11 000 tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben

Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 000 tonnára becsüli.

Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet. Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a 3. legnagyobb kibocsátó lenne.

Az Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 000 tonna, több mint 550 kamionnyi élelmiszert mentett meg a kidobástól, ezek az élelmiszerek gyártó és kereskedő cégektől származnak. Olyan élelmiszerfeleslegek, amelyek már nem jutnának el a fogyasztóhoz, mégis biztonsággal fogyaszthatóak (szezonális, közeli lejáratú termékek, stb). Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az Egyesület honlapján.

11 000 tonna élelmiszer megmentésével 27 500 tonna CO2 kibocsátástól mentesül a Föld, ennyi CO2-t annyi fa tudna semlegesíteni, ami Józsefváros teljes területét elfoglalná. De nem csak a káros kibocsátásunkat, hanem vízlábnyomunkat is csökkentjük az élelmiszerek megmentésével. 11 000 tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.

A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és közel 300 000 nélkülözőnek jelentenek segítséget a mindennapokban, közülük sokan napi szintű ellátást kapnak.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

A kiosztott 11 000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer vár megmentésre Magyarországon is. Az Élelmiszerbank Egyesület várja olyan élelmiszeripari cégek jelentkezését, akik feleslegeiket a megsemmisítés helyett jótékony célra adnák át.

 

Hogyan csökkenthetjük otthon élelmiszerhulladékunkat?

1. Éljünk a kamránkból: a 10 legjobb recept a pizzától a chilis babig

2. Élelmiszerhulladék csökkentés és zöld étkezés, főzés: 

3. 75 dolog, amiről nem gondolnánk, mégis komposztálható!

4. Jó összefoglaló kiadvány a témában a NÉBIH-től adatokkal, tippekkel stb., gyerekeknek is: https://portal.nebih.gov.hu/documents

5. Szakácskönyvek:

 

Szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában

 

 

Forrás és kép: https://www.dontwasteit.hu

 

 

 

 

Megosztás Megosztás