Koronás lakberendezési tanulságok

Az elmúlt hetek és hónapok soha nem látott változásokat hoztak az életünkbe a munka, tanulás, társasági élet, utazás, bevásárlás, energiaszámla stb. terén… A távolságtartás időszaka alatt minden szempontból „belaktuk” a legszűkebb környezetünket, az otthonunkat, és igyekeztünk helyet biztosítani a lehetőleg zavartalan munkához, tanuláshoz a ruhahalmok, játékkupacok, bútorok, szobanövények … és családtagok között. 

Szakértők szerint nem kizárható, hogy lesznek még hasonló időszakok az életünkben, ezért mindenképp el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen megfontolások mentén alakítsuk át otthonainkat, ha vírusbiztosabb, karanténbarátabb és energiatakarékosabb környezetet szeretnénk teremteni, és ne érjen minket váratlanul egy következő összcsaládi home office.

 

Mikre van a legnagyobb szükség

 

1. Zsilipelős" előszoba

Járványos időszakban a hazaérkezéssel járó fertőtlenítést a legegyszerűbb a lakástól ajtóval leválasztott előszobában megejteni, ahol rögtön le tudjuk tenni a cipőt, kabátot, minden nálunk lévő holmit, a maszkot stb.

Hogy egyből a kézmosáson is túl legyünk, érdemes elgondolkodni egy előszobai csap felszerelésén is, de egy fali alkoholos kézfertőtlenítő, vagy egy kézfertőtlenítőt tartalmazó újratölthető pumpás vagy szórófejes flakon is megteszi.

 

2. Nagyobb kamra

Először is LEGYEN kamra! Egy saját eltevésű és egyéb tartós élelmiszerekkel – ésszerű mennyiségben! - megpakolt kamra/spájz lehetővé teszi, hogy csak ritkán kelljen vásárolni járni, és nem csak járvány esetén, sok más helyzetben (váratlan vendég, bevackolós hosszúhétvégék stb.) is segíthet.

Ha nincs kamrának való külön helyiség a lakásban, akkor szánjunk egy pár polcot és szekrényt a célra a konyhában, de még jobb pl. a garázsban vagy pincében, ahol a hazahozott élelmiszert egyből karanténba is helyezhetjük, és nem visszük be a laktérbe.

 

 

3. Réz és sárgaréz szerelvények

Nem csak a tiszta réz, de a réz és cink ötvözetéből származó sárgaréz is képes elpusztítani a baktériumokat és vírusokat.. Nem véletlenül készítették korábban rézből a kilincseket és fogantyúkat – megéri elgondolkodnunk egy cserén! Jó hír, hogy a pénzérméink szintén rézötvözetek (kupronikkel és sárgaréz), és kutatások szerint a rájuk kerülő kórokozók szinte mind elpusztulnak 24 óra leforgása alatt.

Az sem utolsó szempont, hogy a sárgaréz fenntartható anyagnak számít, mert a termékek jelentős részét – az új alapanyagok gazdaságtalan kitermelése miatt – újrahasznosított anyagból készítik.

 

4. Leválasztható terek

Hetek és hónapok összezártsága alatt mindenkinek szüksége van az elvonulásra néha, felértékelődnek tehát a zugok és szeparálható helyiségek, mindegy milyen kicsik. A legtöbben megelégednénk Harry Potter lépcső alatti gardóbjával is, csak magunkra csukhassuk az ajtót.

Mindez persze nem jelenti, hogy a jövőben eltűnnek majd a manapság annyira kedvelt, nagy egybenyitott terek - de talán kialakul egy egyensúly a magán, félig megosztott és közösségi terek között, és újra népszerűek lesznek az elhúzható válaszfalak.

Akkor tudunk hatékonyan foglalkozni a dolgunkkal, vagy ténylegesen pihenni egyet, ha nincsenek zavaró tényezők, ha mindenkinek jut csönd és egyedüllét.

 

5. Iroda otthon

A távmunka nem új találmány, de kevesen vannak berendezkedve hosszabb távú otthonról dolgozásra. Most, hogy nem csak egy-egy hazavitt munkát, hanem mindent otthonról kellett bonyolítani, hirtelen elég zavaróvá vált, hogy nincs „kijelölt munkaterület”, ahol kényelmes a szék, tudunk mászkálni gondolkodás közben, elfér a lábunk az asztalnál, és ki lehet függeszteni a STOP! táblát.

