Energiaszövetkezet: Som Energia

2010 decemberében a Gironai Egyetem egyik oktatójának vezetésével létrejött Spanyolország első megújuló energiát értékesítő és előállító energiaszövetkezete - egy egyetemi, diákoknak kiadott feladat eredményeként! A „Som Energia” (Mi vagyunk az energia) névvel működő szervezet tagjainak száma mára 52000-re növekedett, a velük megkötött szerződések száma majdnem 83000.

Bármennyire is szeretnénk a háztartásainkban, munkahelyeinken tiszta, helyi energiát használni, a magas költségek miatt csak közösen, szövetkezetekbe tömörülve lehet ezt megvalósítani. Hasonló kezdeményezések már évek óta sikeresen és hatékonyan működnek Nyugat- és Észak-Európában, például a belgiumi Ecopower vagy a franciaországi Ecocoop, de Spanyolországban ez számított az első kezdeményezésnek. 

Nonprofit szövetkezetként a Som Energia 2011 októberében kezdett el "zöld" energiaforrásokat értékesíteni a különböző meglévő lehetőségeket felhasználva. A piacon felvásárolja és a tagok számára értékesíti az  energiát. Közben saját, megújuló energián alapuló projekteket is indított azért, hogy tagjai részére energiát termeljen. A szövetkezet tagjai szélturbinák, napelemek, biogázüzemek hatékony működésének segítségével boldogulnak egy meg-nem-újuló és  csapdákat rejtő energiaforrások által uralt világban

„Belépő”-ként egyszeri alkalommal 100 eurónyi összeget kér el a szövetkezet minden új tag felvételekor, akik így társtulajdonossá válnak. Azok számára, akik nem tudják ezt a díjat kifizetni, alternatív lehetőségeket is adnak a csatlakozáshoz. Az új tagot vagy fogyasztót nem terheli semmilyen infrastrukturális beruházás belépéskor, csupán minimális adminisztratív változtatásra van szükség ahhoz, hogy valaki megújuló energia fogyasztóvá váljon.

A tiszta energián kívül a projekt hozadéka a nyilvánosság részvételét támogató társadalmi mozgalom, az energiafüggetlenség és a felelős fogyasztásra való nevelés.

Reméljük, hamarosan térségünkben is beszámolhatunk hasonló kezdeményezésekről!

 

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. novemberi (110.) számában.

 

 

Forrás: https://transformativecities.org/atlas-of-utopias/atlas-12/

és https://www.somenergia.coop/

Képek forrása: SOMEnergia és https://es.wikipedia.org/wiki/Som_Energia

 

 

 

 

Megosztás Megosztás