"Nehéz napok" zöldebben

A környezettudatos gondolkodásmód az életünk minden területét „átnézetteti” velünk, és nem áll meg a kérdőjelekkel a fürdőszoba vagy wc-ajtónál sem. Előbb-utóbb felmerül a wc-papír probléma (fehérített? illatos? sokrétegű?), a szappankérdés (inkább legyen természetes alapanyagú), a kozmetikai termékekkel kapcsolatos rengeteg megfontolásra érdemes szempont, és… az intim higiéniai termékek sem maradhatnak ki. A téma ugyan sokakat érint érzékenyen, de könnyű belátni: attól, hogy nem beszélünk róla, hogy milyen hatással van a környezetre és saját egészségünkre a rengeteg eldobásra kerülő szintetikus intim higiéniai termék, attól még a probléma ott van, és csendben halmozódik a hulladéklerakókban.

 


Felmérések szerint a világ magasabb jövedelmű felén egy átlagos nő 11 000 - 16 800 eldobható tampont és betétet használ élete során, átlag 32 intim higiéniai terméket minden hónapban. Ugyanez kg-ban kb. 150-200kg-nyi tampon, betét, tisztasági betét, applikátor és mindezek csomagolása. Szorozva az említett termékeket használó nők százmillióival.


 

Számos okunk van rá, hogy ne az eldobható higiéniai termékeket válasszuk: a tampon- és betétgyárak felesleges hulladékot és hatalmas profitot termelnek, mindezt a környezet és sok millió nő egészségének kárára. Az alábbi öt pontban azokat a megoldásokat gyűjtöttük össze, amelyekkel enyhíthetjük a problémát, és rendet tehetünk intim kérdésekben a saját házunk táján :-)

 

1. Kompromisszum a kényelmesebbeknek

Mindig lesznek, akik bár szeretnének környezettudatosabban és egészségesebben élni, nem hajlandóak lemondani a megszokott kényelmükről, vagy inkább: nem szeretnének extra kényelmetlenségeket felvállalni az intim dolgaik terén.

Ha úgy érezzük, nem tudunk megválni az eldobható termékektől, de szeretnénk minimalizálni a környezeti hatást és csökkenteni az eldobható higiéniai termékekben rejlő lehetséges egészségügyi kockázatokat, fontoljuk meg a következőket:

  • Vegyünk applikátormentes tampont – ez nyilván egy fokkal zöldebb, mert nem kell hozzá legyártani a polietilén applikátort, azaz kevesebb lesz a hulladék (léteznek lebomló karton vagy újrahasználható applikátorok is!).
  • Keressünk fehérítés nélküli termékeket. A klórral való fehérítési folyamat során egy dioxin nevű vegyület keletkezik, és sajnos a termékbe is jut belőle. A dioxin pedig az egyik legveszélyesebb, rákkeltő ipari melléktermék.
  • Használjunk organikus tampont vagy betétet! Ezek a termékek bio – GMO és növényvédő szerektől mentes - pamutból készülnek és egyrészt környezetkímélőek, mert biológiailag lebomlóak, másrészt egészségesebbek is a hagyományos termékeknél (nem tartalmaznak műanyagot, hipoallergének, gyártásukkor klórt, illetve káros anyagokat nem használnak).
  • Szerezzünk be többféle méretű és nedvszívóképességű terméket és használjuk a vérzés intenzitásának megfelelő legkisebb nedvszívó képességűt, ezzel is csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét!

2. Újrahasználható, mosható tampon

Kiváló alternatívája a hagyományos tamponnak a pamutból készült tampon vagy a menstruációs szivacs, mindkettő pontosan úgy működik, mint a szintetikus termék. Különböző méretekben kaphatók, biopamutból vagy tengeri szivacsból készültek, vegyszermentesek, és kimoshatóak, azaz többször felhasználha-tóak.

Jelentősen csökkentik a fertőzések veszélyét és megfelelő tisztán- és karbantartás esetén akár több évig is használhatóak maradnak.

Hátrányuk, hogy cseréjük kissé körülményes pl. munkahelyi, iskolai közös mosdóban.

 


3. Mosható betétek

Ahogy a tamponok, a betétek csomagolásán sem tüntetik fel a gyártók, hogy a termék milyen anyagokat tartalmaz - sokan szenvednek görcsöktől, fertőzéstől és kiütésektől a menstruáció során, és nem kapcsolják össze a kellemetlen tüneteket a műanyagot, agyonpermetezett pamutot, szintetikus vegyszereket tartalmazó higiéniai termékekkel.

Kétség kívül egészségesebb és környezetbarátabb megoldás, ráadásul még költségkímélő is a 4-5 évig is használható, többféle méretben kapható, mosható (öko)textil betét. A belsejében magas nedvszívóképességű réteg található, a vízzárásról pedig egy speciális textil gondoskodik a betét alján. Ragasztócsíkok helyett kapcsok tartják a helyén. Használni ugyanúgy kell, mint egy eldobható betétet, majd használat után kiöblíteni, kimosni.


4. Menstruációs bugyi

Néhány éve jelentek meg a piacon a menstruációs bugyik. Ezek a mosható betétekhez hasonlóan magukba szívják a folyadékot, vízzáró rétegüknek köszönhetően pedig megakadályozzák a szivárgást. Használat után ugyanúgy kézzel öblíteni szükséges, majd mosógépben mosható.

Előnyük a mosható betétekhez képest, hogy sokkal vékonyabb anyagúak, kényelmesebbek, és nem tudnak elcsúszkálni, elmozdulni, így az ilyen balesetek is kizártak. Hátrányuk, hogy valamivel drágábbak, mint a mosható betétek, valamint cseréjük házon kívül egyes esetekben körülményes lehet. Ahogy a mosható betétek között, úgy a menstruációs bugyik piacán is találunk magyar készítőket, termékeket is!

 


5. Intimkehely

A latexből vagy orvosi szilikonból készült menstruációs tölcsér a betétek és tamponok alternatívája. A tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni, majd a vérzés erősségétől függően néhány óránként üríteni, lemosni és fertőtleníteni. A hagyományos tamponokhoz képest akár dupla annyi ideig is bent tartható, és használata során nem kell tartani a tamponoknál előforduló, fehérített vagy szintetikus anyagok miatt jelentkező irritációtól. Árban 6-10 ezer forint körül van egy kehely, viszont az élettartama 10 év is lehet. Hátránya ugyanaz, mint a tengeri szivacs esetében.

 

 

Hasznos oldalak, termékek:

Öko mosószer kifejezetten fehérneműkhöz

Intim tudatosság – egyre népszerűbb a mosható betét és a menstruációs kehely

Intimkelyhek független tesztje (Tudatos Vásárló)

Varrjunk magunknak mosható betétet!

 

Források:

http://www.treehugger.com, http://www.care2.com, https://www.citytosea.org.uk, https://tudatosvasarlo.huhttps://www.zoldbolt.hu, https://uptostyle.hu

 

Képek forrása: 

https://www.dm.huhttps://www.intimbetetek.huhttps://shop.thisisredy.comhttps://hormonmentes.huhttps://www.emag.hu

 

 

 

 

Megosztás Megosztás