Úton egy fenntarthatóbb turizmus felé…

A jelenlegi koronavírusos helyzet – sok nehézsége ellenére – jó alkalom is lehet arra, hogy átgondoljuk bizonyos korábbi szokásainkat, például az utazással, nyaralással kapcsolatos eddigi gyakorlatunkat. Talán kicsit ironikus otthon, a négy fal között, önkéntes karanténban ezen gondolkodni, de a változtatásra mindenképp egy jó alkalom a mostani.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a turizmus milyen környezetkárosító hatású, ezért az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot szeretnénk megosztani.

Fedezzük fel és ismerjük meg saját hazánkat!

Mielőtt távoli országokat szemelünk ki következő nyaralásunk úticéljaként, nagyon is érdemes körülnézni saját országunkban, megyénkben, és feltérképezni az üdülési, nyaralási lehetőségeket. Meg fogunk lepődni, mennyi érdekes, izgalmas és szép hely van körülöttünk . Gondoljunk csak bele, Magyarországra is rengeteg turista érkezik évente, és ez nem véletlen; más nemzetek lakói pont a mi országunk nyújtotta látnivalókra, élményekre kíváncsiak!

Emellett az is fontos szempont lehet, hogy saját országunk kulturális és természeti értékeit gyermekeinkkel is megismertessük, hiszen ők is akkor fognak jobban kötődni a hazájukhoz, ha ismerik annak értékeit, adottságait.

Végül pedig, az sem elhanyagolható szempont, hogy egy országon belüli utazás megszervezése sokkal egyszerűbb és kevesebb stresszel jár, mint például egy tengerentúli, vagy távol-keleti utazásé. Hiszen nem kell aggódnunk a valutaváltás, esetleges vízumigénylés, útlevél, nyelvi akadályok, kulturális különbségek, ruházkodás stb. miatt :-)

Válasszuk a kisebbet és egyszerűbbet!

Ha fontosnak tartjuk, hogy csökkentsük az "utazási lábnyomunkat", érdemes szem előtt tartani a fenti alapelvet. Szálláskereséskor például igyekezzünk kisebb, magántulajdonban levő szálláshelyet, apartmant, kiadó házat keresni a nagy szállodák helyett, így a szállásdíj közvetlenül a helyi lakosok zsebébe vándorol, nem pedig hatalmas szállodakomplexumokhoz, ahol az alkalmazottaknak sokszor minimálbért fizet a szálloda.

Ugyanez a filozófia vonatkozik a közlekedésre is; ha a legolcsóbb utazási módot választjuk, azaz a tömegközlekedést, az a kedvező árfekvés mellett a legkörnyezetbarátabb megoldás is, és ezen a módon jobban megismerhetjük a helyi viszonyokat is, mintha pl. autóval vagy repülővel utaznánk valahova. Minél lassabb egy közlekedési mód, annál jobb – a hegyvidéki kirándulások, hátizsákos túrák, kerékpártúrák, vonatos utak, vagy vízikúrák mind-mind egyszerű, bolygóbarát utazási módok.

Vegyünk igénybe helyi idegenvezetést!

Főként egy-egy nagyobb város felkeresésekor érdemes idegenvezetéses alkalmakat igénybe venni, ahol kiváló helyismerettel rendelkező idegenvezető mutatja be a város nevezetességeit, rejtett zugait, a helyi piacot stb. Ha egyedül utazunk, itt ideiglenes útitársra, vacsoratársra is bukkanhatunk. Végül, de nem utolsósorban ezzel is a helyi kisvállalkozókat támogatjuk (pl. izgalmas tematikus sétákat szervez Budapesten a Hosszúlépés).

Még néhány gondolat a szálláshelyről…

Érdemes pár szót ejteni a kempingezésről, mely a jelenlegi járványhelyzetben, legalábbis annak múltával valószínűleg egy nagyon népszerű kikapcsolódási forma lesz. Hogy miért? Az ok egyszerű: járvány után még sokáig valószínűleg sokan nem szívesen mennek majd zsúfolt, turistáktól hemzsegő helyekre (pl. tengerjáró hajók, zsúfolt szállodák, tömött tengerpartok). Mivel a fizikai távolságtartás még valószínűleg sokáig megmarad, az egyik legbiztonságosabb utazási forma egy erdei vagy tóparti kemping, ahol saját sátrunkban élvezhetjük a természet közelségét. Még ha tele is van egy kemping, akkor is minden sátornak megvan a saját területe, és saját, otthonról hozott - és éppen ezért biztonságos - eszközeinket használhatjuk (sátor, hálózsák, főzéshez szükséges eszközök, edények stb.).

A kempingezés egyúttal azt is jelenti, hogy kint vagyunk a friss levegőn, nem pedig egy bezárt térben. A hónapokig tartó bezártság után a gyerekek is csak arra vágynak, hogy szabadon szaladgálhassanak az erdőben, a felnőttek számára pedig igazi kikapcsolódást és feltöltődést jelenthet néhány nap egy szép erdőben, nemzeti parkban.

Nem elhanyagolható tényező a kempingezés költsége sem, hiszen egy kempinghely ára töredéke egy szállodai szobának, és mivel jelenleg nagyon sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe, számukra is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a sátrazás.

További olvasnivaló:*

  • Ha arról olvasnál még, hogyan nyaralj kis környezeti hatással, kattints IDE;
  • A zöld utazással kapcsolatos tippgyűjteményünk ITT található;
  • Ha pedig a műanyagmentes nyaralásról, utazásról tudnál meg többet, ITT nézz körül!

 

Fordította és szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Forrás: https://www.treehugger.com/travel; https://www.treehugger.com

Képek forrása: https://www.turistamagazin.hu, Király Andrea ©

 

 

 

Megosztás Megosztás