A munkahelyekre való visszatérés szinte mindenhol fokozatos lesz, így továbbra is nagy az igény a kényelmes, és funkcionális otthoni irodára. A karantén utáni új világban valószínűleg nem lesz olyan tervező, aki ne álmodna dolgozószobát vagy –sarkot a megrendelőnek, megfelelő fényekkel, hangszigeteléssel, polcokkal és irattárolókkal, ergonómiával és a mentális egészségünket óvó dizájnnal.

És ha már otthonról dolgozunk, fontos, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk!

  • Használjunk minél több természetes fényt, és energiatakarékos (LED) égőket.
  • Biztosítsunk helyi megvilágítást.
  • Ne hagyjuk feleslegesen égve a lámpákat.
  • Az irodai gépekhez legyen kapcsolós elosztónk, amivel egyszerre tudunk áramtalanítani több éppen nem használt berendezést.
  • Állítsuk a laptopunkat, számítógépünket, monitorunkat energiatakarékos üzemmódra. Ha befejeztük a munkát, tanulást, készenléti üzemmód helyett minden berendezést teljesen (tehát a főkapcsolónál) kapcsoljunk ki.
  • Ha bármilyen új elektromos berendezésre van szükségünk, energiahatékonyat válasszunk.

 

6. Minimalista otthon és mentális egészség

Az otthoni izolációban eltöltött idő minőségét nagyban befolyásolja, hogy a minket körülvevő terekben hogyan érezzük magunkat fizikailag, érzelmileg, tudunk-e produktívak lenni. Számítanak

  • a fények – minél több napfény, helyi (energiatakarékos) megvilágítás;
  • a színek – világosabb, meleg színek, hogy a fűtéssel is tudjunk takarékoskodni;
  • az anyagok – természetes, könnyen tisztán tartható, kellemes tapintású felületek;
  • és az akusztika, hogy csak egy pár dolgot említsünk.

Az elménknek azzal is jót teszünk, ha a lakótérben törekszünk a szerény egyszerűségre, a funkcionális, letisztult terek kialakítására, és minimalizáljuk a minket körülvevő tárgyak mennyiségét.

Legyen kevesebb holmink, ne halmozzunk, használjunk időtálló dolgokat! Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk és ne vegyünk helyette másikat! Mottó: „Ne legyen semmi a házadban, ami szerinted nem hasznos vagy gyönyörű.” (William Morris)

A szobanövények (vagy a lakóterekbe természetet költöztető biofilikus tervezés) nem csak esztétikussá varázsolják az otthonunkat, de ha jól válogatjuk össze őket, a levegőminőséget is javítják a lakásban, sőt, a páratartalom növelésével csökkentik a levegőben lévő vírusok (ld. influenza) terjedési képességét.

Cserébe csak tisztán kell tartani a növények levelét és a virágföld felszínét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat.

 

7. Erkély, a magán kültér

Két dolog lett hirtelen egyértelmű a városban élőknek a járvány idején: hogy nagyon nem mindegy, milyen széles az utca (és mennyire lehet rajta távolságot tartani, valamint mennyi "zöldet" tartalmaz), és mekkora a lakáshoz tartozó terasz. Ha valami, az erkélyek, balkonok, de még a közös körfolyosók is felértékelődtek a nagyvárosi bezártságban, mert élhetőbbé teszik a lakást, és segíthetnek megakadályozni, hogy végleg beforduljunk.

Egy lépés a szabadba, nagy korty levegő, napsütés, eső, szél, jó esetben kilátás, madarak, virágok és balkonkert, kicsi erkély-edzés – és mindjárt más színben látjuk a világot! Elég valószínű, hogy a poszt-pandémiás lakásvásárlásoknál a lakások jellemzői között az erkély bekerül a legfontosabb tízbe.

 

Fordította és szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Forrás: https://www.urban.com.au, https://www.realtor.com, https://www.citylab.com

Képek forrása: https://www.realtor.com, https://sebringdesignbuild.com, Antal Orsolya ©, https://www.designsponge.com, https://www.citylab.com, https://dodo.hu, https://civil3d.cads.hu

 

 

 

 

Megosztás Megosztás