Az „eldobható okostelefonok” klímaköltsége

Ha egy évvel megnövelnénk az okostelefonok és egyéb elektromos eszközök élettartamát, az már önmagában annyi kibocsátás-csökkenést jelentene az EU-nak, mintha évente két millió autóval kevesebb járna az utakon – írja egy újonnan megjelent tanulmány, amelyben arra keresték a választ a szakértők, hogy az okostelefonok, notebook-ok, mosógépek és porszívók tartósabbá tétele milyen előnyökkel járna a klímaváltozás szempontjából.

A kutatás szerint, ha öt évvel növelnénk az EU-ban használt említett eszközök élettartamát, akkor 2030-ig közel 10 millió tonnával csökkennének a kibocsátások évente, ami olyan, mintha évente öt millió autóval kevesebb lenne az utakon (kb. ennyi autó van nyilvántartásba véve Belgiumban). Az egy éves élettartam hosszabbítás 4 millió tonna kibocsátás-csökkenést eredményezne.

A számok azért ilyen nagyok, mert az új elektromos eszközök gyártásának és szállításának, illetve a régi eszközöktől való megszabadulásnak óriási az energia- és erőforrásigénye.

Az Európában vizsgált termékek között az átlag 3 év élettartamú okostelefonok klímaváltozást fokozó hatása a legnagyobb. A tanulmányban szereplő becslések szerint a telefonok 14 millió tonna üvegházhatású gázkibocsátásért felelnek évente, ami több, mint Lettország 2017-es karbon-költségvetése. Ha egy évvel tovább használnánk őket, megspórolnánk 2 millió tonna kibocsátást, írja a jelentés.

Az eldobható okostelefon klímahatása túl nagy, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy pár évente újat vegyünk. Olyan termékekre van szükség, amelyek tovább tartanak és javíthatóak.

Javítsuk meg: jogunk van hozzá

A tanulmány megjelenése egybeesik az Európában is egyre erősödő Right to Repair mozgalom terjedésével, amely a tervezett elavulással igyekszik felvenni a harcot - azzal a gyártói gyakorlattal, amely rövid életűre tervezi a termékeket, nem teszi lehetővé a javításukat vagy csak nagyon drágán, és emiatt idő előtt cserélni kell a készülékeket. 

Bár nehéz megítélni, hogy a vállalatok tervezetten rövidítik-e meg az elektromos készülékek életciklusát, a vásárlók által lecserélt meghibásodott eszközök aránya 2004 és 2012 között 3,5%-ról 8,3%-ra nőtt.

A civil szervezeteknek nemrég sikerült elérniük, hogy az EU szabályozza a kérdést, és a termékek egy szűk körére – TV-k, hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek és világítástechnikai eszközök - előírja az élettartam növelését. 2021-re a gyártóknak biztosítaniuk kell ezen termékek szétszedhetőségét, a szervizek számára pedig az alkatrészeket, és a javításra vonatkozó információkat. Az új szabályok a 2009-ben alkotott környezetbarát tervezésről szóló irányelv (Ecodesign Directive) részei, és idén ősszel fogadja el őket az Európai Bizottság. A tanulmány sürgeti az EU döntéshozóit, hogy az okostelefonok és laptopok is kerüljenek fel a környezetbarát tervezési irányelv listájára.

 

Fordította és szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. novemberi (116.) számában.

 

 

További olvasnivalók: Mitől zöld egy mobiltelefon? – Cikksorozat a Kislábnyom hírlevél korábbi számaiból

 

 

Forrás: https://meta.eeb.org

Képek forrása:

https://meta.eeb.org, https://www.newsweek.com, http://ifixit.org

 

 

 

Megosztás Megosztás