Farsang zölden

Ezekben a hetekben minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön. Ez bizony farsangi jelmezek tízezreit jelenti minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel. Ha pár dologra odafigyelünk, akkor a farsangi készülődés kisebb ökológiai teher mellett is ugyanakkora örömet fog okozni.

Jelmez zölden

Használjuk újra! A kistestvérek gyakran megöröklik a kinőtt jelmezeket (is), de miért ne lehetne barátok között is megosztani a gyakran nagy gonddal elkészített jelmezeket? Ha külön oviba vagy iskolába járnak, akkor ez gond nélkül megoldható – már ha hasonlóak az elképzelések. Persze ez a másodkézből vásárolt daraboknál automatikusan megvalósul.

Hasznosítsunk újra! A saját kézzel készített jelmezeknek nem csak a viselése, de már az elkészítése is szórakoztató, főleg, ha a gyerek is részt tud venni benne. Néhány ötlettel erőforrás- és költséghatékonyan tudunk jelmezt készíteni újrahasznosított anyagokból anélkül, hogy komoly anyagbeszerzéseket kellene tennünk. Sajnos ma már a farsangi mulatság is gyakran az egyre drágább, különlegesebb ruhákról szól. Pedig a jelmezes felvonuláson inkább az ötletes, sajátos megoldásokat kellene díjaznunk. Az egyszerű és nagyszerű lenne az igazán tudatos választás. Próbáljuk ebbe az irányba terelni gyermekeinket, lebeszélve a drága alkalmi öltözékekről. Nincs ötletünk? Az internet ma már rengeteg jelmezleírást kínál azoknak is, akik kevesebb fantáziával és kézügyességgel rendelkeznek. Egészen biztos, hogy a gyerekek a közösen tervezett és otthon készített jelmezeikre a legbüszkébbek.

Jelmez kölcsönzése: Mindig vannak aktuális kedvencek, különleges hősök, akinek a bőrébe szeretne a gyermek bújni. A kölcsönzők követik a divatot, ezekben biztosan megtaláljuk a legmodernebb jelmezeket. Egy alkalomra jó döntés a kölcsönzés, bár nem mindig pénztárcabarát megoldás.

A képek forrásai és leírások angolul:
Búvárpalack: http://www.delineateyourdwelling.com/2014/10/diy-scuba-diver-halloween-costume.html
Szuperhősjelmezhez jetpack: http://www.doodlecraftblog.com/2013/05/diy-rocket-jet-packs-family-edition.html
Tűzoltójelmezhez oxigénpalack: http://crayonboxchronicles.com/2013/08/18/dyi-firemans-air-tank-play/

 

 


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 81. száma, valamint a zoldmatek.hu

Megosztás Megosztás