Lezárult az EnergiaKözösségek program10. évada

----------------

Szakértőkkel és háztartásokkal készítettünk interjút az EU Másfélfokos életmód projektben

----------------

Tovább folytatódik a TreeDependent program - őshonos gyümölcsfa csemetékkel a kisebb karbon-lábnyomért

Idén zárta 10. évadát az E.ON EnergiaKözösségek családi-közösségi energiamegtakarítási és klíma-tudatosságát növelő program. A programban résztvevő 15 „energiaközösség” (95 háztartás) csupán viselkedésváltozással több mint 67 ezer adag mosásnak megfelelő energiamegta-karítást ért el, amely heti 2 mosással számolva 645 család éves mosásigényét fedezné. A legsikeresebb közösség közel 30%-os megtakarítást ért el előző évi fogyasztásához képest úgy, hogy közben életminőségük nem csökkent.

A program rendezvényeinek karbon-lábnyomát 133 őshonos gyümölcsfa résztvevő háztartások közti kiosztásával és elültetésével kompenzáljuk.

Az esemény sajtóközleménye ITT olvasható.

Itt a nyár, kezdődik a vakáció, tervezzük a szabadságunkat – de vajon hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezet-tudatosabban úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkisebb karbon-lábnyoma és legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

Az EU Másfélfokos életmód projektje keretében különböző érintett csoportokkal (pl. kutatók, döntéshozók, állampolgárok) dolgozunk együtt és lépünk kapcsolatba, hogy többet tudjunk meg a másfélfokos életmódról, valamint azokról a tényezőkről, amelyek támogatják és akadályozzák az ilyen életmód megvalósítására irányuló erőfeszítéseket.

E tanulási folyamat részeként interjúkat készítünk különböző európai országokban olyan polgárokkal, akik a másfélfokos életmód úttörőinek tekinthetők. Inspiráló történeteiket  a projekt honlapján található blogban, és magyarul a Kislábnyom oldalon osztjuk meg. Elsőként egy magyar család történetét tesszük közzé.

A GlobalFootprintNetwork számításai szerint idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyihoz képest egy nappal korábbra, július 28-ára esik.

Ez az a nap, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat.

Megszámlálhatatlan lehetőségünk van azonban a cselekvésre, létező gyakorlatok, amelyekkel késleltethetjük a túllövés napját, azaz mérsékelhetjük, megállíthatjuk az erőforrások túlhasználatát, és ellenállóbbá válhatunk.

Tartalom átvétel