Szomszédolós szabadtéri nappali

Az életre szóló barátságok gyakran egy egyszerű beszélgetéssel kezdődnek. A gond csak az, hogy az emberek egyre kevesebbet beszélnek egymással, a szomszédaikkal pedig a köszönésen kívül talán semmit sem..

A civil kezdeményezésként alakult BenchesCollective (Padok Közössége) célja, hogy a szervezet segítségével létrehozott „szabadtéri nappalikban” egy adott szomszédságban élők összejöjjenek, megismerjék egymást, és minél több ilyen beszélgetés indulhasson.

Az Amszterdamban létrejött közösség kitalálói ötleteket adnak az érdeklődőknek a nappali létrehozásához, és olyan embereket, szomszédokat hoznak össze egymással, akik amúgy lehet, hogy soha nem kerültek volna közelebbi kapcsolatba. Mára több mint 1000 regisztrált közösség jött létre szerte Hollandiában és több más országban, ld. Brazília, Törökország, Dél-Afrika és az Egyesült Államok.

A projekt igyekszik mindannyiunkat emlékeztetni, hogy a járda mindenkié, és a városrészek és városok csak akkor tudnak virágzó közösségi életterek lenni, ha a köztereket a magunkénak érezzük…

Ez év július 1-2-ára a szervezet meghirdette a "világ legnagyobb szabadtéri kávézója" programot. Szeretnék, ha ezen a két napon minél többen fognának össze és alakítanának ki szabadtéri közösségi tereket, ahol kávé, tea és harapnivalók mellett lehetne ismerkedni és beszélgetni egymással. Az év során társadalmi szervezetekkel, lakásszövetkezetekkel és önkormányzatokkal is együttműködnek majd helyi, szabadtéri kávézók létrehozásában.

Mischa Woutersen, a szervezet egyik vezetője, a következőket javasolja az utcai szomszédolás iránt érdeklődő jövőbeli szervezőknek:

1. A nappali kialakításához válasszunk az utcán egy alkalmas, belakható helyszínt.

2. Találjuk ki, hogy mit tudnánk együtt csinálni (kézművesség, tánc, ami eszünkbe jut), mit szeretnénk enni-inni. A szervezet honlapján - benchescollective.com – is találunk ötleteket.

3. Rendezzük be padokkal, székekkel (asztalkákkal stb.) a találkozó helyét. Szervezhetjük meglévő köztéri pad köré is az eseményt :)

4. Nyissuk meg hivatalosan is a „padot”, azaz regisztráljunk a kezdeményezés bankjescollectief.nl/en/join/ oldalán, hogy az interneten is elérhető legyen az esemény.

5. A közösségi oldalakon is hirdessük meg a szomszédolást, és szóljunk a helyi újságnak is.

6. Hívjuk meg szomszédainkat egy kellemesnek ígérkező közösségi, kávézós-beszélgetős délutánra.

A kezdeményezés szervezői szeretettel várják az újonnan csatlakozni vágyókat, hogy a július eleji esemény valóban a világ legnagyobb közösségi szabadtéri kávézása legyen.

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 95. száma.

Megosztás Megosztás