Öko életmód – 10 zöld ötlet Colin Beaven-től

Akár tetszik, akár nem: tény, hogy akkor terheljük a legkevésbé a környezetünket, ha nagyrészt lemondunk a modern élet nyújtotta gépesített kényelemről, az ipari méretekben termelt élelmiszerekről, a világ másik feléről érkező háztartási termékekről. Sokaknak extrémnek tűnik, mégis pont ezt tette a New York-ban élő Beaven család! Colin, felesége és kétéves kislányuk 2007-ben komoly lépésre szánta el magát: elhatározták, hogy egy éven keresztül megpróbálnak a lehető legkevesebb környezeti hatással élni.

Egy teljes évig nem vásároltak csomagolt élelmiszert, nem használtak áramot (!), semmilyen motorizált közlekedési eszközt és WC-papírt sem! Viccen kívül: nem volt TV-jük, mosógépük (a kádban mostak), világításuk, autójuk stb.

A családi zöld kalandról film is készült, melynek legfőbb üzenete talán az, hogy környezetünket és az erőforrásokat akkor tudjuk leginkább kímélni, ha aktív tagjai és haszonélvezői vagyunk a helyi, szintén zölden gondolkodó közösségnek! A nyarat se egy fecske csinálja, mint tudjuk. :) Vágjunk bele! Az alábbi tíz pont Colin Beaven öko életmódra vonatkozó ötleteit tartalmazza.

1. Ne együnk marhahúst. A világ marhahús előállítása többet árt a klímaváltozás folyamatának, mint a teljes szállítmányozó szektor. Nem is beszélve arról, hogy a marhahúsmentes vagy kevesebb marhahúst tartalmazó étrend az egészségünknek is jót tesz.

2. Ne vegyünk palackozott vizet. A műanyag palackok gyártása és az ivóvízellátás privatizációjának réme környezeti és társadalmi katasztrófával fenyeget. A palackozott víz ára a csapvízhez viszonyítva riasztó, minősége megkérdőjelezhető, ráadásul az sem tisztázott, milyen egészségügyi hatásai lehetnek a műanyag palackban tárolt italok fogyasztásának.

3. Tartsunk heti egy öko-napot. Heti egy teljes napon vagy délutánon át ne vegyünk semmit a boltban, ne használjunk gépeket, ne kapcsoljunk be semmilyen elektromos eszközt, ne főzzünk, ne vegyük fel a telefont, és egyáltalán: ne használjunk semmilyen erőforrást! A rendszeressé váló öko-napon hagyjuk magunkat és a bolygót is fellélegezni. Ne lepődjünk meg, ha a kezdetben spártai kényszerként megélt napok hatására javul az életminőségünk... :)

4. Támogassunk közhasznú szervezeteket. Ne segítsünk embereket, szervezeteket azzal, hogy erőforrást fogyasztunk – azaz pl. hogy olyan terméket veszünk, amelynek eladásából a gyártó adott összeget jótékony célra ajánl fel... Valóban segíteni akarunk? A boltban nem fog menni! Támogassunk pénzzel és szabadidővel egy nekünk szimpatikus non-profit szervezetet.

5. Közlekedjünk „saját erőből”. Határozzuk el, hogy havonta egy bizonyos számú napon csak biciklivel vagy gyalog közlekedünk. Ezzel kevesebb fosszilis energiát használunk, az üvegházhatású gázok kibocsátása és a város légszennyezése is csökken, ráadásul meglesz a napi testmozgásunk is.

6. Ne pazaroljunk. A pazarlást a bolygó, a jövő és a pénztárcánk bánja. Ne fűtsük/hűtsük túl az otthonunkat - egy pár fok is sokat jelent. Teregessük a ruhákat szárítógép használata helyett. Csak fele olyan messze utazzunk nyaralni, de kétszer annyi időre  Ha a régi mobilunk még működik, ne akarjunk újat. Az elromlott, tönkrement dolgokat (zokni, vasaló, cipzár, táska stb.) próbáljuk megjavíttatni! A pazarláscsökkentő ötletek listája természetesen itt messze nem ér véget..

7. Szervezzünk közösségeket. Társasozzunk, hívjuk meg vacsorára a barátainkat, énekeljünk együtt. Egymás társaságának élvezete sokkal kevesebbe kerül a Földnek, mint az erőforrások nyújtotta örömök. Tanuljunk meg újra szórakozni és játszani úgy, hogy az ne kerüljön se pénzbe, se erőforrásokba.

8. A munkahelyünkön is tartsuk magunkat a „zöld szabályokhoz”. Nem csak otthon vagyunk felelősek a világ állapotáért!

9. Minden héten végezzünk pont annyi környezetvédelmi tevékenységet, amennyi időt amúgy a TV előtt töltenénk egy nap. Az önkénteskedés kiváló lehetőség, hogy hozzánk hasonlóan gondolkodó emberekkel találkozzunk, hogy új dolgokat tanuljunk a környezetvédelem és zöld életmód témában.

10. Higgyünk benne, hogy zöld életmódunk másokra is hatással lesz. A tudatos öko életmódot élők átgondolják, hogy szokásaik, fogyasztói döntéseik milyen hatással vannak a környezet állapotára, és magatartásukkal, megtakarításaikkal megerősítik azokat a körülöttük élőket, akik még kezdők, de hasonló tudatosságra törekszenek. A sorsunk a kezünkben van – ha teszünk is érte!

Colin Beaven oldala, ahol további ötleteket és virtuális öko közösséget is találunk: http://www.noimpactproject.org

Forrás és további információ: http://noimpactman.typepad.com/blog/2009/05/no-impact-mans-top-ten-ecolifestyle-changes.html

Szeretnél Te is kisebb lábnyomú életet élni miközben hasonló gondolkodású embereket ismerhetsz meg? Csatlakozz a 2016 őszén újra elinduló EnergiaKözösségek programunkhoz! Részletek és jelentkezés itt: http://www.energiakozossegek.hu/

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 14. száma.

A tipp INNEN letölthető!

Megosztás Megosztás