Filmeső hűvös nyári napokra

A klímaváltozás okozta időjárási viszontagságok miatt még a mérsékelt égövön is kiszámíthatatlanná vált a meleg nyár és a hideg tél fogalma. Hűvös nyári napokra ajánlunk három filmet, amelyek elgondolkodtatnak, példát mutatnak, tettekre sarkalnak, de azt nem ígérjük, hogy pusztán szórakoztatnak.

A BBC One televíziós csatorna megbízásából készített Sir David Attenborough új sokkoló dokumentumfilmet, amely a Climate Change: The Facts (Klímaváltozás: A tények) címet kapta. A 92 éves természetfilmes minden eddiginél határozottabban tudatja, hogy legfeljebb tíz évünk, ha van arra, hogy radikálisan megváltoztassuk az életünket. A nyomasztó hangulatú filmben tudományosan bizonyított tényeket közöl, megszólít számos felkészült szakembert.

Ahhoz, hogy a most fiatal generáció túlélje saját életét a klímaváltozás okozta egészségkárosodás nélkül, drasztikus változtatásra van szükség nem csak a nemzetek, államok, multinacionális vállalatok szintjén – hanem az egyének szintjén is. Attenborough felvázol néhány tanácsot az egyszerű embernek: ne vásároljunk felesleges dolgokat, együnk kevesebb húst és tejterméket, ne dobjunk ki ételt, részesítsük előnyben a környezetkímélő termékeket. (Ha valaki ezeken már túl van, nézzen körül további tippekért a Kislábnyom oldalon.)

A fiú, aki befogta a szelet című játékfilm cselekménye igazi történeten alapul, főhőse William Kamkwamba, aki 1987-ben született Malawi Köztársaságba, Dél-Kelet Afrikában. Számunkra elképzelhetetlen az a gyerekkori élethelyzet, hogy William földműveléssel foglalkozó családja az aszály miatt éhezésre kényszerült. Az akaraterővel és kreativitással megáldott William 14 évesen, autodidakta módon megépítette élete első szélerőművét különféle hulladékból. Történetéről nemcsak film, hanem könyv is jelent meg The Boy Who Harnessed the Wind (A fiú, aki befogta a szelet) címmel. Kamkwamba egy új afrikai generáció képviselője, az energikus, technológiaimádó fiataloké, akik saját kezükbe veszik a sorsuk alakítását.

Az HBO televíziós csatorna által készített Chernobyl című mini sorozat alapos játékfilmes feldolgozása az 1986-os csernobili atomkatasztrófának, ami százezrek életét, egészségét károsította. 1986. április 25-ről 26-ra virradó éjjel a csernobili atomerőmű egyik reaktorában, súlyos üzemzavar történt. Egy vészhelyzet-szimulációs teszt rosszul sült el, majd az egymást követő műszaki hibák és szakmai tévedések miatt a négyes blokk felrobbant. Ennek a robbanásnak az egészségkárosító hatása napjainkig húzódik, számos megválaszolatlan kérdés maradt több mint harminc évvel a tragédia után is.

Mivel egy tévésorozatról és nem egy dokumentumfilmről van szó, a rendezők nem hagyják ki a személyes történeteket, az egyéni tragédiákat sem, így hatásvadász eszközök nélkül is megindító a film hangulata. 

„Csernobil megmutatta az embereknek, hogy felelősségük van a saját sorsukban, hogy a cipőgyári szakmunkás nem képes reaktort ellenőrizni, és nem minden mindegy.” (Grecsó Krisztián filmkritikája)

Mindhárom filmre jellemző a műfaji határok átjárhatósága: a dokumentumfilm elemei keverednek a játékfilm elemeivel. Témájukat tekintve is „határfeszegetők” és egyediek.

Kívánunk nyugtalanító filmnézést!

 

Szerkesztette: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi  (113.) számában.

 

 

Forrás: https://www.netflix.comhttps://www.hbo.hu, https://www.bbc.co.uk

Képek forrása: TheBoyWho, Chernobyl, TheFacts

 

 

 

 

Megosztás Megosztás