A faültetés lehet egy megoldás a klímaválságra?

A közelmúltban publikálták svájci tudósok a Science magazinban azt a kutatást, amelynek értelmében a faültetés lehet a megoldás a fenyegető klímaválságra. A kutatók jelentése szerint a Földön körülbelül akkora területre lehet még fákat ültetni, amely megegyezik az Egyesült Államok területével, ez pedig hatalmas hatással lenne a bolygó éghajlatára.

Az ETH-Zürich kutatói az úgynevezett fotó-interpretációs technológiát, illetve a Google Earth szoftverét használták annak érdekében, hogy meghatározzák, hol vannak a Földön még fásítható területek, az eredmények pedig felülmúlták a várakozásokat. Kizárva a már létező erdőségeket, városi, illetve mezőgazdasági területeket, azt találták, hogy hozzávetőlegesen 0,9 milliárd hektárnyi terület lehet alkalmas arra világszerte, hogy oda fákat ültessünk.

Ennyi fa kifejlett állapotban 200 gigatonna szén-dioxidot tudna "tárolni", amely az emberiség által az ipari forradalom által a légkörbe juttatott többlet szén-dioxid mennyiség kétharmada, a teljes légköri szén-dioxid mennyiség negyede. Ha valóban sikerülne 25%-kal csökkenteni a légköri szén-dioxid mennyiségét, az azt jelentené, hogy az a körülbelül egy évszázaddal ezelőtti szinten lenne.

A kutatás megállapításai összecsengenek az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentésével, amely szerint közel 1 milliárd hektárral több erdőre lenne szükség ahhoz, hogy biztosítani tudjuk, hogy 2050-ig a Föld átlaghőmérsékletének növekedése 1,5 °C alatt maradjon az ipari forradalom előttihez képest. A kutatás egyúttal meghatározta azt a hat országot is, amely jelentős erdősíthető területekkel rendelkezik, ezek: Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Brazília és Kína.

„A kutatásunk világosan megmutatta, hogy jelenleg a leghatékonyabb eszköz a klímaváltozás elleni harcban az erdősítés, és egyúttal igazolta, hogy megéri ebbe fektetni.” – mondta Tom Crowther, a kutatócsoport vezetője. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az erdők telepítésének hatása csak hosszú távon érvényesül, ezért nem elég pusztán fákat ültetnünk, a meglévő erdők védelme és a fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorítása ugyanolyan fontos.

A kutatás megállapításait üdvözölte Christiana Figueres, az ENSZ korábbi klímamegbízottja is, aki szerint a tanulmány erőssége, hogy úgy szolgál megoldással, hogy közben figyelembe veszi a mezőgazdaság és a városok területigényét is. Azonban nem mindenki ilyen lelkes a svájci kutatók eredményeit illetően, a kutatásnak számos kritikusa is akad. „Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!” – állítják a szkeptikusok. „Az erdők telepítése valóban a hatékony stratégiák egyike, de messze nem jelenti a legjobb megoldást, amely csakis a fosszilis energiahordozók használatának teljes elhagyásával lehetséges.” – állítja Myles Allen, az Oxfordi Egyetem professzora. Mások sokallják azt a becslés, amely szerint a 900 millió hektárnyi fa tényleg képes lehet ennyi szén-dioxidot megkötni, ekkora kapacitást ugyanis eddig semmilyen kutatás nem igazolt.

Abban viszont úgy tűnik, egyetértenek a tudósok, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem fő elemei a faültetés mellett a meglévő állomány védelme, valamint a szén-dioxid-kibocsátás radikális visszaszorítása. Miközben világméretű összefogás alakult ki az Amazonas-medence lángoló erdeinek megmentése érdekében, hazánkban is egyre többen kötelezik el magukat a faültetés mellett. Fóton például évek óta hagyomány, hogy az önkormányzat minden fóti újszülött köszöntésére elültet egy őshonos gyümölcsfát. A főváros XVI. kerületében az önkormányzat térítésmentesen ad facsemetéket az azt igénylő lakóknak. A nyáron indult 10 millió Fa mozgalom elindítói azt tűzték ki célul, hogy közösségi összefogás keretében a legrövidebb időn belül 10 millió fát ültetnek el Magyarországon.

A GreenDependent karbon-kibocsátás-semlegesítési szolgáltatása, amely segítséget ad, hogy felelősséget vállaljunk kibocsátásunkért, pedig már régóta elérhető szervezetek és magánszemélyek számára egyaránt: a szolgáltatást igénybevevők számára a GreenDependent kiszámítja rendezvényük, utazásuk vagy háztartásuk karbon-lábnyomát és őshonos magyar gyümölcsfák ültetésével kompenzálja azt. Az elmúlt 10 év során már több mint 1500 fát ültettek Magyarország számos pontján.

 

A GreenDependent közreműködésével elültetett gyümölcsfák területi eloszlása

 

 

Fordítás és összefoglaló: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. szeptemberi (115.) számában.

 

 

 

Forrás, képek forrása: https://www.bbc.com, https://www.positive.news       

 

 

Megosztás Megosztás