A 83 éves svájci vállalkozó 1 milliárd dollárt adományozott a Föld megmentésre

A Wyss Foundation egy jótékonysági szervezet, amelyet korunk egyik legambiciózusabb üzletembere támogat. Hansjörg Wyss, svájci üzletember és filantróp 1 milliárd dollárt adományozott a Wyss Campaign for Nature számára, hogy támogassa bolygónk megőrzését: a cél, hogy 2030-ig a bolygó földjeinek és óceánjainak 30%-át védelem alá vonják.

A New York Times-nak írt cikkében Wyss így érvelt a projekt fontossága mellett: „A növény- és állatfajok a becslések szerint ezerszer gyorsabban tűnnek el, mint azelőtt, hogy az emberek színre léptek volna. Az éghajlatváltozás felőrli a bolygó természetes rendszereit. Az erdők, a halászat és az ivóvízkészletek veszélyben vannak, mivel a nyersanyag-kitermelő ipar egyre mélyebbre hatol a vadonban.”

A projekt hosszú távú tervei között szerepel, hogy a jelenlegiek bővítése mellett új védett területeket hozzon létre; illetve hogy ösztönözze a nemzetközi közösséget, hogy ambiciózusabb célokat tűzzön ki a témában és jobban támogassa a tudományt; továbbá hogy inspirálja a megőrzésre irányuló cselekvést és beruházásokat a világ minden táján.

Wyss 1 milliárd dolláros adományából – például a National Geographic Society és a The Nature Conservancy szervezeteken keresztül - már 9 projekt kapott támogatást, összesen 48 millió dollárt, amit 10 millió hektárnyi földterület és 17 000 négyzetkilométernyi óceán védelmére fordítanak. A The Nature Conservancy emellett 6,9 millió dollárt kap a Karib-tenger és Ausztrália költöző madarainak védelmére.

Az alapítvány támogatott már orvvadászat ellen küzdő szervezeteket, folyó-rehabilitációt; sőt, egyes területeken fellépett az olaj- és gázfúrással szemben is. A Wyss Foundation az elmúlt 20 évben 450 millió dollárt adományozott élőhelyek megőrzésére, ennek köszönhetően 40 millió hektár víz- és földterület került védelem alá.

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában.

 

 

Forrás: https://www.livekindly.com/

Megosztás Megosztás