Sok kicsi sokra megy – Élő Labor résztvevők meséltek a háztartási energiamegtakarításról

Munkánk során gyakran ütközünk abba az érvbe, hogy nincs sok értelme a háztartásoknak takarékoskodni az energiával, hiszen a nagyfogyasztóknak, az iparnak és a mezőgazdaságnak kellene visszavennie a felhasználásból. Azt is sokan gondolják, hogy az otthoni energiamegtakarítás lehetetlen költséges beruházások nélkül. Az Energia Élő Labor kutatásában részt vevő 41 gödöllői háztartás tagjai rácáfoltak ezekre a tévhitekre.

Valójában, ha szektorok szerint nézzük az összes energiafogyasztás megoszlását, a háztartásoké a legnagyobb szelet a tortából, mintegy 30 százalék, így igen jelentős megtakarításra lehetnek képesek a hétköznapi emberek is.

Valamint, ahogy ezt az ENERGISE Energia Élő Labor kutatás is bizonyította, beruházások nélkül, pusztán a viselkedés megváltoztatásával, berögzült szokások feladásával is jelentős megtakarítás érhető el.

Az ENERGISE egy 8 európai országban párhuzamosan futó innovatív kutatási projekt, melynek célja az energiafogyasztással kapcsolatos társadalmi és kulturális hatások jobb megértése. Magyarországon Gödöllőn zajlott a kutatás, amelyben 41 háztartás vett részt; őket a kutatók a fűtéssel és a mosással kapcsolatos kihívások elé állították, hogy megnézzék, hogyan reagálnak a családok az „egyensúlyi helyzetükből” és komfortzónájukból kibillentve. Külön öröm számunkra, hogy a magyar kutatási projektben egyáltalán nem volt lemorzsolódás a résztvevők között, valamint az is, hogy a felkövető kérdőívből kiderült, a háztartások a kutatási periódus lezárását követően is megtartották, sőt, fejlesztették is a kihívások alatt megtanult jó gyakorlataikat, a megtakarításuk azóta is töretlen.

 

 

Május 21-én közülük ketten, Kecskés Judit és Varga Zsuzsa részt vettek a Gödöllői klíma-klub Zöld életmód beszélgetéssorozatának aktuális eseményén, hogy a hallgatósággal megosszák energiacsökkentő praktikáikat. Rögtön a beszélgetés elején egy újabb tévhitet is cáfoltak: Judit és Zsuzsa is hosszú évek óta elkötelezettek a környezetvédelem mellett, mindkettejük munkája is kapcsolódik ehhez, és korábban is sokat tettek a környezettudatos életvitel érdekében. Mégis, egyetértettek abban, hogy mindig lehet fejlődni, kis odafigyeléssel egy már zölden működő háztartás is sokat meg tud takarítani.

Kiemelték a közösségek szerepét, a tudásátadás fontosságát is a zöld szemlélet terjesztésében. Judit és családja a kutatás csoportos részében vett részt, vagyis egy résztvevői fókuszcsoporttal időről időre összejöttek átbeszélni a kihívásokat, lelkesíteni egymást, ami számára sokat jelentett, és sokat tanultak egymástól is. Zsuzsa, aki bár a kutatás egyéni részében vett részt, meggyőzte a szomszédját is, hogy érdemes betartani a kihívás mosási részét. A közönség is bekapcsolódott a beszélgetésbe, többen kiemelték a kritikus tömeg szerepét, amit elérve már gyorsan terjed a zöld szemléletmód a társadalomban.

A kutatás egyik kihívása az volt, hogy a résztvevő családok csökkentsék 18 fokra a benti nappali hőmérsékletet, vagy ha azt nem vállalják, határozzanak meg egy egyéni csökkentési célt. Zsuzsáéknál és Juditéknál is ütköztek a törekvések némi családi ellenállásba, de mind a két háztartásnál sikerült kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni a hőmérsékletet. Fűtés helyett vastag, réteges öltözködéssel, meleg italokkal, mozgással melegítették át magukat.

A mosási kihívás pedig azt a feladatot adta a családoknak, hogy a mosásaik számát csökkentsék az addigi felére. Számos trükk került elő itt is: a ruhák szellőztetése, a teljes ruha helyett csak a folt tisztítása, a színek szerinti mosás jelentős lazulása. Zsuzsa felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a mosógép magától is dolgozik, a pakolással, szelektálással, teregetéssel, hajtogatással jelentős idő, számítása szerint mosásonként kb. 1 óra megy el, így a mosási kihívás teljesítése nem csak pénzt és vizet, energiát spórol, hanem heti több órányi szabadidőt is eredményez.

 

Írta: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában

 

 

További információk az Energia Élő Labor eredményeiről ITT találhatók.

Diagramok forrása: ENERGISE Energia Élő Labor kutatás, Vadovics Edina

Fotó: Mihály Edina

 

Megosztás Megosztás