- Friss Hírek
- A lábnyomról / kislábnyomról
- Rezsicsökkentés gyorstalpaló
- Erdő is, Energia is
- Másfélfokos életmód
- Másfélfokos blog
- Kislábnyomos életmód
- Kislábnyomos életmód - gyűjtemény
- Kislábnyomos életmód - videók
- Kislábnyom tippek
- Kislábnyom tippek - gyűjtemény
- Kislábnyom Hírek
- Érdemes rápillantani
- Szezonális szemezgető
- Igazságosság ökológiai korlátok közt
- EnergiaKözösségek
- Közösségi Energia - Gyűjtemény
- Hasznos eszközök
- Letölthető anyagok
- Kislábnyom Hírlevelek
11 000 tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben
Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 000 tonnára becsüli.
Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet. Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a 3. legnagyobb kibocsátó lenne.
Az Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 000 tonna, több mint 550 kamionnyi élelmiszert mentett meg a kidobástól, ezek az élelmiszerek gyártó és kereskedő cégektől származnak. Olyan élelmiszerfeleslegek, amelyek már nem jutnának el a fogyasztóhoz, mégis biztonsággal fogyaszthatóak (szezonális, közeli lejáratú termékek, stb). Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az Egyesület honlapján.
11 000 tonna élelmiszer megmentésével 27 500 tonna CO2 kibocsátástól mentesül a Föld, ennyi CO2-t annyi fa tudna semlegesíteni, ami Józsefváros teljes területét elfoglalná. De nem csak a káros kibocsátásunkat, hanem vízlábnyomunkat is csökkentjük az élelmiszerek megmentésével. 11 000 tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.
A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és közel 300 000 nélkülözőnek jelentenek segítséget a mindennapokban, közülük sokan napi szintű ellátást kapnak.
A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.
A kiosztott 11 000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer vár megmentésre Magyarországon is. Az Élelmiszerbank Egyesület várja olyan élelmiszeripari cégek jelentkezését, akik feleslegeiket a megsemmisítés helyett jótékony célra adnák át.
Hogyan csökkenthetjük otthon élelmiszerhulladékunkat?
1. Éljünk a kamránkból: a 10 legjobb recept a pizzától a chilis babig
2. Élelmiszerhulladék csökkentés és zöld étkezés, főzés:
- Energiatudatos, klímabarát és etikus, felelős élelmiszefogyasztás
- Nulla hulladék a konyhában: tippek (és receptek) híres brit séfektől
3. 75 dolog, amiről nem gondolnánk, mégis komposztálható!
4. Jó összefoglaló kiadvány a témában a NÉBIH-től adatokkal, tippekkel stb., gyerekeknek is: https://portal.nebih.gov.hu/documents
5. Szakácskönyvek:
- Maradéktalanul: https://moly.hu/konyvek/eisenstock-ildiko-maradektalanul
- Morzsaparty: https://moly.hu/konyvek/csigo-zita-morzsaparty
Szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent
Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában
Forrás és kép: https://www.dontwasteit.hu
Megosztás