Klímabarát receptek |
2011. március 10. csütörtök, 14:51 |
Alább a Kislábnyom szervező csapatának kedvenc, klímabarát és húsmentes receptjeit mutatjuk be, amelyeket bátran fel lehet használni a klíma-böjthöz is.
Téli receptek:
Csicseriborsós-feta sajtos batyuk
Hozzávalók 4 személyre: só és fekete bors 5 evőkanál extra szűz olívaolaj 5 dkg mazsola 6 db mogyoróhagyma apróra vágva 1.5 kiskanál őrölt kömény 3 evőkanál metélőhagyma feldarabolva 1 kiskanál szezámmag 20 dkg burgonya meghámozva és 1 cm-es kockákra vágva 1 kis piros csilipaprika kicsumázva és összevágva 1.5 kiskanál őrölt koriander 80 dkg konzerv csicseriborsó leöblítve és lecsepegtetve 5 dkg feta sajt szétmorzsolva 16 darab 30 ×18 cm-es réteslap
Elkészítés: A burgonyát egy lábas forrásban lévő vízbe tesszük, majd 5 percig csendesen főzzük. Leszűrjük róla a vizet, lecsepegtetjük, majd félrerakjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, beledobjuk a mogyoróhagymát, majd 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Belekeverjük az őrölt koriandert meg a köményt, és fél perc alatt enyhén megpirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a csicseriborsót, a burgonyát, a feta sajtot, a mazsolát, a csilipaprikát és a metélőhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól elkeverjük. Egy réteslapot a konyhapultra fektetünk, és vékonyan megkenjük olajjal. Ráteszünk egy másik lapot, és azt is megkenjük. A töltelék nyolcadrészét a réteslapra halmozzuk, az egyik rövidebb oldala mentén, a szélétől kb. 2,5 cm-re. A lap két oldalát a töltelékre hajtjuk, majd a töltelékhez közelebb eső oldalt is visszahajtjuk, és a réteslapot hosszában felgöngyöljük. A többi batyut hasonló módon készítjük el, összesen nyolcat. A batyukat tepsibe tesszük, vékonyan megkenjük őket a maradék olajjal, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk. Forrás: http://www.receptvarazs.hu/receptek/list_abc_segment_2/csicseriborsos-feta_sajtos_batyuk
Hagymás bab
Hozzávalók: 4-5 fej hagyma 80 dkg konzerv vörösbab 3-4 nagy paradicsom (vagy 2-3 kanál konzerv paradicsompüré) 1 teáskanál őrölt paprika 1 kiskanál fokhagymakrém vagy 2-3 gerezd zúzott fokhagyma csipet majoránna oregánó, só, bors, tárkony, bazsalikom - ízlés szerint olaj
Elkészítés: Egy nagy serpenyőbe olajat teszünk, majd a felvágott (nem kockázott) hagymát üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a konzerv babot levestől, és hagyjuk pár percig főni. Ezután jön az őrölt paprika, majd a paradicsompüré konzerv.(Ha friss paradicsomból csináljuk, akkor a bab előtt kell megsütni a paradicsomot, a hagymával együtt.) Pár perc főzés után fűszerezzük, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát. Forrás: http://www.mindmegette.hu/hagymas-bab-iii.recept
Zöldséges lepény
Hozzávalók: 1 csomag – kb 30 dkg - leveles tészta (készre nyújtott változatot vegyünk) kb. 50 dkg zöldség (lehet cukkíni, brokkoli, édeskömény, zöldborsó, póréhagyma vagy zöldségmix) 2-3 tojás 2-2,5 dl tejszín esetleg 5 dkg reszelt sajt vagy gorgonzola só, bors, szerecsendió
Elkészítés: A kész leveles tésztát már nem kell formázni, kivéve, ha nem olyan alakú sütőformába akarjuk tenni, mint amilyen a tészta (azaz téglalap). A munkaigény ebben az esetben is minimális. Ha nem a sütőpapírra nyújtott változatot használjuk, nyújtsuk ki a tésztát és mielőtt a formába tesszük, tegyünk alá sütőpapírt. Ha lehet, csináljunk peremet a tésztának. A megformázott tésztát villával szurkáljuk meg. Közben a megmosott és felaprított zöldségeket blansírozzuk (rövid ideig főzzük elő, majd hideg vízzel öblítsük le.) A zöldséget (ízlés szerint főtt sonka kockával, garnélával, friss gombával vagy paradicsommal gazdagítva) osszuk el a tésztán. Gyors öntetünk a tojások és a tejszín mini kézi habverővel történő elkeverésével és ízesítésével már el is készült. Minél több a töltelék a tésztán, annál kevesebb öntettel kell dolgozni (ennek megfelelően lehet a tojás és tejszín arányát is alakítani, ha lehet, spórolhatunk mindkettővel, az a lényeg, hogy elegendő legyen ahhoz, hogy a tölteléket összefogja). Ilyenkor lehet reszelt sajtot tenni hozzá (ha épp van otthon) vagy a tetejét megszórhatjuk gorgonzola darabokkal. A töltelékkel el nem fedett tésztát kenjük meg tojássárgájával sütés előtt (lásd tipp), ebben egy szilikon ecset nagy segítség. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni és utána vágjuk fel. Ehetjük csak köret nélkül, de zöldsalátával főételnek is megfelel. Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/zoldseges-lepeny.php
Spenótos lasagne
