Méltányos, társadalomtudatos életmód


A méltányos kereskedelem, azaz fair trade alapelvei ötvözik az emberek társadalmi-gazdasági helyzetének javítását a környezeti és kulturális gondoskodással. Olyan alapelvek ezek, amelyekre – az egyéni cselekvés szintjén - a saját életünket is építhetjük. Az alábbi cikkben hasznos tippeket osztunk meg a méltányos életmód kialakításához és követéséhez.

10 apró ötlet a méltányosságot követő életmód kialakításához (Jeff Bratz írása nyomán)


1. Együnk szezonális és helyi termékeket
Az idénygyümölcs és zöldség több szempontból is környezet- és egészségkímélő. Mindent megtudhatunk a szezonális étkezésről és a helyi élelmiszerek fogyasztásának fontosságáról pl. a Kislábnyom hírlevél 10. számának Olvasnivaló rovatából.

2. Ne autózzunk
A benzin minden, csak nem méltányos kereskedelemből származó termék, különösen napjainkban. Próbáljuk megoldani az életünket autó nélkül, de ha nem megy, legalább utazzunk tele kocsival.

3. Önkénteskedjünk a lakóhelyünkön
Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy segíteni tudjunk másokon. A saját környezetünkben, szomszédságunkban, településünkön is van bőven tennivaló, akár a környezetvédelem, akár a társadalmi problémák terén.

4. Ültessünk fokhagymát
Hogy miért? Nem csak azért, mert egészséges és finom, hanem azért is, mert a fokhagyma szedése az egyik legmegerőltetőbb fizikai munka a mezőgazdaságban dolgozók számára.

5. Szedd magad – a saját kertedben!
Aki kertes házban él, ne (csak) füvesítse és dísznövényekkel telepítse be a kertjét - hanem termeljen élelmiszert és a díszcserjék helyett ültessen fogyasztható gyümölcsű/termésű bokrokat és fákat. Egy kiskert nem csak egészséges élelmiszert biztosít, de a napi rendszeres mozgáshoz is hozzásegíti a gazdáját. És mi lehet még a kertészkedésnél is nagyobb élvezet? Természetesen a termények szüretelése és elfogyasztása, az egész család aktív részvételével! :)

6. Tartósítsunk!
A szedett terményekből tegyünk el télire. A befőzést is csinálhatjuk a gyerekekkel együtt, akik sokat tanulnak a látottakból, plusz így garantáltan jut a téli hónapokra is a saját magunk termelte, vegyszermentes gyümölcsökből és zöldségekből.

7. Kutassunk fel fair trade termékeket és beszerzési helyeket
Tippeket találunk többek között ITT.

8. Szervezzünk fair trade ünnepeket
Idén csokiból készült terméket keresünk pl. húsvétra, igyezzünk olyat választani, amin ott díszeleg a fair trade logó. Hazai csokibeszerzési forrásokról olvashatunk például itt. Érdemes szétnézni a kézműves csokiboltokban és bioboltokban is, szinte mindegyikben találunk fair trade kakaóból készült termékeket, csokitojást!

9. Olvassunk a témában
Tájékozódjunk és olvasgassunk akár online letölthető kiadványokat is a méltányos kereskedelemről, ld. a Védegylet FAIR TRADE kiadványát.

10. Nézzünk filmet a témában
Ha nem érünk rá/nincs kedvünk olvasgatni, és inkább a filmeket kedveljük, megnézhetjük a Globál menü című filmet, mely átfogó körképet ad hazánk élelmiszertermeléséről, a problémákról és lehetséges megoldásokról.

Forrás: https://globein.com/b/10-tips-fair-trade-living

 

Haladóknak

Ha valaki ennél is elszántabb és a fentieknél komolyabban veszi a témát, számos Internetes honlapon nézelődhet tanácsért és ötletekért. Az alábbiakban ezekből “csemegéztünk”.

 
Felelős élelmiszerfogyasztás
  1. Fair trade: termelők, termékek. világpiac – a cikkből a fair trade termelés és piac méretéről kapunk pontosabb képet, illetve megtudhatjuk, mit tehetünk mi a fair trade kereskedelem fennmaradásáért.
  2. A méltányos gazdaság pozitív hatásairól például itt olvashatunk
  3. Méltányos gyümölcsöt! – Csatlakozzunk a mezőgazdasági termelők kizsákmányolása ellen harcoló nemzetközi petícióhoz!
  4. A Kislábnyom hírlevél 47. számának vezércikkében többek között a hűtőszekrényünk és a globális élelmiszerlánc közti kapcsolatról, a 48. szám életmód rovatában a klímabarát, etikus élelmiszerfogyasztás alapelveiről olvashatunk.
 
