Zöld mosás

Vegyszermentes háztartást vezetni pénztárca kímélő módon is lehet, nem is túl bonyolult dolog, csak egy csepp odafigyelés és némi kitartás szükséges hozzá. Lássuk csak, mit mivel lehet kiváltani, hogy a konyhapénz se ússzon el és a környezetünk is zöldelljen.

Mosás

Személy szerint én mosódió-párti vagyok, de az ellentábornak is van javaslatom, a mosószer adagolást érdemes fele mosószer-fele mosószódával végezni: költségcsökkentő és a mosószer hatásfokát is növeli. A másik hasznos ötlet egy Apukától származik, aki mosószódával mos, de házi szappant reszel még hozzá.

De mi is az a mosódió?

A mosódió a mosódiófa termése, mely a szappanfafélékhez tartozik, a Sapindus nemzetség faja. Az, hogy mosáshoz felhasználható, a benne rejlő saponinnak köszönhető, amely vízzel érintkezve habzani kezd. Részletesebb leírás itt.

Használata: tegyünk 4-5 szem mosódiót a zsákba, kicsit tapossuk meg és tegyük a ruhák közé a mosógépbe, így 3, akár 4 adag ruhát is kimoshatunk ezzel a mennyiséggel, ha alacsony (azaz 60°C-nál nem magasabb, de az igazán környezettudatosaknak inkább 30-40 °C) hőmérsékleten mosunk. Ha már a dióhéjak belseje kifehéredett, mehetnek a komposztra.

A szemes mosódióból igen egyszerűen folyékony mosószert is elő tudunk állítani, csak ki kell főzni és már mehet is a mosógépbe, kb. 60-80 ml a mosószer-adagolóba.

Foltkergetés

A tévéreklámokból jól ismert rózsaszín „minden foltot” kiszedő varázsszer poros változatának összetevői: 30%-a mosószóda, 30%-a pedig fehérítőpor, így jön létre az oxigénes folteltávolítás. Természetesen e két terméket külön-külön is meg lehet vásárolni és máris spóroltunk.

Mosószódával áztatni igazán megéri, elég jól fellazul a homokréteg a gyerek nacijából, kiázik a rongyszőnyeg, a szervesebb foltokra pedig a nátrium-perkarbonát is jó fegyver, pl. a konyharuhák esetében. Az igazán meghökkentő foltkergető pedig a marhaepe szappan! Nem tartalmaz hozzáadott színezéket, illatosítót, vegyi anyagot és nincs marha vagy epeszaga sem, kimondottan szappanillatú. Hatékonysága a marhaepe kivonatban rejlik, elég a nedves ruhát bedörgölni (befújni a szórófejessel, vagy bekenni a tüskefejessel) és 1-2 órát rajtahagyni, utána mehet öblítés nélkül a mosógépbe.

Fehérítés

Fehéredni több mindennel lehet, még az is tart otthoni fehérítésre alkalmas terméket, aki nem zöldült még meg eléggé, ugyanis a jó öreg szódabikarbónát e célra is fel lehet használni.

Aki mosódióval mos, már valószínűleg ismeri a fent említett fehérítőport – szürkülés gátló, fehérítősó, de becsületes neve a nátrium-perkarbonát. Használható áztatáshoz és a fehér mosásokhoz is, elég 1-2 evőkanállal adagolni a mosószer vagy a mosódió mellé. Mivel ez egy erősebb szer, mint a szódabikarbóna, én kizárólag a fehér ruhákhoz használom, hozzáteszem nálam a narancsszínű ágynemű és a némi mintával ellátott világos (fehér, sárga) gyerekruhák is ebbe a kategóriába esnek.

Öblítés

A piacon kaphatók minősített öko öblítők, amelyek bőrbarátok is. Ami sajnos a hátrányuk, az a minimum 4 számjegyű összeg, amibe kerülnek. Praktikus ötlet az illóolajok használata, amikből kb. 15 cseppet érdemes max. 1 dl 10%-os ecettel keverve egy teljes adag mosáshoz öblítőként használni.

Alternatív megoldásként használhatunk szintén illóolaj alapú mosóparfümöt.

Használata: csepegtessünk 25-30 cseppet az öblítő rekeszbe, ecetes vízbe (1-1,5 dl víz + 0,5 dl 10%-os ecet). Az ecet kiváltja a mindenféle vegyi vízkőlerakódás elleni szereinket, ellensége a gombáknak és barátja a ruháink színének és némileg a puhaságuknak is.

A fentiek alkalmazásával nem csak környezetünket, magunkat is védjük, hiszen a mosáshoz, öblítéshez használt vegyi anyagok egy része bőrünkön keresztül a szervezetünkbe is bekerül. Nincs az a csodamasina, amely a ruhák szálai közé tapadt mosószert és öblítőt maradéktalanul eltávolítja.

Forrás: www.csudadio.hu

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 45. száma.

A tipp INNEN letölthető!

Megosztás Megosztás