Többet kellene osztoznunk...?!

Az osztozás mindenkinek jó:

  • pénzt és erőforrást takarítunk meg;
  • fenntarthatóbb lesz az életmódunk;
  • ellenállóbb és összetartóbb lesz a közösségünk;
  • boldogabbak vagyunk, ha osztozunk;
  • a földet pedig kevesebb negatív és romboló hatás éri.

Egy 1000 főt megkérdező angol jelentés szerint Nagy-Britanniában az emberek kevesebbet osztoznak ma, mint egy évtizeddel ezelőtt, ugyanakkor több tulajdonuk van, mint bármikor korábban, és, érdekes módon, szeretnék, ha több lehetőségük lenne mind idejüket, mind javaikat megosztani. A megkérdezettek között 10 emberből 8 azt mondta, hogy az osztozás boldogabbá teszi őket, és 75%-uk szerint az osztozás a környezet szempontjából is hasznos.

Osztozás és boldogság - hét pozitív hatás:

  1. Az osztozás lényegében „kölcsönös adakozás”, és mint ilyen számos előnnyel bír, a jobb egészségtől kezdve a személyes boldogságig.
  2. Az osztozás oxitocin hormont szabadíthat fel, amely növeli a jó közérzetet.
  3. Az osztozás bizalmat épít, és a bizalom szorosan összefügg a boldogsággal.
  4. Az osztozás növeli a pozitív szociális interakciót másokkal, ami meghosszabbíthatja az élettartamot.
  5. Az osztozás hálát vált ki, márpedig a hálaérzet és boldogság kéz-a-kézben járnak.
  6. Az osztozás csökkentheti az „akiknek van” és az „akiknek nincs” embercsoportok közötti különbséget, ami növeli a jóllétet.
  7. Az osztozás együttműködést jelent, és az együttműködés elengedhetetlen az emberiség túléléséhez.

Kanadában Vancouver az egyik legaktívabb „megosztó” város: a vancouveriek autómegosztó rendszerek tagjai, szerszámos kamráikat szerszámkölcsönzővé alakítják, udvarukban parcellákat hoznak létre, ahol mások kertészkedhetnek, közösségi irodában dolgoznak, kihasználatlan autóbeállójukról hirdetést adnak fel, üres lakásukat vagy szobáikat pedig turistáknak, nyaralóknak kiadják. Az emberek egyre inkább elgondolkodnak azon, hogy vajon szükséges-e, hogy minden a sajátjuk legyen. Azaz, például, saját fúrót szeretnének, vagy azt, hogy a falban legyen lyuk?

Miért nem osztjuk meg akkor dolgainkat gyakrabban? Miért nem használunk dolgokat közösen? Vagy, ugyanakkor, miért nem kérünk kölcsön szomszédainktól, barátainktól dolgokat gyakrabban? Hiszen ezzel még akár jelentős pénzügyi megtakarításokat is elérhetnénk!

Global Footprint Network: A baráti, családi, közösségi szerszám- és/vagy gépkölcsönzők használatával a tartós háztartási cikkek fogyasztása harmadával csökkenthető lenne, ami 3 nappal késleltetné a Túllövés Napját, azt a napot, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat.

A cél, hogy elterjedjen és népszerűvé váljon az egymástól való szerszám-, kisgép-, sporteszköz stb. kölcsönzés, amellyel – közösen elfogadott szabályok mentén! - egy adott eszköz vagy berendezés több háztartást is kiszolgál, így csökkentve az erőforrás-felhasználást.

Osztozni nem csak berendezéseken, szerszámokon és könyveken lehet – be lehet lakni közösen az utcát/társasházudvart is, ahol szervezhetünk szabadtéri nappalit, közös kávézást, közösségi csereberét, létrehozhatunk közösségi kertet stb.

Osztozás lehet pl.:

  • szerszámkölcsönző barátokkal, szomszédokkal a meglévő szerszámokból;
  • közös beszerzés és használat (pl. több háztartás együtt);
  • kisebb településeken a helyi Facebook csoport (nincs olyan kérés, amire valakinek ne lenne válasza!);
  • szerszámbérlés, gépkölcsönzés cégektől (ritkán használt eszközök esetében).

Kipróbálhatjuk kicsiben, a karácsonyi ajándékok és újévi fogadalmak idején erre nagyszerű lehetőségünk adódik: adjunk karácsonyi ajándékként valakinek, akiről tudjuk, hogy nincs neki, de szüksége lenne rá, például

  • fúrógépünkhöz használati jogot;
  • "hozzáférést", azaz kölcsönzési lehetőséget a könyveinkhez vagy filmgyűjteményünkhöz;
  • ha van kertünk, de nem érünk rá művelni, megoszthatjuk kertészkedni vágyó ismerősünkkel;
  • és kipróbálhatjuk autónk megosztását is...

 

Olvasnivalók

Érdekes Kislábnyom cikkek a témában:

A megosztás és közös használat forradalma zajlik?!

Szomszédolós szabadtéri nappali

Hogyan szervezzünk közösségi csereberét?

 

Jószomszédságot szorgalmazó hazai kezdeményezés: https://miutcank.hu/#/csatlakozz

Viszlát saját autó, ideje másét használnom!

Közösségi autómegosztás itthon: AutoPal - Összeköti azokat, akiknek autóra van szüksége azokkal, akik bérbeadják saját autójukat. https://autopal.hu/hu

 

Források: http://www.treehugger.com, https://www.shareable.net

Képek forrása: https://www.tutortime.com, https://www.pps.org/places/benches-collective, https://www.wehatetowaste.com, https://miutcank.hu

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás