Ej, nem érünk rá arra már! Csatlakozzunk a klímasztrájkhoz - gyerekeinknek és a jövő földlakóinak nagyobb szükségük van ránk, mint valaha

A napokban elém került a Resurgence magazin legfrissebb száma, és benne Jonathan Neal írása. Mivel nagyon hasonló érzések, gondolatok kavarognak bennem is, most kisebb változtatásokkal és a magyar, valamint a GreenDependent helyzetre alakítva megosztom...

 

 

"15 éve vagyok klíma-aktivista. Ez alatt az idő alatt a világ vezetői elárulták a földi életet. Azt mondták, hogy korlátozni fogják az üvegházhatású gázok kibocsátást. Ehelyett a kibocsátás iszonyú sebességgel növekedett. Próbáltam ezt sztoikusan elviselni, de sok álmatlan éjszakám volt, amikor különböző találkozók és konferenciák után teljesen elkeseredve forgolódtam csak.

A diákok klímatüntetései azonban elképzelhetővé tették a reményt. És azt kérik, hogy mindenki csatlakozzon hozzájuk szeptember 27-én!”

A diákok klímatüntetései több szempontból is újszerűek. Egyrészt, mert világszerte szerveződnek. Másrészt, mert fiatalok szervezik, vezetik őket. Hatalmas erkölcsi tekintélyük van. Azok a fiatalok kérik, hogy cselekedjünk, akiknek majd az általunk alakított világban kell élniük. És azt kérik mindenkitől, hogy legyen radikális, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy tényleg működő megoldásokat találjunk.

 

Szeptember 27-én több magyar városban, többek között Budapesten lesz klímatüntetés

 

A diáktüntetéseknek azért is van hatalmas erkölcsi tekintélye, mert közös cselekvés eredményei. A civil engedetlenség, a felvonulások, találkozók, petíciók, tér- és épületfoglalások általában a kisebbségek akciói, azoké, akik hasonló gondolkodásúakkal összefogva felfüggesztik napi rutinjukat, hogy tegyenek valamit. A diáktüntetések nem mozgatnak még meg minden diákot minden iskolában, de az a céljuk, hogy hamarosan ezt megtegyék. A tüntetésekkel a diákok dacolnak azzal a hatalommal, ami 6 éves, vagy talán még fiatalabb koruk óta kontrollálja életüket.

A diákok tüntetése világméretű, összefogásra épül, kihívó, és arra törekszik, hogy a többséget vonja be. Ez csupa olyan jellemző, ami szükséges ahhoz, hogy egy mozgalom a földi életet meg tudja menteni.

A hatalmasok, a gazdagok és a vezetők nem csupán nem cselekedtek. Ellenálltak a cselekvésnek. Most már tudjuk, hogy radikális kormányokat kell választanunk annak érdekében, hogy lecseréljük őket. Az újonnan választott vagy változásra hajlandó kormányok előtt álló hatalmas feladat megvalósítása érdekében a többség támogatására lesz szükség.

Pontosan emiatt inspirálóak a diákok klímatüntetései: egy lehetséges jövő irányába mutatnak.

Ezért kérjük, hogy mindenki csatlakozzon hozzájuk szeptember 27-én. Mindenki a saját környezetében, a saját lehetőségei szerint próbálja erejüket megsokszorozni. Próbálj meggyőzni egy kollégát, egy barátot, egy családtagot, hogy csatlakozzon hozzád. Ha munkahelyről mennél tüntetni, légy udvarias a főnökeiddel: értesítsd őket előre, és légy tudatában annak, hogy valami szokatlant készülsz tenni.

 

Greta Thunberg és a klímatüntetők

(Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu)

 

A mások meggyőzésének kulcsa, hogy találj olyanokat, akikkel együtt tudsz dolgozni, cselekedni. Keress már holnap egy vagy két embert, aki hajlandó segíteni neked, aki hajlandó veled menni. De ne egy már kész tervvel keresd meg őket, hanem üljetek le együtt ebédszünetben, vagy egy sörözőben, kávézóban, és közösen találjátok ki, hogy mit tegyetek. Sok személyes üzenetet küldjetek - a fiatalok is így csinálják. De találkozókat is szervezzetek, és mindenekelőtt: beszélgessetek. Minél több szó esik a témáról, annál nagyobb lesz a várakozás, és annál valószínűbbnek és megvalósíthatóbbnak fog tűnni mindenki, még a kételkedők számára is, a közös cselekvés esélye.

Ezek az első lépések szeptember 27. érdekében. A klímatüntetések egyetlen 16 éves tinédzser heti tiltakozásából, a svéd parlament előtti ülősztrájkjából épülnek fel fokozatosan. Ha 5 embert meggyőzöl, hogy menjen veled tüntetni most, legközelebb már 20-an vagy 30-an lesztek. Ha most 1 millió felnőtt csatlakozik a fiatalokhoz világszerte, legközelebb 5 millió fog.

Ha megtudnád, hogy édesanyád kórházba került, gondolkodás nélkül elkéredzkednél a munkahelyedről. Hát most a Föld Anya beteg, ég, és minden gyermeke veszélyben van."

 

"Hacsak valakit, például TÉGED, nem érdekelnek annyira a dolgok, hogy tegyen valamit, SEMMI NEM LESZ JOBB! Tényleg nem."

(Forrás: merce.hu)

 

Ha nem is állsz készen arra, hogy klímatüntetésre menj, vagy nem az a te utad, tüntess tettekben, esetleg másokkal együtt: ha mindig egyedül és autóval mész munkába, most menj másokkal, vidd el őket, vagy még jobb, ha együtt bicikliztek vagy buszoztok. Ha mindig húst eszel, most válassz zöldséget ebédre, mi több, készítsd el együtt a családoddal, lakótársaiddal és vigyétek magatokkal dobozban. Ha mindig szupermarketben vásárolsz, menj ki a piacra és beszélgess a termelőkkel, vásárolj tőlük. Ha van a lakásodban üres szoba, gondolkodj el, hogy odaadd, kiadd vagy kisebbe költözz. Ha még nem ültettél fát, ültess egyet aznap, vagy kérj meg minket, hogy segítsünk. Ha...

 

Fordította és átdolgozta: Vadovics Edina, GreenDependent,

legalább 25 éve zöld- és klíma-aktivista... és sok álmatlan éjszaka túlélője...

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. szeptemberi (115.) számában

 

 

 

Forrás és inspiráció:

https://www.resurgence.org/magazine/article5378-climate-strikes.html

 

Képek forrása:

instazu.com

Fridays For Future Magyarország

www.szeretlekmagyarorszag.hu

merce.hu

 

További kapcsolódó kislábnyomos olvasnivalók:

Nagy baj van - elhisszük?

Miért nem vagyunk többen?

„A börtönt is vállalom” – hétköznapi embereket tartóztatnak le a klímatüntetéseken

Túllövés Nap, klímaválság - ki mit tehet? Életmódváltó kutatók

Készüljünk a „1,5 fokos életmódra”

 

 

 

 

Megosztás Megosztás