Zöld hétköznapok Pozsonyban

Sokszor felmerül a kérdés, miként lehet zöld elkötelezettséggel élni hétköznapi életünket, akkor is, ha nagyvárosban lakunk. Mi a helyzet vajon a szomszédainknál? Pozsonyban például könnyebb zöldnek lenni, mint Budapesten? Kicsit utánajártunk…

 

Közlekedés és levegő

A szlovák főváros méretét tekintve biztosan „élhetőbb”, mint Budapest – 450.000 lakójával nagyjából negyedakkora. Valahogy több hely jut az embernek az utcán, a buszon, a parkban és a biokávézóban is…  Bár a város délkeleti szélén hatalmas kőolaj-finomító működik, a Pozsonyt átfújó szelek gondoskodnak a levegőminőségről. Autó jóval kevesebb van, a budapesti értelemben vett dugó jóformán nem létezik, legalábbis a pár perces lámpára várakozást nem lehet annak nevezni... Arányaiban mintha több lenne itt a sétálóutca is, szinte a teljes belváros, a vár és a Duna-menti rakpart is a gyalogosoké/bringásoké! A tömegközlekedés (troli, busz, villamos) kiváló, mindenhova el lehet jutni vele és meglepően olcsó, egy 15 perces jegy 220 Ft, egy egyórás, korlátlan átszállásra jogosító jegy 370 Ft.

Biciklist azonban jóval kevesebbet látni a városban (túl sok a domb?). Az itteni Critical Mass egyelőre csak pár száz fős, de minden hónap utolsó hétvégéjén rendeznek bringázást népszerűsítő felvonulást (http://www.criticalmass.sk/). A budapesti Hajtás Pajtás Pozsonyban is nyitott irodát, Svihaj Suhaj néven működnek, azaz van környezetbarát futárszolgálat.

 

Bevásárlás

Pozsonyban nem nehéz tudatos vásárlónak lenni: szinte minden élelmiszerből és háztartásban használt, környezeti szempontból problematikus termékből kapható öko/bio/újrahasznosított! Egyre több apró biobolt nyílik, ahol a nálunk megszokott termékeken kívül rengeteg cseh áru is található, kiváló minőségben és a hazaihoz hasonló „zöld árakon”. Van több kis és nagy piac helyi (nagyrészt határmenti magyar) termelőkkel, fakéregbe csomagolt juhsajt, házitojás/-kacsa/-tyúk, diós bácsi, gyógyteás néni és indiai vegetáriánus menü a belvárosi irodai dolgozóknak a „kevesebb-hús-fenntarthatóbb-élet” jegyében.

Az itt is népszerű turkálókon kívül kétszer egy évben használt gyerekruha/babakocsi/játék bazárokat is tartanak, lehet adni-venni, az árak mint nálunk, 1-2-3 euró körül mozognak.

A szülőket gyermekeik zöld nevelésében az elképesztő számban megjelenő gyermek magazinok is segítik: az Okoska című újság pl. a teljes októberi számot a szelektív hulladékgyűjtésnek szentelte!

Jártunkban-keltünkben láttunk lakcímkét (azaz: energetikai tanúsítványt) népszerűsítő plakátot egy felújítás alatt álló házon és a zöldek tevékenységére utaló jelekkel is találkoztunk: leginkább a szlovák Greenpeace anyagaival és a Guerilla Gardening csoport növényültető akcióival, többek között a Parlamenttel szemben. A Neleň pre zeleň (ami szlovákul annyit tesz: ne légy lusta, tégy valamit a környezetedért) egy helyi diákcsoport városi környezetet szépítő akciója.

 

Erdő a városban

Pozsonyban meglehetősen sok a park és a zöld felület, és persze ott van a várost északról övező Kis-Kárpátok turistautakkal, pihenő övezetté kialakított völggyel és horgásztavakkal. A város Ausztria felőli végén, de még a városhatárokon belül (!!) a Duna-parton őzek isznak, hódok rágcsálják a fákat és nyugodtan lehet mezítláb sétálni a homokos-fűzfás parton. A központi kerületektől egy ugrásra található Horsky Park, azaz Hegyi Park azonban a szokásosnál is nagyobb figyelmet érdemel: a terület 1868 óta park, de nem a szó rendezett értelmében – egy valódi, 22 ha-os erdő lélegzik a város földrajzi középpontjában! Két völgy és egy hegygerinc, patakok, ösvények és kis hidak, gazdag növény- és állatvilág. Sokan járnak ide futni, edzeni, kutyát sétáltatni, levegőzni - és a Nadacia Horsky Park (www.horaren.sk), azaz Hegyi Park Alapítvány jóvoltából közösségi életet élni.

Az Alapítvány kezelésében lévő történelmi vadászlak ismert pihenő- és találkozóhely és kulturális központ. Az Alapítvány célja a természet védelmén túl – és többek között – az emberek természettel, környezettel, embertársaikkal, a társadalommal és önmagukkal való kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Ennek szellemében az itt zajló sokrétű civil tevékenységet szinte lehetetlen felsorolni.

Egyrészt ide járnak télen-nyáron, közelről és távolról a friss levegőre vágyó anyukák és apukák csemetéikkel. A ház mögötti játszótér a megunt játékok újrahasznosításának kiváló színtere – minden játékot a szülők hoznak a közösbe, így azok nem kerülnek idő előtt a szemétre és a gyerekek örömmel játszanak bármivel, ami a kezük ügyébe kerül. Állatokat is tart az Alapítvány, így lehet pónit lovagolni, nyuszit etetni, kameruni disznókon csodálkozni – és télen a fellocsolt játszóudvaron korizni.

Az Erdei Iskolának külön épülete van, ahol sokan szülinapot tartanak. A vadászlak kávézójában nem csak házi jellegű sütik, de mesekönyvek és társasjátékok is várnak, télen tűz ropog a kandallóban.. Van hétvégi bolhapiac, ahova bárki elhozhatja hasznosnak gondolt tárgyait; csatlakozhatunk biozöldséges dobozrendszerhez; nyáron élőzene mellett táncolhatunk a fák alatt; hallgathatunk előadásokat és nézhetünk filmeket (egészség, utazás témában); vannak kézműves műhelyek; mama-centrum mamákat érdeklő előadásokkal; és a vállalati kollektíva is jöhet ide önkénteskedni: kiváló csapatépítés pl. a téli tűzifa felaprítása

Szómiszó, a Városliget gyönyörű platánjai alatt is el tudnánk képzelni egy ilyen közösségi teret…

Antal Orsolya, GreenDependent

 

Források:

http://www.mtbiker.sk/;http://www.bratislava.sk/nelen-pre-zelen/d-11036970;http://www.bratislava.sk/nelen-pre-zelen/d-11036970

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 28. száma.

A fenti beszámoló INNEN letölthető.

Megosztás Megosztás