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag száraz lasagne tészta Elkészítés: A spenótot kiolvasztjuk és lassú tűzön főzzük, hogy egy kicsit elfője a levét. Belekeverjük a finomra elmorzsolt túrót. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy másik edényben besamelmártást készítünk: kicsit megpirítjuk az olajon a lisztet, majd felöntjük a tejjel és besűrítjük. Ha nagyon sűrű, kis vízzel lehet hígítani. Sózzuk, borssal fűszerezzük. Valamilyen zsiradékkal kikent tepsibe rétegezzük a (száraz) tésztát és a kétféle krémet, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd közepes hőfokon megsütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. Forrás: http://www.officendcoffee.com/index.php?option=com_content&view=article&id=183:spenotos-lasagne&catid=74:vegetarianus-receptek&Itemid=111
Rozmaringos focaccia és grissini
Hozzávalók: Fél kg liszt 7 gramm szárított élesztő olivaolaj 3 dl melegvíz só teáskanál cukor fokhagyma 2 ág friss rozmarig bors Elkészítés: A lisztből, élesztőből 3 evőkanál olajból, a melegvízből, cukorból és sóból tésztát gyúrok. Ezt az alaptésztát használom pizzának, és mindenféle más ízesítésű focaccia-nak is. Kb 10 percig gyúrom, amíg jó „gumis” nem lesz az állaga. Az egyik rozmaringág leveleit letépkedem, összevágom, és belekeverem a tésztába, majd kelesztem minimum 1 óráig, de van mikor 3-4 óráig is kel, mert csak később sütöm ki. Elfelezem a tésztát, és a grissinikhez hosszú kígyókat sodrok, pont úgy, mint gyurmából az oviban. Olyan 20 cm hosszúak és 0,7-1 cm átmérőjűek legyenek, mert sütés közben még kb a duplájára dagad. Előmelegített 250 fokos sütőben 15 percig sütöm. A focacciához kinyújtom (4-5 mm) a maradék tésztát, megkenem fokhagymás-rozmaringos olajjal, megsózom, borsozom és ezt is kb 8-10 percig sütöm. Forrás: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/03/rozmaringos-focaccia-s-grissini.html
Nyári receptek:
Paradicsomos-padlizsános bulgur
Hozzávalók 4 személyre: 250 g bulgur (ha nincs, 150 g búzadara, de jobb bulgurból!) Öntet:
Elkészítés: A bulgurt a vajon megpirítjuk, felöntjük vízzel, majd 5-10 perc kevergetve főzés után levesszük a tűzről és fedő alatt tovább puhítjuk és hűlni hagyjuk. (Ezt a műveletet akár órákkal a többi előtt elvégezhetjük, csak a javára válik.) A masszát vékonyan kivajazott magas falú tűzálló tálba töltjük és hideg sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 30 percig sütjük.
Cukkinis-burgonyás-sajtos lepény
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni olaj
Elkészítés: A cukkinit megpucoljuk a krumplival együtt, majd lereszeljük őket a nagylyukú reszelőn. Egy mély serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a felkockázott hagymát, amikor már majdnem üveges, a reszelt fokhagymát is. 1 percig pároljuk, aztán rádobjuk a reszelt cukkinit és krumplit, sózzuk, borsozzuk és zöldfűszerezzük. Párszor átforgatjuk, hogy a nedvesség egy része kicsapódjon belőle, aztán lehúzzuk a lángról. Felöntjük a főzőtejszínnel, hozzáadjuk a reszelt trappistát (füstölt sajt még jobb), majd a felvert tojásokat, a legvégén a liszttel egynemű masszává állítjuk össze. Aztán az egészet egy kivajazott, zsemlemorzsázott tűzálló tálba simítjuk és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük. Forrás: http://www.izbolygo.hu/2007/09/19/manoebed-cukkinis-burgonyas-sajtos-lepeny/
Francia zöldséges lecsó (nyári)
Hozzávalók: 40 dkg padlizsán Elkészítés: A padlizsánt hámozatlanul nagyobb kockákra vágjuk, besózzuk, majd 15 perc múlva leöblítjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet. Egy serpenyőben, az olajban rózsaszínűre pirítjuk a karikára vágott hagymát. Beletesszük a padlizsánt, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, és a hámozatlanul felkarikázott cukkinit. 3 perc múlva a felaprított paradicsosmot is beletesszük, majd a zöldfűszerekkel, borssal ízesítjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk meg, és a kész ételhez adjuk az apróra vágott bazsalikomot. Melegen vagy hidegen, párolt vagy roston sült húsok mellé kínálhatjuk. Forrás: http://www.tutireceptek.hu/francia-zoldseges-lecso
Sajtos rizzsel töltött paprika recept Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg rizs
Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, majd olajon megpároljuk. Beletesszük a rizst, megpirítjuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Megsózzuk, felengedjük a levessel, majd lefedve pároljuk. A kukoricát leszűrjük, az erős paprikát karikákra vágjuk, majd a sajt 2/3 részével együtt a rizshez adjuk. Beleszórjuk a petrezselymet és a pirospaprikát. Forrás: http://www.izletes.hu/egytaletel/egyeb/3460
|