Energiatudatos, klímabarát és etikus, felelős élelmiszerfogyasztás

Íme az 5 alapelv és ötletek ahhoz, hogy valósítsuk meg őket egyszerűen mindennapi életünkben:
1. Ne termeljünk élelmiszer hulladékot: együnk meg mindent, amit megveszünk!
Miért? Rengeteg élelmiszer hulladék keletkezik (ld. Klímahírek külföldről rovat), így rengeteg erőforrást pazarlunk teljesen feleslegesen az előállításra, szállításra, tárolásra, miközben milliók éheznek és vannak erőforrások nélkül.

Hogyan figyeljünk erre saját életmódunkban?

  • Készítsünk heti étrendet, legalább a meleg ételekről, és ehhez vásároljunk be!
  • Címkézzük fel a hűtőben tárolt maradékokat, dobozokat, ételeket. Legyen kéznél címke és filctoll, és mindenre írjuk rá, hogy meddig kell elfogyasztanunk: így remélhetőleg egyre kevesebb “elfelejtett” és így megromlott ennivaló lesz hűtőnkben.
  • Együnk meg minden maradékot, legyünk kreatívok: finom szendvicseket, leveseket, salátákat készíthetünk maradékokból (szakácskönyv ajánlót ehhez ld. Olvasnivaló rovat).
  • Ha étteremben eszünk, kérjük meg, hogy csomagolják be a maradékot, és együk meg később otthon.

2. Válasszunk szezonális élelmiszereket!
Miért?
Rengeteg energiát pazarlunk arra, hogy rosszkor és rossz helyen termeljünk élelmiszereket. Derítsük ki, hogy melyek az épp szezonális zöldségek, gyümölcsök, ezekben lesz a legtöbb vitamin és ezeket lehet a legkevesebb energiabefektetéssel hűtőnkbe és tányérunkra juttatni.

Hogyan figyeljünk erre saját életünkben?

  • Kertészkedjünk! Kertészkedni mindenütt lehet (vetésnaptár és aktuális tippeket ld. Olvasnivaló és érdekes honlapok rovat, kert-létrehozási ötletek mindenféle lakóhelyre ld. Kislábnyom hírlevél  1. (Klímabarát tippek rovat) és 36. (Olvasni- és néznivaló rovat)  számai).
  • Keressük meg a helyi piacot és a piacon a helyi termelőket! (segítséget találunk pl. itt)
  • Nézzünk körül, hogy településünkön, közösségünkben van-e helyi bevásárló közösség (pl. Szatyor), ha nincs, szervezzünk egyet! (példát ehhez ld. a Néznivaló rovatban: És neked mi van a Szatyrodban?)
  • Fedezzük fel környékünkön az ehető vadnövényeket, gombákat (ld. Olvasnivaló és érdekes honlapok rovat).

3. Együnk kevesebb hús- és tejterméket!
Miért? A klímaváltozás és karbon-szegény életmód szempontjából húst és tejterméket enni kevésbé „hatékony”, mint zöldségeket, mert a hús előállítása sokkal magasabb kalóriaigényű, mint a zöldségeké, gyümölcsöké.
Hogyan valósítsuk meg?

  • Tartsunk hús- és/vagy tejtermék mentes napokat! A nagyböjti időszak ennek “beindítására” jó alkalom: legyen a péntek ilyen nap családunkban, háztartásunkban! (ld. Húsvéti klímaböjt/karbon-böjt, Kislábnyom hírlevél 35. szám, Klímabarát tippek rovat)
  • Ha egy egész “mentes” nap tartása még nagy kihívásnak tűnik, kísérletezzünk egy-egy étellel: helyettesítsük a hús és tejtermék összetevőket zöldséggel, növényi termékkel: pl. töltött paprikában a húst dióval, gombával, rántott hús helyett készítsünk rántott bármilyen zöldséget, használjunk olíva olajat vaj vagy zsír helyett.

Olvasnivaló: Kislábnyom hírlevél 10. szám vezércikk (Együnk (kevesebb) húst?), a Kerttől a konyháig: a tudatos szakács könyve

4. Élelmiszerfogyasztásunkkal, vásárlásainkkal is támogassuk azokat az elveket, amelyeket fontosnak tartunk, azaz például a helyi termelőket és a méltányos kereskedelmet
Miért? Kb. 1,5 milliárd kistermelő van a világon, akiket etikus termékek választásával így támogatni tudunk.
Hogyan?

  • Hazai termékek fogyasztása esetén válasszunk kistermelők által termelteket: a piacról, bevásárló közösségekben stb.
  • Előfordul, hogy Magyarországon nem termelhető élelmiszert szeretnénk fogyasztani (pl. kávé, tea, csokoládé, déligyümölcs). Ebben az esetben igyekezzünk méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó terméket venni.

5. Főzzünk okosan, klímabarátan és energiatakarékosan (pl. használjunk kuktát, próbáljunk ki nyers fogásokat)
Miért? Nagyon sok energiát tudunk így megtakarítani, és így rezsit csökkenteni és erőforrást megőrízni.
Hogyan? Rengeteg tippet adunk Klímabarát tippek rovatunkban.

Inspiráció és a képek forrása: http://www.oxfam.org/en/grow/method
 

Az írás forrása a Kislábnyom Hírlevél 48. száma.

Az írás INNEN letölthető.

Megosztás Megosztás