Újabb gyümölcsfák a TreeDependent – Fákkal felelősen program ültetési térképén! Mit tegyünk, hogy ott is maradjanak?

„Mi a kert fa nélkül? S ha nincs madár benne? Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!” (Benedek Elek)

 

Idén tavasszal és nyár elején folytatódott a faosztás a TreeDependent – Fákkal felelősen program keretében. A zalai Tündérkertből származó 46 féle őshonos gyümölcsfa - több fajta alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, barack, berkenye, birs és naspolya - került elültetésre nyolc település 12 oktatási és szociális intézményének kertjében.

A fákat különböző szervezetek rendezvényeihez, illetve szervezetek/magánszemélyek egyéb tevékenységeihez köthető karbon-lábnyom kompenzálására ültetjük. A szervezetek és magánszemélyek, akik támogatták a mostani faültetési kört: ING Bank, Lébényi Anna (VUUV Works), TreeCircles angol-indiai-magyar faültetési együttműködés, továbbá a GreenDependent saját irodai működésének kompenzációjaként is osztottunk fákat.

A tavaszi ültetési helyszíneket az alábbi térképen tüntettük fel:

A TreeDependent program segíti a biodiverzitás megőrzését, idővel zamatos gyümölcsöt biztosít a közösségeknek, élőhelyet és táplálékot az állatoknak, és besegít a fákat ültető, gondozó, értük felelősséget vállaló kis és nagy diákok környezeti nevelésébe is.

Bővebben a TreeDependent programról: http://intezet.greendependent.org/hu/node/478

 

A csemetéket gyerekek és felnőttek sokszor közösen ültetik, és később is együtt gondoskodnak róla, hogy a fácskák növekedése zavartalan legyen.

A feladat nem könnyű, sok mindenre oda kell figyelni, különösen tavaszi, nyáreleji ültetéskor. Az eddigi tapasztalatok alapján összeszedtük a legfontosabb teendőket, ajánljuk szeretettel minden gyümölcsfaültető figyelmébe :-)

 

 

1. Már a szállításnál vigyázzunk, ne hagyjuk a csemetéket tűző napon az autóban, és vigyázzunk, hogy menetközben ne tudjanak felborulni.

2. Az ültetésig ne a tűző napon tároljuk őket, legyenek árnyékban, locsoljuk őket rendszeresen, és figyeljük, hogy kártevők, pl. csigák ne támadják meg őket.

 

 

 

3. Az ültetést szakszerűen végezzük, pl. a Tündérkert és TreeDependent ültetési útmutatója alapján (a gödör legyen elég nagy, használjunk trágyát vagy komposztot, az oltószalag a föld fölött legyen, alaposan öntözzük be a csemetét).

4. A négyzet alakú ültető gödör segíti a gyökérfejlődést, így inkább ilyen gödröt ássunk.

 

5. Gondoskodjunk megfelelő védelemről: legyen karó támasztéknak, kerítés a terület körül és védőháló a fa körül vadak/focilabda/véletlen fűnyírós baleset ellen…

6. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a fákat nem támadták-e meg kártevők, és a locsolni szándékozó kutyákat is tartsuk távol!

 

 

 

7. Nyáron, különösen száraz időszakokban hetente öntözzük a csemetét, de az ültetés utáni első évben ez az őszi és tavaszi hónapokra is érvényes.

8. Hatékonyabb a locsolás, ha mulcsozzuk a fa tövét, használhatunk fakérget, szalmát, fűnyesedéket, de komposztot is.

 

 

 

 

 

9. Az oltószalagot legkésőbb nyár végén, ősz elején el kell távolítani (őszi ültetés esetén következő tavasszal).

10. Őrizzük meg a fa nevét, kódját, mert információkat hordoz a származásáról, és arról is, hogy mire és miként használták az adott fajtát őseink.

 

 

 

 

Összeállította: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2021. augusztusi (121.) számában

 

 

 

Megosztás Megosztás