Kivégezzük a libanoni cédrusokat is?

A libanoni cédrusok (Cedrus libani) több ezer év történéseit, viszontagságait képesek átvészelni, de a globális felmelegedés kivégezheti őket.

Ezért majdnem gyászjelentéssel kell felhívnunk a figyelmet ismét egy kultúrtörténeti fontossággal bíró fafaj kihalásának veszélyére. A világ legöregebb majomkenyérfáinak pusztulását adtuk hírül a legutóbbi hírlevelünkben, most a libanoni cédrusok kihalásának veszélyével kell szembesülnünk helyi szakértők szerint - Kislábnyom hírek rovatunkban pedig 6 állatfajra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket az olaj- és gázipar veszélyeztet.

Eredeti élőhelyén a libanoni cédrus a hűvös hegyvidéki éghajlatot kedveli. Főleg a sziklás, meszes talajokon található, az északi lejtőkön 1300 és 3000 m tengerszint feletti magasságok között, ahol télen sok a hó, és nyáron nagy a szárazság. Állományai nyílt, ritkás erdők, kevés cserjével, jegenyefenyővel és más fenyőkkel elegyesen, főként borókafajokkal (Juniperus excelsa). A jellegzetes, vízszintesen hosszan elnyúló ágainak köszönhető látványos megjelenése kiemelkedő tájképi értékkel rendelkezik.

Libanon viszonylag Magyarországtól távol eső kis ország, de a globális folyamatok majdnem egyformán éreztetik hatásukat mindkét ország területén. Az ország zászlajában is szereplő cédrus jelzi, hogy lakosai számára is fontos ez a fafaj. Mindenhol belebotlunk a cédrus stilizált változataiba, legyen az politikai plakát, emléktárgy vagy tetoválás. Kultúrtörténeti megjelenései között szerepel a Gilgames-eposz és a Biblia. A magyar kultúrkörben szocializálódottak számára legismertebbek Csontváry Kosztka Tivadar cédrus-ábrázolásai.

Az évezredes libanoni cédrusok a faj kialakulása óta talán a legveszélyesebb fenyegetéssel néznek most szembe: az éghajlatváltozás az évszázad végére elpusztíthatja az ország fennmaradó cédrusfajait. A hőmérséklet növekedésével a cédrusok ökológiai komfortzónája egyre magasabb tengerszint feletti magasságokba tolódik, hiszen ott találnak számukra elég hideg teleket. Bejrúttól délre, a Barouk-erdőben, a Shouf  bioszféra rezervátumának egy részén fennáll a veszély, hogy 2100-ra csak az ország legmagasabb pontján tudna növekedni cédrus.

Egy 2010-ben készült tanulmány szerint egy cédrus sem fog túlélni Shoufban.  Az enyhe és hómentes telek miatt a cédruserdő lassú léptekkel észak felé „menekül”.  Kiszámíthatatlan, hogy a cédrusokat  követik-e a vele elegyes erdőt képező fafajok, vagy újabb ökoszisztémák kialakulásához vezet a vándorlásuk.

Akár egyetértünk a cédrusok teljes kihalását vizionáló szakemberekkel, akár nem, egy dolog biztos: a libanoni cédrusok menekülési útvonalakat keresnek.

 

Összefoglaló és fordítás: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. szeptemberi (109.) számában.

 

 

Forrás: https://aleteia.org és NYTimesBeirut

Képek forrása: téli cedrus és nyári cédrus

 

Megosztás Megosztás