Klímabarát háztartások - útmutató családoknak

A „Klímabarát háztartások”  útmutató a "Kislábnyom" program keretében készült 2011-ben, azonban mit sem vesztett aktualitásából azóta.  Az útmutató egyrészt a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket tartalmaz, másrészt hétköznapi háztartási energiatakarékossági tippeket ad és abban is segít, hogy miképp mérjük fel és tegyük rendbe otthonunk energiafogyasztását, saját energiahasználati szokásainkat.

Habár a kiadványban szereplő adatok már nem a legfrissebbek, de az energiafogyasztással kapcsolatos tippek és javaslatok ma is abszolút használhatóak. A különbség talán annyi, hogy egyre nagyobb figyelemmel fordulunk a klímaváltozás felé, és egyre több olyan kezdeményezés van, melyek célja a klímaváltozás lassítása és az alkalmazkodás.

Miben lehet segítségünkre az útmutató?

  • megtudhatjuk, mi fán terem a manapság sokat emlegetett karbon-lábnyom és hogyan számítjuk;
  • a háztartási klíma-audit segít felmérni saját energiafogyasztási szokásainkat; lépésről-lépésre végigvezet az egész háztartáson, és rábukkanhatunk pl. rejtett "energiafalókra"
  • több példát is láthatunk arra, hogy egy-egy konkrét családnál milyen eredményekkel zajlott a felmérés, és az egyes családok pl. milyen vállalásokat tettek, és mit sikerült teljesíteniük;
  • inspiráló közösségi kezdeményezésekről olvashatunk, melyeknek a jó része ma, 2020-ban is működik.

A kiadvány ITT érhető el.

 

Megosztás Megosztás