Hűtés és mélyhűtés télen

Ha a fagyok idején a fűtésszámlán nem mindig sikerül spórolni, legalább az árammal tudunk takarékoskodni.

Ehhez összegyűjtöttünk néhány jó példát, melyeket tapasztalataink szerint érdemes kipróbálni:

 

 

  • Ellenőrizzük hűtőnkben, mélyhűtőnkben a hűtési fokozat beállítását! Mivel hűvösebb van, valószínűleg nem kell annyira hűtenünk, mint nyáron! Ehhez mérjük meg, hogy hány fok van a gépekben! Az ajánlott hőmérséklet hűtőkben 5C°, mélyhűtőkben -18C°.

  • A télre való felkészülés részeként takarítsuk le a hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot is, így a légcsere hatékonyabb lesz. Ha koszos a rács, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
  • Nem mindent szükséges a hűtőszekrényben tárolni: a zöldségeket, gyümölcsöket télen hidegen tarthatjuk az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvösebb pontján is.
  • Ha megfelelőek a körülményeink és lehetőségeink, télen akár ki is kapcsolhatjuk a hűtőt! Például fűtetlen előtérben, erkélyen, teraszon, pincében, vagy akár a padláson is az ajtó közelében elhelyezhetjük a hűteni valókat zárható dobozban, ládában, régi hűtőszekrényben, stb.
  • Ugyanezt megtehetjük, ha konyhánk mellett/közelében hűvös kamra van, vagy van esetleg a kertünkben „hűtő-ház” – ld. képünkön.
  • Egy család áramfogyasztását egy mélyhűtő bekapcsolása nagyon megemelheti – főleg, ha nem A vagy A+ kategóriás gépről beszélünk.

Jégverem - Hosszú időn át a természetes jeget vagy havat használták hűtési célra: nemcsak élelmiszereket, italokat, hanem lakóhelyiségeket is hűtöttek ezzel. A módszer a múlt század elejéig élt: a télen a tavakról, folyókról kitermelt, vagy a magas hegységekből szállított jeget elvermelték, vagyis földalatti tárolókban, szalmával hőszigetelve elraktározták.

Hogyan készítsünk jégvermet: http://www.szabadfold.hu/cikk?7084

Jó hír, hogy a jégverem építési engedély és bejelentés nélkül építhető! :)

Hűtőszekrény, mint jégverem - Az egyik képzésen hallottuk a téli fagyok idején kiválóan alkalmazható ötletet: töltsünk meg egy pár PET-palackot vízzel, tegyük ki őket éjszakára a küszöbre, reggel pedig tegyük be az áramtalanított hűtőszekrénybe.

Kút – Elég kézenfekvő, és még ma sem ritka, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket zárt edénybe téve a kútba eresztik hidegen tartani.

Zöldséges verem - Sok zöldségféle raktározása nagyon egyszerű, nem is szükséges hozzá más, csak egy verem vagy pince és egy kis homok.

A jó verem (föld alá süllyesztett gödör) ismérvei:

  • készülhet építőanyagokból (például tégla), vagy szabadföldbe, de a beton vagy a fólia befülleszti;
  • északi fekvésű, sima területet válasszunk (napos időben sem melegszik fel, így tavasszal tovább használható), ahol nem gyűlik fel az esővíz és a hólé;
  • gondoskodjunk a víz elvezetéséről: a verem mellett ássunk árkot;
  • a zöldségek tetejére homok, szalma és ismét homok kerüljön;
  • inkább több és kisebb vermet készítsünk, mert ha már megbontottuk, nem lehet visszatemetni.

Forrás:

http://www.hazipatika.com/articles/week/A_veremtol_a_vilagito_jegkockaig?id=243

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 9. száma.

A tipp INNEN letölthető

Megosztás Megosztás