Etikus ruhatár

A Kislábnyom hírlevél 70. számában, már írtunk tippeket a ruhatár zöldítésére (ld. Kislábnyom tippek - 13 ötlet ruhatárunk zöldítésére), és etikusabbá tételére. Kiegészítésként álljon itt további négy hasznos etikus ötlet:

  1. Csak akkor vegyünk meg egy adott ruhadarabot, ha el tudjuk képzelni, hogy legalább 30 alkalommal viselni fogjuk. Ne úgy kezeljük a ruháinkat, mint egy eldobható joghurtosdobozt. A „gyors divat” egyre több áldozatot szed és erőforrást emészt fel világszerte.
  2. Vásároljunk több szezonban is hordható, egymással kombinálható ruhákat. A hagyományos tavaszi/nyári/őszi/téli nemzetközi divathetek csak a show-ról szólnak, lassítsunk a divatvilág pörgésén! (ld. még: Kislábnyom hírlevél 60. száma – Érdekes honlapok, néznivalók, termékek rovat/Többfunkciós ruhadarabok)
  3. Méregtelenítsük a ruhatárunkat -  A ruhaipar a világ második legszennyezőbb iparága közvetlenül az olaj után. Az azo- vagyis kátrányfestékek még mindig a leggyakrabban használt szintetikus festékek, pedig nagyrészük mérgező. A Greenpeace detox programjában eddig a világmárkák 10%-a kötelezte el magát a mérgező anyagok mellőzése mellett.
  4. Csatlakozzunk a divat forradalmához -  Legyünk mi a változás, amit látni szeretnénk a ruhásszekrényben! A cselekvésre buzdító Fashionrevolution.org nemzetközi csapata minden év április 24-én megszervezi az ipar környezeti-társadalmi reformját célzó Divatforradalom Napját.

Forrás: http://www.theguardian.com/fashion/2015/may/17/five-ways-to-build-an-ethical-wardrobe?CMP=share_btn_fb

 
Hogyan neveljünk szociálisan érzékeny gyermeket

Gyermekünk gondoskodó, másokkal törődő oldalát nem is olyan nehéz előcsalogatni, mint azt elsőre gondolnánk. Kicsi utánagondolással könnyen kitalálhatjuk, hogy hogyan tudunk mások iránti érzékenységet fejlesztő pillanatokat csempészni a gyerekek életébe.

Mindennapi tevékenységek, amelyekkel növelhetjük gyermekünk társadalmi érzékenységét és empátiáját:

  1. Válogassunk együtt, és adományozzunk kinőtt, jó minőségű ruhát jótékonysági szervezeteknek.
  2. Újrahasznosítás otthon – az egyik legkönnyebben kivitelezhető környezetkímélő tevékenység.
  3. Főzzünk rokonoknak, ismerősöknek, akikről tudjuk, hogy segítségre szorulnak (betegek stb.).
  4. Napi egy bók – Tanítsuk meg gyermekünkek, mekkora ereje van a pozitív szavaknak — kedveskedjünk a családtagoknak vagy akár az utcán szembejövő idegeneknek is.
  5. Osszuk meg a pozitív híreket – Mert nem csak rossz hírek vannak! És a legtöbb jó hír másokkal törődő emberekről szól.
  6. A szülinapi buli meghívottjaitól ne ajándékot kérjünk, hanem egy jó ügy adománnyal való támogatását.
  7. Adományozzunk könyvet könyvtáraknak, kórházak gyermekosztályának, gyermekotthonoknak.
  8. Keressünk levelezőtársakat a világ más országaiból, ezzel is tágítva gyermekünk látókörét.
  9. Kapcsoljuk le a villanyt - legyen fontos a családban az energiával való takarékosság.
  10. Utazzunk, hogy minél többet tudjunk a minket körülvevő világról. Nem kell világkörüli útra gondolni, országon belül is van bőven tapasztalnivaló.
  11. Meséljünk – esti mesének olyan emberekről szóló történeteket keressünk, akik sokat tettek a világért és embertársaikért.

Nem is olyan nehéz, ugye? :) Ne feledjük: a társadalom sokkal jobb lesz, ha gyermekeink szociálisan érzékeny felnőttekké válnak. Az egyszerű, hétköznapi értékek átadásával arra tanítjuk őket, hogy mindannyiunk felelőssége jobbá tenni a világot.

Forrás: http://www.sheknows.com/parenting/articles/1066893/ideas-for-raising-a-socially-conscious-kid

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 78. száma.

 

 

Megosztás Megosztás