„100 nap a cselekvésre” kezdeményezés – A 100. megoldás: TE vagy!

A Global Footprint Network - és hozzájuk csatlakozva a @GreenDependent - az idei Túllövés Napjától (júl.29.) 100 napon át tett közzé hatékony, a gyakorlatban is kipróbált és működő megoldásokat, amelyekkel a jelenlegi ökológiai túllövést tudjuk érdemben csökkenteni, és a rendelkezésre álló ökológiai keretek közé terelni.

A megoldások közül a leghatékonyabb, legfontosabb maradt utoljára – ez a megoldás: TE vagy!

Van egy pár kulcsterület, ahol a tetteinkkel valódi változást érhetünk el.  Mindannyiunk kezében ott van a döntés, és az a négy „szupererő”, ami segít a klímaváltozás elleni harcban:

  1. Legyünk tudatos fogyasztók

Az emberiség karbon-lábnyomának jelentős részét adják a világ fejlettebb felén lakók repülőútjai, nagy távolságú autóútjai, és a háztartások energiafogyasztása. Energiahasználati, utazási, étkezési, fogyasztói szokásaink megváltoztatásával, tudatos döntésekkel igyekezzünk csökkenteni karbon-lábnyomunkat!

  1. Ne fektessünk fosszilis energiába

Ha a megtakarításainkat befektetési számlára tesszük egy nagyobb banknál, elég nagy az esélye, hogy a pénzünk közvetve valamilyen klímapusztító fosszilis beruházást finanszíroz. Keressünk felelős, a klímastabilitást támogató bankokat és beruházásokat! Támogassuk a fosszilis energiahordozókba történő befektetések ellen létrehozott kampányokat!

  1. Járjunk elöl jó példával

A mondanivalónkkal, de különösen a tetteinkkel mindannyian hathatunk a környezetünkben élőnkre. Éljünk klímatudatosan; beszéljünk a témáról; osszuk meg tapasztalatainkat másokkal; adjunk tippeket és segítséget érdeklődő családtagjainknak, barátainknak, szomszédainknak, kollégáinknak; népszerűsítsünk klímabarát programokat, fogyasztási szokásokat; szervezzünk közösségeket a tapasztalatcsere megkönnyítése céljából!

  1. Támogassuk szavazatunkkal a zöld változást szorgalmazó politikát

Az állampolgárként leadott szavazatunk a klímaváltozás jövőjét is befolyásolhatja. Hallassuk a hangunkat! El kell érnünk – társadalmi mozgósítás és lobbitevékenység révén – hogy a klímaválság vezető politikai téma legyen! Ha a parlamenti képviselőkön nincs elég nyomás ebben a kérdésben, kérjük rajtuk számon az éghajlatváltozással kapcsolatos kiállásukat.

 

Forrás: https://wecanfixit.substack.com/p/your-top-5-climate-superpowers

 

 

 

 

Megosztás Megosztás