékével növeljük a zsebpénzüket.
  • Ha a gyerekek észrevesznek valamilyen pazarlást a lakásban (nem kapcsoltuk le a lámpát, nyitva maradt az ablak, nincs letekerve a fűtés stb.), akkor szólnak és ezzel jutalompontokat vagy jutalommatricákat gyűjtenek, amik aztán tetszőleges darabszám után beválthatók valamilyen apró meglepetésre, egészséges finomságra stb.
  • Végezzünk kísérleteket a gyerekekkel! Ld. nyári melegben az ablakok elsötétíté-sének fontosságát megvizsgálhatjuk a csoki-kísérlettel: nézzük meg mi történik, ha a csokit lehúzott redőnyös ablak párkányára tesszük, illetve ha “napoztatjuk” a csokinkat ugyanezen a párkányon :) Beszéljük meg az eredményt.
  • Családi közös programként elmehetünk a gyerekekkel olyan helyekre, amelyek az általunk megspórolt dolgokról szólnak. Fontos megismertetni velük, hogy az áram, ivóvíz, gáz nem csak magától jön a konnektorból, csapból és tűzhelyből, hanem sok ember sok munkájának köszönhetően jut el a háztartásunkba. Ismertessük meg őket a folyamattal!
  • Remek gyerekeknek szóló kiadványok is vásárolhatóak energiatakarékosság, környezetvédelem témában.

A család

  • Mérjük fel és írjuk össze energiapazarló szokásainkat, tudatosítsuk ezeket a családtagokban.
    Jobban érthetővé teszi életmódunk öko- és karbon-lábnyomát, ha körülnézünk kicsit a világban: a neten például több olyan fotósorozatot találunk, amely a világ különböző országaiban élő családok életébe enged bepillantást és összehasonlítja a háztartások által fogyasztott havi élelmet, a gyerekek hálószobáit, játékait, életkörülményeit. A képeket és az egyes országok lábnyomaira vonatkozó oldalakat nézegetve érdemes elgondolkodni és összevetni családunk és hazánk karbon-lábnyomát más országok és családok lábnyomával!
  • Szembesítsük a családot az elektromos készülékek lemért fogyasztásával. Jó családi program lehet például az is, ha mindenki megtippeli, hogy melyik kisgép fogyasztja a legtöbbet a háztartásban, ezt a fogyasztásmérővel leellenőrizzük, majd egy beszélgetés során próbálunk más lehetőségeket keresni a legtöbbet fogyasztó eszközök lecserélésére, kiiktatására.
  • Keressünk megoldásokat a pazarlás felszámolására. Kezdjük a leghatékonyabbal, a példamutatással! • Határozzunk meg felelősségi és feladatköröket a családtagok között a fogyasztáscsökkentő megoldások kivitelezésére.
  • Helyezzünk el figyelemfelhívó, takarékosságra buzdító posztereket, rajzokat, cédulákat a megfelelő helyeken, ld. fürdőszobatükör, hűtőszekrény, villanykapcsoló, radiátor.
  • Havi megbeszélés keretében vitassuk meg, hogy volt-e értelme az erőfeszítéseinknek. Kísérjük figyelemmel az elért eredményeket tartsunk rendszeres megbeszélést a további teendők meghatározására.
  • Jutalmazás: Az odafigyeléssel, viselkedésmegváltoztatással, zöld megoldásokkal megtakarított összeget a családra költjük (pl. közös programra, nyaralásra) vagy olyan beruházást valósítunk meg belőle, amivel még energiatakarékosabbak lehetünk.

Felnőttek motiválása

  • Olvassunk és tudjunk meg minél többet az energiatakarékosság témájáról közösen.
  • Karácsonykor és születésnapokon adjunk ajándékba olyan vásárlási utalványt vagy akár konkrét ajándékot, amivel energiát spórolhatunk (pl.: takarékos izzók, napelemes eszközök, újrahasznosított ajándékok stb.).

Az ötleteket köszönjük az E.ON EnergiaKözösségek versenyben részt vevő Csodás Csajok Családja, Kada, Kopaszhegy, Ökomenius, Rezsiszelidítők, TakiMakik, Zöldfülűek, ZöldDió és Villanyász csapatoknak!

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 59. száma

A tipp INNEN letölthető

Megosztás Megosztás