Kislábnyom Hírek

 


 

Chile áramellátását a szél, Nap és vulkánok biztosítják

Chile energiatermelése radikálisan átalakult az utóbbi évtizedben. Itt épült meg Dél-Amerika első geotermikus erőműve, mely 165.000 háztartás energiaellátását biztosítja. Az országról elmondható, hogy egyre növekvő ütemben állít elő tiszta energiát; a geotermikus erőművek mellett például hatalmas napelem parkok és szélfarmok épültek az utóbbi néhány évben.

Bővebben

 


 

Elmaradt településből világhírű példa – helyi gazdaságfejlesztés megújulókkal

Az Ausztriában található Németújvár (Güssing) néhány kilométerre fekszik a magyar határtól. Elszigetelt, elmaradott település volt néhány évtizeddel ezelőtt, és a fiatalok elvándorlása jellemezte a térséget. A problémákra válaszul egy újszerű ötlettel állt elő a későbbi polgármester, Peter Vadasz és egy fiatal mérnök, Reinhard Koch az 1980-as évek végén. Mivel a település legnagyobb kiadását minden évben a hő- és villamosenergia-szolgáltatás díja jelentette, az ötletgazdák azt találták ki, hogy fosszilis energiaforrásokból előállított energia helyett saját helyi megújuló forrásaikból maguk igyekeznek majd ellátni a helyi energiaigényeket, az így keletkező nyereséget helyi vállalkozásokba és új munkahelyekbe forgatva vissza.

Bővebben

 


A tundra olvadásával elszabadul a pokol?

Mostanság különös dolgok történnek Észak-Szibériában, az örökké fagyos tundra vidékén. Tavaly augusztusban egy fiatal fiú halt meg lépfenében (más néven anthraxban) a Jamal-félszigeten, és további 20 ember került kórházba ezzel a rendkívül fertőző betegséggel.

Bővebben

 


 

Megosztás Megosztás