Klímatudatos gyerekek

A klímabarát életmódra nevelést már egészen kis korban elkezdhetjük gyermekeinkkel. Meglátjuk, hogy saját jó példánk, valamint néhány játékos új szokás és motiváló feladat bevezetésével ők is hamar partnereinkké válnak a takarékosabb életmód megvalósításában!

Egyszer egy jól kereső apa elvitte vidékre 7 éves kisfiát azért, hogy megmutassa neki, élnek szegény emberek is, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, s felfogja, milyen szerencsés családban él. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát:
- Nos, mit gondolsz erről az útról? Láttad, hogy egyesek milyen szükségben élnek?
- Igen.
- És mit tudtál meg mindebből?
- Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk van egy medencénk, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig, amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.
Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:
- Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

Persze, nem minden gyerek így reagál, elkötelezetté tenni őket általában nagy kihívás, és a zsémbelés sem igazán hatásos megoldás, ezért próbáljuk ki a következőket:

  • Járjunk elől a jó példával – bár időről időre mindannyian hibázunk, ez valóban a „Csináld úgy, mint én!” esete.
  • Azokban a családokban, ahol az ifjoncok használhatnak számítógépet, tévét, és egyéb kép- és hang lejátszó készülékeket, legyen az ő feladatuk a használaton kívüli eszközök teljes áramtalanítása.
  • Ha sokat használják a játékkonzolt, segítsünk kiszámolni, mennyit fogyaszt havonta, és hasonlítsuk össze a teljes energiaszámlával.
  • Helyezzünk el színes matricákat, saját készítésű rajzokat, figyelem-felkeltőket a szobák jól látható pontjaira, amelyek emlékeztetik az apróságokat, hogy le kell kapcsolni a villanyt és ki kell kapcsolni az elektromos berendezéseket.
  • Mutassuk meg, hogyan lehet a matekot otthon használni: tanítsuk meg őket az energiafogyasztás-mérő használatára, és bízzuk rájuk a különböző eszközök energiafelhasználásának megmérését. Ösztönzőleg hat rájuk, ha a mért adatokat közösen összeírjuk és elemezzük, hogy kiderüljön, mik a legnagyobb fogyasztók, melyik helyiség a legnagyobb energiafaló otthon, stb.
  • Használjuk a karbon-kalkulátort, és a havi fogyasztási adatok grafikonját rakjuk ki egy jól látható helyre, így mindenki tisztában van a család összes fogyasztásával, és szem előtt tudja tartani, hol kellene tudatosabbnak lenni.
  • Mutassuk meg nekik a legutóbbi szünidő számláit, hátha legközelebb sikerül kevesebb energiát használniuk – erre akár közös tervet is készíthetünk.
  • Hetente egyszer rendezzünk energiamentes estét, amikor néhány órára kikapcsolunk minden elektromos készüléket, hiszen gyertyafényben a társasjáték vagy a kártyaparti még izgalmasabb!
Motiváljuk a gyerekeket
  • Bízzunk a gyerekekre némi felelősségteljes munkát: kérjük meg őket, hogy a számítógép segítségével nyomozzák ki, melyek a leginkább környezetbarát és energiatakarékos termékek. Meg fogunk lepődni, mennyire érdeklődnek a hétköznapi termékek többsége iránt!
  • Vonjuk be őket a megtakarítások felhasználásába: kapjanak több zsebpénzt, kérdezzük meg őket, milyen energiatakarékossági eszközre, beruházásra fordítsuk a pénzt stb.
  • Szervezzünk közös, alacsony energiafelhasználású családi programokat (kirándulás, korcsolyázás, madár les, arborétum).
  • Végül, kipróbálhatjuk a versenyt: vezessünk táblázatot, amelyben nyilván tartjuk, hogy melyik gyerek után nem kellett kikapcsolni, lekapcsolni semmit. A legfigyelmesebb gyerkőc persze jutalmat kap – vagy ő választhatja ki, hogy mi legyen a hétvégi ebéd menüje. :)


További tippek a gyerekek, családtagok meggyőzésére, bevonására: Klímabarát háztartások kiadvány 43. old. (zöld keretes rész)

Amit még megtehetünk: klímatudatos életre nevelés

A Kislábnyomos élet nem csak az energiamegtakarításról szól, hanem a fenntarthatóbb életmódra nevelésről. Sok, kifejezetten gyerekeknek kitalált eszköz és módszer áll rendelkezésünkre, melyekkel bővíthetjük gyermekeink ismereteit, járjunk utána és keressük őket. Néhány példa:

További tippek: Klímabarát háztartásoktól a klímabarát közösségekig c. kiadványunk 7. fejezetében.


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 49. száma.



 

Megosztás Megosztás