„Mi erre tettük fel az életünket!” – sokszoros klíma-koordinátorokat díjaztak az E.ON EnergiaKözösségek díjátadóján

Véget ért az E.ON EnergiaKözösségek idei etapja: országszerte 15 közösség mérte össze tudását és elszántságát az energiacsökkentés terén. Mivel az E.ON EnergiaKözösségek 5 éves születésnapját is ünnepli, az idei díjátadón díjazták azokat a közösségeket vezető klíma-koordinátorokat is, akik legalább 3 éven keresztül részt vettek a programban. A bajnok koordinátorokkal beszélgettünk. Mi motiválja őket évről évre? Lehet-e még ennyi év után megtakarítani? Mit tanácsolnak a jövő klíma-koordinátorainak?

Süvegesné Havasi Piroska és családja, férje és három kisfia először 9 éve, a Nagycsalád kis lábnyom kezdeményezés során vett részt a GreenDependent szervezésű programban, majd csapattagként az első EnergiaKözösségekhez is csatlakoztak. A következő évben pedig már saját közösséget vezettek. Összesen 4 évadban vett részt, minden évben ugyanazzal a győri közösséggel együtt. Ilyen régóta aktív családok esetében gyakran merül fel a kérdés: vajon lehet évek múltán is fokozni az energiamegtakarítást? Piroska szerint a válasz egyértelműen igen, esetükben a negyedik évben is sikerült kevesebbet fogyasztani, mint előtte, bár akkor már a megtakarítás jobban látszott százalékban, mint a számlán, hiszen havonta körülbelül 4000 forint villanyszámlát fizetnek.

Piroskát leginkább az motiválta, hogy sikerélményt szerezhetett a családok mozgósításában, illetve a kreatív feladatok során is. „Nagyon jó kreatív érzéke van, a gyerekekkel közösen elképesztő alkotásokat kreáltak.” – tette hozzá Piroska férje. Azt is nagy sikernek könyvelik el, hogy mindhárom gyermekre átragadt a természet szeretete és természetesnek veszik az energiaspórolást is. A díjátadóra a legnagyobb fiú nem is tudott eljönni, mert épp földrajz versenyen vett részt. „Gyakran már ők szólnak ránk, ők kapcsolják le a villanyt, vagy húzzák ki a konnektorból az ottfelejtett eszközöket.” – mondták a büszke szülők.

A leendő klíma-koordinátoroknak azt üzenik, a program kulcsa a közösségépítés. Néha előfordul, hogy a fogyasztási adatok begyűjtése a közösség tagjaitól döcögősen megy, többször is rá kell kérdezni, ezért előny, ha a tagok egy településen élnek, könnyebb összehozni a találkozókat. Nem utolsó sorban, könnyebb EnergiaKözösséget szervezni valódi közösségből.

Dőry István és neje, Kéry Magdolna mindketten tanárok és évtizedek óta elkötelezett környezetvédők. „Mi erre tettük fel az egész életünket, szeretnénk átadni a zöld szemléletet minél többeknek, elsősorban a fiataloknak.” – mondja Magdolna arról, mi motiválja őket. Dőryék már 5 alkalommal vettek részt az EnergiaKözösségekben: van, hogy klíma-koordinátorként, de előfordul, hogy csak a háttérből támogatják a koordinátor munkáját.

István és Magdolna Szentendréről költöztek a nyugati határszélen fekvő kistelepülésre, Egyházasfaluba. Már a szentendrei években is foglalkoztak fiatalok környezeti nevelésével, bár az is előfordult, hogy le akarták beszélni őket erről. „Volt, aki azt mondta, teljesen feleslegesen buzdítjuk környezetvédelemre a szentendrei gyerekeket, 23 évesen úgyis terepjárót kapnak a szüleiktől. Szerintem a nevelésnek, az információátadásnak nagyon fontos szerepe van a fiatalok életében, ezért is szervezünk nyaranta ökotáborokat, ahol a vidéki fenntartható életmóddal ismerkedhetnek meg az érdeklődők." – meséli Magdolna.

Egyházasfaluban már 15-20 családot bevontak a programba, idén először pedig saját családtagjaikból szerveztek közösséget. Ahogy Piroskáék, úgy Magdolna és István is tudott még mindig megtakarítani a saját korábbi eredményeikhez képest, hiszen, mint István fogalmaz, „a kevésnek is van fele”.

Azt mondják, az eredményes részvétel kulcsa, hogy minden közösségben kell legyen legalább egy olyan elszánt család, mint az övék, akik motiválják a többieket, nem hagyják lankadni a lelkesedést. Ha kell, István biciklivel végigmegy a faluban leolvasni az órákat és megnézni, hol lehetne még megtakarítani, mik azok az eszközök, amiket legalább időszakosan ki lehet kapcsolni. A közösség egyik családja például azzal ért el jelentős megtakarítást, hogy a téli hónapokra kihúzták a mélyhűtőt.

Fülöp Eszter szintén négyszeres klíma-koordinátor. Korábbi lakhelyén, Pécelen a környékbeli kisgyermekes családokból szervezett közösséget. Az első évük olyan sikeres és motiváló volt, vagy ahogy Eszter fogalmaz, „jó buli”, hogy utána még háromszor vágtak bele, kisebb cserélődések mellett nagyjából ugyanaz a pár család.

Bár az ő arányosított megtakarításuk is megcsappant a negyedik évre, az mindvégig fontos motiváló tényező volt a családoknak, hogy a legelső év sikeres megtakarítását túlszárnyalják. Eszter elmondta, hogy a sikeres részvételnek az volt a titka részükről, hogy közel laktak egymáshoz, baráti kapcsolatot ápoltak, illetve azonos élethelyzetben is voltak. Így zökkenőmentesen meg tudták szervezni a találkozókat, ahol jól tudták egymást motiválni, tippeket cserélni, átbeszélni a nehézségeket. „Meg tudtuk mutatni egymásnak, hogy pici gyerekek mellett is lehetséges lejjebb tekerni a termosztátot vagy kevesebb áramot fogyasztani” – meséli.

Bár azóta Eszterék elköltöztek, a közösség tagjaival azóta is tartják a kapcsolatot. Az energiatakarékos praktikák mindannyiuk életébe beépültek, sőt, már a gyerekek is odafigyelnek a takarékosságra.

Ősszel folytatódik az EnergiaKözösségek program, ismét várják klíma-koordinátorok, illetve közösségek jelentkezését. Ez tehát egy újabb lehetőség a bajnok koordinátoroknak, de újoncok is bátran jelentkezhetnek, a program ugyanis magában foglal két koordinátor-képzést is, ahol a lelkes jelentkezők mindent megtudhatnak az otthoni energiacsökkentésről, illetve a közösség tagjainak motiválásáról is. Aztán az is lehet, hogy sok éven át tartó szokás lesz belőle…

 

Írta: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában

 

 

Képek forrása: GreenDependent©

 

 

Megosztás Megosztás