Élelmiszermentés – hazai és indiai programok

7,7 milliárd ember élelmezése nem gyerekjáték, különösen a klímaváltozás mezőgazdaságot is fenyegető árnyékában. Bár nem állunk jól – ld. pusztuló termőtalaj, fogyatkozó édesvízkészlet, egyre növekvő népesség stb. – a rendelkezésre álló élelem jelenleg is elég lenne mindenkinek.

Ennek ellenére a világon 850 millió ember éhezik! A probléma egyelőre nem a mennyiséggel, hanem a pazarlással és az elosztással van. Ahogy a cikk végén bemutatott indiai szervezet is írja: „A kihívást nem az élelmiszer hiánya jelenti – hanem az, hogy elérhetővé tegyük mindenki számára.”

A helyzet súlyos: 

"Az éhezés több áldozatot szed, mint az AIDS, a malária vagy a terrorizmus összesen.

Minden tizedik másodpercben meghal egy gyerek azért, mert nem volt mit ennie.

Az éhezők 82%-a olyan országban él, ahol nem élelmiszerhiány, hanem többlet van!

Minden nyolcadik ember éhesen fekszik le aludni minden este.

A világon megtermelt élelem harmadát sosem fogyasztjuk el."

(Robin Hood Army)

Szerencsére több hazai civil és kormányzati kezdeményezés is működik, hogy mentse a menthetőt, hogy pazarlás helyett oda juttassa az élelmet, ahonnan a leginkább hiányzik. Ezekből a kezdeményezésekből mutatunk be most egy párat, illetve egy nemzetközi, csatlakozókat örömmel fogadó szervezet is szóba kerül majd…

1. Budapest Bike Maffia – Ételmentő projekt

A Budapest Bike Maffia (BBM) ételmentő projektjének a célja, hogy a fogyasztásra alkalmas meleg ételt, valamint egyéb élelmiszert megmentsék, és rászorulóknak eljuttassák. Az ételmentő csapat étel-adományozókból és önkéntes futárokból áll.

Az adományozók még emberi fogyasztásra alkalmas ételeket tudnak felajánlani, amelyek valamilyen okból megmaradtak és a kukába kerülnének.

„Tevékenységünk során tehát csökkentjük Magyarországon az éhezést, felhívjuk a figyelmet a közös társadalmi felelősség vállalásra, tudatosságot növelünk, valamint azáltal, hogy csökkentjük az élelmiszer pazarlást, közvetlenül hozzájárulunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez.” (BBM)

Ld. még: Kislábnyom hírek - a BCSDH és a BBM együttműködése

Web: www.etelmentes.hu

Forrás: http://bbm.hu/projektek/etelmentes

 

2. Gödöllői élelmiszermentés

Az élelmiszermentés jól megszervezett keretek között zajlik Gödöllőn 2017 áprilisától szorosan együttműködve a Magyar Élelmiszerbankkal és Gödöllő Város Önkormányzatával. A Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület két oszlopos tagszervezetének, a Megújult Nemzedékért Alapítványnak, és a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesületének vezetésével indult és működik azóta is sikeresen a projekt, a közelmúltban pedig csatlakozott a Gödöllői Görögkatolikus Egyházközség is.

A projekt az Élelmiszerbank Egyesület élelmiszermentő programja keretében zajlik, melyben az élelmiszert osztó szervezetek az Élelmiszerbank partnerszervezeteiként működnek. Az Élelmiszerbank több nagy kereskedelmi láncot vont be az élelmiszermentő programjába, melyek közül Gödöllőn a TESCO, 2018 decemberétől pedig az ALDI és gyorsétteremként a KFC is átadja élelmiszerfeleslegét az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetén keresztül a nélkülözőknek. A hét minden napján sikerül elhozni az élelmiszerfelesleget – főképpen pékárut, zöldség-gyümölcsöt, illetve kisebb mennyiségben vegyes élelmiszert is.

Külön szervezésben a kezdetek óta még a JÓkenyér pékségből is elszállításra és szétosztásra kerül a megmaradt pékáru, ugyancsak napi rendszerességgel.

A két éve sikeresen működő élelmiszermentést széleskörű civil összefogás hívta életre és működteti, olyan lelkes önkéntesekkel, akik fontosnak tartják, hogy nehezebb sorsú embertársaikat megsegítsék és megóvják környezetüket. Önzetlen munkájuknak köszönhetően így a még fogyasztható, de a különböző szabályzatok miatt már nem értékesíthető élelmiszer nem kerül megsemmisítésre és eljut azokhoz, akiknek szükségük van rá. 2018-ban az Élelmiszerbank Egyesület programja keretében több, mint 61 tonna élelmiszert sikerült megmenteni és szétosztani a rászorulók között. Naponta átlag 20-30 család – kb. 120 fő – részesül élelmiszeradományokban.

Forrás: https://szolgalat.com/sajat-jarmu-a-godolloi-elelmiszermenteshez

 

3. Enni adok ételdobozok

Az „Enni adok” dobozokat a Re-Formáló Egyesület segít kihelyezni és működtetni. A dobozokba cégek és magánszemélyek is elhelyezhetik adományukat, ami lehet bármilyen tartós élelmiszer, házi készítésű főtt étel és házi sütemény, bolti sütemények és készételek, zöldségek, gyümölcsök, édesség, pékáru, azaz minden emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer.

Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat, amely naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket.

Web: https://www.re-formalo.com/440783805

 

4.  Kampány a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2019 júliusában szemléletformáló  kampányt indít a zöldségek és gyümölcsök pazarlása ellen "Vegyél számba!" címmel.

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős. A kampányban a Nébih arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs a tápláló, megfelelő tárolással a fogyaszthatósági idő meghosszabbítható, és érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok frissebbek a távolabbi országokból érkezőknél.

A kampány anyagaival a Nébih Maradék nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők, emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelenteti a gyakorlati tudnivalókat, a programhoz kapcsolódó rendezvényeket szerveznek.

Web: http://maradeknelkul.hu/vegyel-szamba

Forrás: https://www.napi.hu

 

5. Robin Hood Sereg – India

A Robin Hood Army (Robin Hood Sereg) egy önkéntesek munkájára építő, támogatások nélkül működő nemzetközi szervezet, amely azon dolgozik, hogy az éttermekből és a helyi közösség tagjaitól összegyűjtött maradék ételt eljuttassa a rászorulóknak.

Indiában, Delhiben kezdték tevékenységüket 2014-ben, akkor 200 önkéntesük 8 városban gyűjtötte és osztotta az élelmiszert. 2017-ben már 10 000 felett volt az önkénteseik száma, és 2018-ra 103 városban több, mint 9 millió embernek juttattak ennivalót. Dél-Kelet Ázsia több országában, Afrikában, Dél-Amerikában és Kanadában is vannak már „Robinjaik”.

A programban nagyrészt diákok vagy fiatal munkavállalók dolgoznak, akik mindannyian a szabadidejükben önkénteskednek, és remélik, hogy munkájukkal valódi változást érnek el. A rászorulók között vannak hajléktalan családok, árvaházak, kórházakban fekvő betegek és idősotthonok lakói is.

A sereg küldetése egyszerű: harcolnak a globális éhezés ellen, és az étellel a legjobbat hozzák ki az emberekből... Azokból is, akik adják, és azokból is, akik kapják. Szeretnék, ha szerte a világon alakulnának a helyi közösségre építő, önfenntartó élelem-ellátórendszerek, és ha a szükséget szenvedők támogatását alapvető kötelességünknek tartanák.

Web: https://robinhoodarmy.com

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában.

 

 

Megosztás Megosztás