Felhívás a Természetért (Call4Nature) nyílt levél


Hinnünk kell abban, hogy a visszafordíthatatlan veszteségek mellett van még esélyünk megmenteni a Földön zajló sokféle élő folyamatot. A radikális és sürgős változtatások szükségességére hívja fel a világ vezetőinek figyelmét a Call4Nature (Felhívás a természetért) című nyílt levél, amelyet a Természetvédelmi Világalap tett közzé és 600 természetvédő szakember írt alá.

Nehezünkre esik elhinni, és saját magunkban és másokban is tudatosítani, hogy a földi természetes élőhelyek állapota egy intenzív osztályon kezelt betegéhez hasonít: néhány részfunkció még jól működik, de bármelyik pillanatban összeomolhat a működés egésze.
 

Ahhoz, hogy környezetvédőként ne csüggedjünk el a mindennapi negatív hírek hallatán, muszáj eszközök sokféleségét használnunk a „gyógyulás” érdekébe. Az érintett emberek személyisége változik, a döntéshozókat különféle eszközökkel lehet érzékenyíteni a téma iránt.
 

Egy ilyen eszköz lehet a Call4Nature nyílt levél, amely emlékeztet a tényre, hogy a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES), amely több mint 130 ország tudósait és diplomatáit egyesíti, riasztó képet festett a Föld élőlényeinek pusztulásáról, élőhelyeik eltűnéséről, az ökorendszerek felbomlásáról, a természet elvesztésének drámai felgyorsulásáról.

A levél szerint minden egyes földlakó ember részt kell vállaljon a változtatásban az energiafelhasználás, az élelmiszertermelés, a hulladék minimalizálás és a pazarló életvitel terén, de legnagyobb felelősség a politikusokat és a döntéshozókat terheli.

Nekik kell személyes példán keresztül megmutatni egy fenntarthatóbb életmódot és ugyanakkor olyan intézkedéseket és döntéseket foganatosítani, amelyek a Föld életmentését szolgálják, még akkor is, ha rövid távon ezek a döntések népszerűtlenek a választópolgárok számára.

A legszükségesebb intézkedés a természetromboló tevékenységek finanszírozásának leállítása, a termőtalajpusztulás és az erdőírtás megfékezése, a fenntartható mezőgazdaság támogatása konkrét eszközökkel, a klímaváltozás megállítását célzó Párizsi Egyezmény betartása stb.

A The Guardian nevű újság megszólította a nyílt levél néhány aláíróját és figyelemfelkető fényképekkel nyomatékosították az üzenetüket.

A Flora and Fauna International szervezet alelnöke (és egyébként mesterszakács), Hugh Fearnley-Whittingstall,  a túlhalászat leállításást és a tengeri élő környezet védelmét tartja legfontosabbnak, ha olyan tengereket szeretnénk, amelyek ezután is ellátnak élelemmel.

Chris Ratcliffe fotós olyan elefántokat fényképezett, akiknek természetes életterét ültetvényekké változtatták át, de ugyanakkor értékelte azt a törekvést, hogy olyan ökológiai folyosókat hoztak létre a földművesek, amelyeken keresztül az óriási növényevők eljuthatnak erdős területekre.

A nyílt levél által megfogalmazott felvetéseket a Call4Nature c. kisfilm kellőképpen vizualizálja. A Yann Arthus-Bertrand filmes-fotóstól már megszokott gyönyörű és élethű természeti képek remélhetőleg segítik a nyílt levél útját a címzettek felé.

 

Összeállította, fordította: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi  (113.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com

Kép forrása: Call4Nature picture essay

 

 

 

Megosztás Megosztás