Kislábnyomos Húsvét

A Húsvét csalhatatlan jele annak, hogy végre ismét itt a tavasz. Ilyenkor feléledünk mi is a természettel, ami jó alkalom arra, hogy tudatosabban fogjunk hozzá a készülődésnek, és igyekezzünk fenntarthatóan ünnepelni. Próbáljunk ellenállni az üzletek nyomásának, és ne engedjük, hogy a Húsvét – a Karácsonyhoz hasonlóan – egyre inkább a külsőségekről, az ajándékozásról, az újabbnál újabb, trendi dekorációk beszerzéséről szóljon.

Mit tehetünk, ha zöldebb Húsvétra vágyunk, mialatt nem sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, mint a húsvéti csibék? Ehhez az alábbi ötletekkel, hasznos információkkal szeretnénk hozzájárulni:

 

 

 

Tojásfestés – természetes alapanyagokkal

Zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel is pompás színű tojásokat festhetünk, anélkül, hogy szennyeznénk a környezetet - és így később nyugodtan meg is ehetjük a tojásokat.

  • Piros szőlőlé (lilához)
  • Vöröskáposzta (kékhez)
  • Spenót (zöldhöz)
  • Sárgarépa, narancs- vagy citromhéj (sárgához)
  • Kávé vagy dióhéj (barnához)
  • Cékla, vagy áfonya (rózsaszínhez)
  • Vöröshagyma héja (piroshoz, narancssárgához)

A tojás beszerzése

Ellenőrizzük, hogy a tojások ökológiai gazdaságokból származnak-e, ahol a kotlósokat egészséges étellel és környezettel látták el. Ezért válasszunk bio tojásokat, vagy a szabadtartásos változatot, amit vagy a dobozáról, vagy a tojásra ütött számból (kezdő szám 0: biogazdaságból, vagy 1: szabadtartásos) ismerünk meg.

Csokitojásból Fair Trade vagy bio

Amennyiben felelősséget érzünk hozzátartozóink egészsége és a kakaóbab termesztők munkakörülményei iránt, válasszunk fair trade és bio csokoládékat, lehetőleg minél magasabb kakaótartalommal (egészségesebb, és nem bír belőle az ember olyan sokat enni) és a lehető legkevesebb csomagolással!

Ünnepi asztal

Gondoskodjunk arról, hogy minél természetesebb dekorációban tálaljuk a megfestett tojásokat. A fonott kosarakban igazi fűvel, virágokkal, barka ágakkal, újságpapírból vágott fűszálakkal ágyazzunk meg a tojásoknak. További dekorációs ötletek itt találhatóak.

Az ünnepi menü összeállításakor válasszunk idényzöldségeket, melyeket a legközelebbi helyi piacon is beszerezhetünk: cékla, spenót, újhagyma, medvehagyma, sárgarépa, alma. Természetesen az energiatakarékos főzési módszerek alkalmazásáról sem érdemes megfeledkezni.

Ajándékok

Vásároljunk kevesebbet! Egy ideje ez az ünnep is a lázas vásárlásról és a drága ajándékokról kezd szólni, ahelyett, hogy szeretteinkkel töltenénk egy hosszú, tartalmas hétvégét. Ha mégis ragaszkodunk az ajándékozáshoz, készítsük el mi magunk (50 dolog, amit magunk készíthetünk). Ez remek családi program is lehet, ha a család apraját-nagyját is bevonjuk.

Kiránduljunk!

A húsvét hétvégét jó idő esetén próbáljuk a szabadban tölteni, kirándulni. Esetleg el is mehetünk ellesni a tojásfestés művészibb formáit Mezőkövesden a Matyó húsvéton, illetve egy vödör víz elől is menekülhetünk Hollókőn a Húsvéti Fesztiválon, miután megnéztük az egyéb hagyományőrző műhelyeket, programokat!

Energiatudatos locsolóbuli

  • Ha baráti/családi összejövetelt szervezünk, ezt is tehetjük zöldebbé, klímabarátabbá. Néhány szempont:
  • ha az időjárás engedi, legyünk a szabadban, vagy olyan helyen, ahol van természetes fény;
  • a helyszín lehetőleg biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel megközelíthető legyen;
  • legyen több a zöldség-gyümölcs, mint a sonka és tojás;
  • használjunk elmosható tányérokat, poharakat és evőeszközöket, illetve textil szalvétát.

További ötletek klímabarát locsolóbulihoz:

http://kislabnyom.hu/sites/default/files/letolt/tippek_hogyan_szervezhetunk_energiatudatos_husveti_locsolo_bulit2014marc.pdf

 

Megosztás Megosztás