Kislábnyomos életmód

Egy jelentés szerint elkerülhetetlen lesz a klíma- és egészségügyi válságot enyhítő „húsadó” - el kell, hogy induljunk a kevés-húsos életmód felé?

Öt-tíz év múlva bevezethetik a húsfogyasztás gyors világméretű növekedését megfékezni próbáló, a húsevés klímaváltozásra gyakorolt hatását és káros egészségügyi hatásait mérsékelni próbáló „büntetőadókat”, írja egy iparági befektetők részére készült jelentés.

Bővebben

 


Kedvcsináló szezonális, húsmentes receptek a Kislábnyom 

hírlevél íróitól

 

Négy téli(es), laktató, színes-illatos-egészséges recept zöldségekből :-)

 

Bővebben

 


Birtokolni vagy létezni: természeti katasztrófa esetén ez nem kérdés.. És a hétköznapokban?

Korunk fogyasztói kultúrájában fuldoklunk a tárgyakban, de a feleslegtől nem igazán tudunk megszabadulni. Azt gondoljuk, a megoldás a rend, és egyre több és nagyobb dobozt vásárolunk, rendrakási tippeket és trükköket keresgélünk. 

Amire valóban szükségünk van, az az, hogy egyrészt szabaduljunk meg a feleslegtől, másrészt, hogy kevesebb dolgot akarjunk megszerezni, vagyis csökkentsük a birtoklás iránti vágyunkat!

Bővebben


Hogy csináljuk mi? A kislábnyom-csapat ünnepi készülődése

kislábnyomos életmód sokszínű... ezt bizonyítja a Kislábnyom hírlevél írói-szerkesztői csapatának sokszínű, kisebb lábnyomra törekvő ünnepi készülődése, menüje és pihenése is, amit szeretettel osztunk meg Olvasóinkkal.

Bővebben

 


Rovar-armageddon: lesz mit ennünk a nem is olyan távoli jövőben?

Vajon melyik a világ legfontosabb környezeti problémája: a klímaváltozás, a légszennyezés, az édesvízkészletek fogyása, a mindent ellepő műanyaghulladék vagy a városok terjeszkedése? George Monbiot, a The Guardian című lap újságírója szerint nem a felsoroltak között van a legsürgetőbb probléma. Annak ellenére, hogy a klímaváltozás hatását már szinte a világon mindenhol a "bőrünkön érezhetjük", csak a harmadik helyre kerülne két olyan probléma mögött, amelyek ma nem kapnak elegendő figyelmet.

Bővebben


 

Kislábnyomos időgazdálkodás: hosszabb és lazább hétvégék, kevesebb munkaóra

Ideje lenne megkérdőjeleznünk a munkáról alkotott elképzeléseinket és olyan alternatív életmódokat kéne népszerűsítenünk, amelyek kevésbé munkaorientáltak. A kevesebb munkának és lazább hétvégéknek köszönhetően lehet, hogy jobban végeznénk a feladatainkat, és az életünket is boldogabbnak látnánk.

És nem elhanyagolhatóan még akár fogyasztásunk is csökkenhet!

Ha van időnk megfigyelni reggeli kávézás közben a csésze szélén egyensúlyozó, majd ujjunkra szálló lepkét, jó úton járunk :-)

Bővebben


Kislábnyom: elmélet és gyakorlat

Írjuk, készítjük a Kislábnyom hírlevél 100. számát... Várjunk csak: 100. számát?!?!

Ki gondolta volna, amikor az első számot terveztük Antal Orsival, 2010-ben... Persze, reménykedtünk, hogy nem csak egy évig, aztán még egy évig, a Kislábnyom pályázati programok végéig, tudjuk majd megjelentetni, de hogy eljutunk majd a VIII. évfolyamig és a 100. számig: hát, nem gondoltuk volna. De nagyon örülünk, hogy sikerült, és örülünk, hogy sok olvasónk van. :) Köszönjük az olvasást, érdeklődést, támogatást!

   

1. szám: ültetünk, 100. szám: ünneplünk
(Mielőtt bárki megjegyezné: igen, műanyag cuccok vannak a kezünkben, de többször lettek használva és utána szelektívbe kerültek... Nem a legjobb megoldás, fejlődünk még mi is :) )
(Képek: GreenDependent)


És mivel nyolc évfolyam és száz szám hosszú időszakot ölel fel, arra gondoltunk, talán érdemes körüljárni, miért is Kislábnyom a nevünk? Mit értünk a kislábnyom és a kislábnyomos életmód alatt? És hogy igyekszünk ezt megvalósítani mindennapi életünkben mi, a Kislábnyom hírlevél jelenlegi szerkesztői és írói?

Bővebben

 


30 napos pénzdiéta – el tudnád képzelni?

Nincs csoki. Nincs ruhavásárlás. Semmi mozi vagy színház. Egy hónapig csak a legszükségesebbekre költhetsz – ahogy Joanne O’Connell író is tette, amikor vállalta a kihívást.. Az alábbiakban kiderül, hogyan boldogult. „Az, hogy a barátaimnak szánt ajándékokat is magamnak kellett elkészítenem, csak egy volt a sok új tapasztalatból, amit ez az egy hónap adott. A lehetőségeim egyáltalán nem szűkültek azzal, hogy vissza kellett fognom a kiadásaimat, sőt: könyvtártag lettem, cipőt kértem kölcsön egy barátnőmtől, és a szekrény mélyén rejtőző régi fagyigépemet is újra használni kezdtem.”

Bővebben

 


 

 
 
Megosztás Megosztás