Zöld tippek síelőknek

A természet lágy ölén síelők milliói hódolnak szenvedélyüknek minden szezonban, sajnos jelentős környezeti károkat okozva az európai hegyvidékeken. A síparadicsomok működtetése (hotelek, felvonók, melegedők, közlekedés) rengeteg erőforrást emészt fel és nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátást eredményez, ami fokozza a klímaváltozást. Aztán ott van a hátrahagyott hulladék; az új pályák kedvéért egyes országokban kivágott erdők; a talajt és vizeket szennyező, kőolaj-alapú és számos mérgező összetevőt rejtő sítalpakra felvitt wax; a növényzetet évtizedekre tönkretevő hótaposógépek; és a klímaváltozás miatt egyre nagyobb számban használt hóágyúk gyártotta mesterséges hó, amely ötször sűrűbb a természetes hónál, így szintén a növényzetet károsítja, ráadásul eróziót is okoz.

Csak érdekességképp: Európában nagyjából 3100 hóágyú működik, ezek hektáronként egy év alatt kb. 1 millió liter vizet és 260.000 kWh áramot fogyasztanak. Ha az összes hóágyú teljes éves fogyasztását nézzük, az árammennyiség elég lenne egy 150.000 lakosú városnak, a vízből pedig egész Hamburg ihatna egy teljes évig!

Miközben a lejtők, erdők, hósipkás hegycsúcsok vendégszeretetét élvezzük akár itthon, akár külföldön, az alábbi ötletek segítségével igyekezzünk csökkenteni kikapcsolódásunk környezeti hatásait!

1. Utazás

Az egyik legfontosabb környezeti szempont, hogy milyen messze utazunk a téli örömök kedvéért és ennek megfelelően mennyi a szén-dioxid kibocsátásunk. Ne a Dubai-i fedett pályán és a trópusok hófödte vulkánjain síeljünk! Ha nálunk nincs is mindig elég hó, a szomszédos országokban bőséges a kínálat.

Sífelszereléssel elég bajos felülni a vonatra/buszra (kivéve a szervezett utaknál), de ha autózunk, feltétlenül többedmagunkkal utazzunk! Semmiképp se repülővel induljunk neki síelni.

Ha nem pályaszállásunk van, használjuk a helyi tömegközlekedést a sípályáig. Több síközpontban ingyenes buszjárat áll a vendégek rendelkezésére

2. Síterep

Válasszunk környezettudatosan működtetett és kisebb méretű, a hegyek élővilágát kevésbé háborgató síközpontot. A választást megkönnyítendő, a világ legkülönfélébb síterepeinek környezeti értékelését megtaláljuk itt: http://www.skiclub.co.uk/skiclub/skiresorts/greenresorts/default.aspx

3. Környezetbarát lécek és snowboardok

Egyre több gyártó igyekszik a környezeti szempontoknak megfelelően előállítani termékeit. Magyarországon nem igazán árulják ezeket, de ha interneten keresgélünk, több olyan céget is találunk, akik pl. fenntartható erdőgazdálkodásból származó és gyorsan megújuló alapanyagokból dolgoznak. Ld. bambuszból és császárfából készítik a léceket, nem a hagyományos lassan növő fafajtákból.

Nemcsak lécek, de öko síruházat is létezik, ahogy van természetes alapanyagú, pl. méhviaszt tartalmazó síwax és bio kenderből, illetve újrahasznosított műanyagból készült snowboard-táska is.

4. Síelni nem csak fentről lefelé lehet!

A sífutást sokan nem tekintik síelésnek, pedig ugyanolyan intenzív igénybevételt jelent, mint a lejtőn szlalomozni! Ugyanakkor a jóval nyugodtabb tempó mellett élvezhetjük a tájat és a tudatot, hogy ez a legzöldebb módja a síelésnek. Hiszen nincs szükség felvonókra, fűtött menedékházakra, hóágyúkra — csak nekivágunk az érintetlen hómezőnek. Akár az Alföldön is!

5. Nem vagyunk egyedül a hegyen

Tiszteljük a hegyek élővilágát, ne zavarjuk meg az állatokat azzal, hogy letérünk a kijelölt pályákról! Ne szemeteljünk!

6. Ajándékozzuk el a megunt felszerelést

Fontos, hogy megfelelő karbantartással (ld. waxolás) jelentősen javíthatjuk sílécünk élettartamát. Ha azonban eljött a csere ideje, mert pl. profibb lécre vágyunk, ne dobjuk el rögtön a régit, lehet, hogy egy ismerősnek, barátnak jól jön majd!

A sífelszerelés kölcsönzése is lehet környezetbarát megoldás, azaz ne vegyünk pl. sífutó felszerelést csak azért, mert egyszer kedvünk szottyan kipróbálni a sportot a Tátrában. Minden síterepen találunk kölcsönzőt!

Források: http://planetgreen.discovery.com, http://www.wwf.or.th/about_our_earth/search_wwf_news/?184762/ski-area-plans-threaten-Europe-untouched-forests (letöltés ideje 2011.nov.), http://www.commondreams.org/headlines06/0206-03.htm (letöltés ideje 2011.nov.)

A tipp INNEN letölthető

Megosztás Megosztás