A fiatalok is aggódnak az uniós tagállamok gyenge klímavállalásai miatt


Három év előkészítő munka után, komoly közösségi összefogás, és a Globális Jogi Cselekvési Hálózat (Global Legal Action Network) segítségével hat portugál fiatal 2020 őszén keresetet indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (ECHR) 33 ország ellen.

A vád: az országok nem veszik komolyan a kibocsátáscsökkentést, nem tesznek meg minden tőlük telhetőt az éghajlati válság kezelésére, és ezzel sértik a fiatalok emberi jogait, és veszélyeztetik az emberiség jövőjét.

A 33 ország listáján azok az országok szerepelnek, amelyek az éghajlatpolitikai intézkedéseket nyomon követő elemzés (Climate Action Tracker) szerint a 1,5 °C fokos felmelegedési határértékkel nem összeegyeztethető pályát követnek. A strasbourg-i bíróságra most először került ilyen jellegű kereset, és a bíróság meglepően gyorsan lépett a sürgősnek nyilvánított kérdésben: november végén már arra kérte a 33 országot, hogy reagáljanak a fiatalok által benyújtott panaszra.

Az országok megpróbálták közösen elérni, hogy az ECHR visszavonja 2020. októberi határozatát, amely alapján az ügyet gyorsított eljárásban vizsgálnák annak fontossága és sürgető volta miatt, de nem jártak sikerrel, 2021 februárjában a bíróság elutasította a kérésüket. A kormányok azt is megpróbálták elérni, hogy a keresetet elfogadhatatlannak nyilvánítsák, de a bíróság ezt a kérést is elutasította, és a kormányok ellenkérelmének beterjesztési határidejét 2021. május 27-ig meghosszabbította.

 

Fordította és szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2021. márciusi (120.) számában

 

 

A magyar klíma- és kibocsátáscsökkentési célokról:

A magasabb klímacél közérdek, támogassák az Európai Tanácsülésen! - üzenik szakmai szervezetek a kormánynak

A kormány klímacélja azt is jelentheti, hogy még 10 évig alig teszünk valamit

 

Forrás és kép: https://www.climatechangenews.com, https://youth4climatejustice.org 

 

 

 

Megosztás Megosztás