Szezonális szemezgető

Zöld ötletek csizmába

 

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre – ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást. Ne feledjük! A legmaradandóbb ajándékot Mikuláskor is az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik!

 

Bővebben


Adventi naptár

 

Adventi naptár készítésével megkönnyíthetjük a karácsonyi  várakozást a türelmetlenebb gyerekek számára, sőt, akár őket is bevonhatjuk a készítésbe. Lássuk hát, hogyan, miből készíthetünk hulladékmentes, kreatív adventi naptárat!

 

Bővebben

 


Sétálj ott, ahol a madarak járnak: 5 hazai lombkorona tanösvény

A hétköznapi tanösvények is számtalan izgalmas látnivalót rejtenek, a felfedezésre váró, titkokkal teli ösvények nyugodt erdei sétákra csábítanak. Ám most már nem csak a talajszintet vizsgálhatják meg a kicsi – és nagyobb – felfedezők, magasabbra is merészkedhetünk 5-10 méterrel, és a lombok közt sétálhatunk, ahol az erdők titokzatos világába nyerhetünk betekintést olyan magasról, ahonnan eddig csak a madarak láthatták.

Bővebben

 


Miért NE tegyük rendbe a kertet télre

A kertek számtalan hasznos rovarnak, madárnak és kétéltűnek nyújthatnak élőhelyet, azaz fontos szerepet játszanak az élővilág változatosságának és egészségének fenntartásában. Az őszi kerti munkákkal támogathatjuk, de akadályozhatjuk is kerti segítőink túlélését, és a következő szezon sikerességét!

Ha azt gondoltuk, a kert akkor van felkészítve a télre, ha az utolsó levélig összegereblyéztük a faleveleket, kinyűttük az egynyári növényeket, visszavágtunk minden visszavágandót, ügyesen betakargattuk a rózsákat, mulcsoztuk a talajt, kiakasztottunk egy madáretetőt, majd hátradőltünk, hogy végre makulátlan szezonvégi rend van – akkor elkönyvelhetjük, hogy fogalmunk sincs, mekkora károkat tud okozni a tüchtig kert.

Bővebben


Készítsünk aszalványokat házilag!

Szeptemberben már igencsak időszerű téma az aszalás. Érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségeskertünk roskadozik a terményektől, és felmerül a kérdés, vajon milyen módon tartósítsuk a fölösleget, tároljuk el a vitaminszegény téli időszakra? Milyen formában legjobb ezt megtenni környezet- és egészségtudatos, fenntartható módon? A válasz adja magát: Aszaljunk!

Bővebben

 


Legyünk előre látóak: nyári hűtés és árnyékolás fákkal

A napsütés sok szempontból nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz; meleget és világosságot ad, a növényekben zajló fotoszintézis motorja, továbbá tiszta és megújuló energiaforrás. A nyári időszakban azonban, amikor beköszönt a kánikula, és a tűző nap hatására túlzottan felmelegszik az otthonunk, sokan kénytelenek bekapcsolni a légkondit, ami ugyebár jelentős áramfogyasztással jár.

Bővebben

 


 

 
Megosztás Megosztás