Keveredni lehetséges! – vegyes használatú, megfizethető vállalkozói ház Bécsben

Élő labort hoztak létre egy használaton kívüli raktárépületben Bécsben, ahol a kisvállalkozások helyigényét  és gazdasági igényeit tanulmányozzák azzal a céllal, hogy a jövőben népszerűsíteni tudják a vegyes használatú vállalkozói tereket a főváros Nordbahnhof kerületében. A magán- és állami szektor együttműködésében megvalósuló projekt segít Bécs városának, hogy a városfejlesztésben részt vevő összes szereplő bevonásával elősegítsék a fenntartható és megfizethető vállalkozói házakat kínáló városi növekedést.

A Mischung: Possible! (azaz kb. „Keveredni: lehetséges!”) projekt kutatásként indult, azt próbálták kideríteni, hogy a vegyes használatú területek, azaz az egy fedél alatt működő különböző profilú vállalkozások hogyan integrálhatóak a városfejlesztésbe. Ebből később demonstrációs projekt alakult, amelyben az elméletet és a kezdeti kutatás eredményeit tesztelik.

A városfejlesztés Európában, és különösen Bécsben, inkább az újépítésű lakóházakra koncentrál, mert ott ismertek a piaci szereplők és fejlett a támogatási rendszer. Teljesen más a helyzet a nem lakáscélú ingatlanok (irodák vagy kereskedelmi blokkok) fejlesztése esetében, ahol – a lakásokkal ellentétben – hiányzik a megfizethető, kisebb méretű kategória.

A kezdeti kutatás megkérdőjelezte a vegyes használatú terek létrehozásának akadályait, és megpróbált a jelen trendeken túlmutató megoldásokat találni.

A megoldásként felmerült egyik megközelítésből született aztán a demonstrációs projekt, amelynek célja volt egyrészt, hogy egy kisebb csoportnyi kisvállalkozás számára megfizethető ingatlant biztosítsanak, másrészt megmutassák a lakóknak és a fejlesztői konzorciumnak, hogy a kerületük több, mint lakóövezet, és van benne vállalkozói működést támogató potenciál. A kísérletből számos kapcsolat és újfajta együttműködés született, a környék újfajta identitást és tudatosságot nyert.

A kutatás által felfedett egyik probléma az, hogy a fejlesztőknek fogalma sincs a kisvállalkozásokról - számukra az ideális felhasználók a biztos bevétellel bíró szupermarketek. A kisvállalkozások viszont nem tudják kifizetni az 5000 négyzetméteres bérlemények bérleti díját, de ha összefognak, ez is megoldódik. Ha sok kicsiből össze tudják rakni a díjat, akkor sínen van a közös munkatér - már csak meg kell találni a megfelelő társakat.

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában

 

 

Forrás és kép: https://cooperativecity.org, http://www.fattinger-orso.com

 

 

 

 

Megosztás Megosztás