Így tudsz áramot spórolni a mosással, szárítással!

2023. április 19.

GreenDependent Intézet/Tudatos Vásárló

Itt a tavasz, lassan elrakhatjuk a nagykabátot, előkerülnek a vékonyabb ruhák és a tavaszi nagytakarítás részeként az abrosz- és függönymosás is napirendre kerül.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk róla, miként tudjuk kordában tartani háztartási gépeink fogyasztását, itt pedig két nagy energiafalóra fókuszálunk, arra, hogy hogyan spórolhatunk a mosó- és szárítógépek áramfogyasztásán. Kiderül például, hogy jellemzően nem is a kosz miatt mosunk. Mi az a 3 alapszabály, amit mindenképpen jegyezzünk meg a gazdaságos mosáshoz? Mennyit lehet spórolni a hőfokkal és a ruhamennyiséggel? Tippek lazáknak, haladóknak és a tökéletességre törekvőknek!

 


 

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2%-a volt a teljes háztartási fogyasztásnak a 2016-os 9,2%-hoz képest.

A 3 alapszabályt sosem lehet elégszer leírni: a mosógépet csak telepakolva, lehetőleg rövid programot és alacsonyabb mosási hőfokon indítsuk el!

További megtakarításokat érhetünk el, ha átgondoljuk és megkérdőjelezzük berögzült mosási szokásainkat:

  • A szekrényben áttelelt ruhákat elég, ha a napfényre és friss levegőre bízzuk, azaz inkább szellőztessük, mint mossuk őket.
  • Gondoljuk át a társadalmi konvenciókat: biztos, hogy csak hófehér abroszra lehet teríteni az ünnepi menüt és csak a vasalt ruha hordható? Kell egyáltalán terítő az asztalra?
  • Vigyázzunk a ruhánkra, azaz csökkentsük a mosnivaló mennyiségét: viseljünk kötényt a főzéshez, “játszóruhát” a takarításhoz.
  • Energia- és kibocsátásmegtakarítást jelenthet, ha a nagyobb textíliák, ágyneműk, kabátok mosásához a hatékonyabb, nagyobb mennyiséget bíró mosógépekkel rendelkező, az ország számos pontján elérhető közösségi mosodákat használjuk (azaz nem veszünk nagyobb kapacitású mosógépet csak azért, hogy ezeket a dolgokat mosni tudjuk).

 

Nem is a kosz miatt mosunk


A GreenDependent Intézet arra kereste a választ, hogy mennyi energiát lehet megtakarítani a tudatos mosógéphasz-nálattal.

Az Energia Élő Labor kihívásban 41 gödöllői háztartás tagjai vállalták, hogy 2018 szeptembere és decembere között 8-10 héten keresztül alacsonyabb hőfokon és kevesebbet mosnak, és minden mosásuk adatait naplóban rögzítik. 

Már a kihívást megelőző felmérésből fontos tanulságok derültek ki:

  • a heti 4 mosás teljesen átlagos, és főként a háztartás tagjainak számától függ;
  • a ruhák többsége a viselés hossza miatt kerül a szennyesbe (51%);
  • ezzel szemben szennyezettség miatt csak ritkábban mosunk;
  • a mosás a foltok miatt 27%-ban, a rossz szag miatt 22%-ban történik;
  • a háztartások 15%-a rendelkezett szárítógéppel.

A felmérésben 1810 mosás fogyasztási adataiból az alábbiak derültek ki:

  • Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is.
  • A 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.
  • Ha fél vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás.
  • Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz, felesleges öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak. Ezt érdemes elkerülni!

A tudatosság, az odafigyelés komoly eredményeket hozhat. A vállalás résztvevőinél például:

  • átlagosan 21%-kal csökkent a heti mosások száma;
  • csökkent az átlagos mosási hőmérséklet, és nőtt a 30 fokon történő mosások száma;
  • a mosáshoz kapcsolódó átlagos heti energiafogyasztás 22%-kal csökkent;
  • megváltozott a mosógép használatának módja (csak tele indították el, ruhákat előre beáztatták, kitanulmányozták a programokat stb.);
  • változott a mosás oka (a ruha viselésének hossza kevésbé lett fontos, inkább az számított, hogy valóban koszos-e);
  • változott az is, hogy milyen és hány módszert alkalmaznak arra, hogy elkerüljék a ruhák mosását (szellőztetés, folt kézzel történő kimosása stb.);
  • nőtt a mosás energiafogyasztásával, a mosáshoz kötődő társadalmi normákkal, valamint a mosás és a ruhatár mérete és minősége közti összefüggésekkel kapcsolatos általános tudásszint;
  • nagyon hasznosnak értékelték a fogyasztásmérő használatát.

 

Sok kicsi tényleg sokra megy!


A háztartások nagy felelősséggel bírnak, és fontos szerepet töltenek be az energiarendszer átalakításában. A mindennapi szokásokban bekövetkező, látszólag kis változásoknak nagy hatása lehetne akkor, ha minden háztartás alkalmazná ezeket a gyakorlatokat. Ha Magyarországon minden háztartás a kihívásban elért átlag 21%-kal csökkentené a mosógéphasználatot, évente egy Zirc méretű település lakóinak CO2-kibocsátását meg lehetne takarítani!

Felmerül a kérdés, hogy mennyi megtakarítást lehetne elérni hasonló változtatásokkal például európai szinten?

Az európai háztartások hetente átlag 3,2-szer mosnak átlag 41°C-on, kb. 35 milliárd adag (!) mosást indítanak el évente, azaz 1130 mosás indul másodpercenként. Ha ezt az Élő Laborban alkalmazott ötletekkel, megoldásokkal 21%-kal csökkentenénk 27,6 milliárdra csökkenne a mosások száma, aminek a víz- és energiafogyasztási vonzata óriási!

Szerencsére egyre népszerűbb a 30 fokon vagy annál alacsonyabb hőfokon történő mosás. Egy felmérés szerint ha az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Dániában, Belgiumban és Franciaországban 3 fokkal csökkentenék az átlagos mosási hőfokot, azzal 1065 GWh áramot lehetne megtakarítani (egy 140 000-es város éves átlagos áramfogyasztását!).

 

 

Mire figyeljünk a mosógép beszerzésénél?


  • Nem mindegy, milyen géppel mosunk! Válasszunk a háztartás igényeinek megfelelő kapacitású, energiatakarékos mosógépet, azaz figyeljünk oda, hogy C vagy D energiaosztályút válasszunk. A magasabb energiaosztályú gép akár 25-30%-kal is kevesebb energiát fogyaszthat!
  • Az elöltöltős gépek általában kevesebbet fogyasztanak, mint a felültöltős modellek. Fontos tehát a jó választás és a kezdeti beruházás!
  • A mosógép energiacímkéjén nagyon sok információ található, részletes magyarázatot kapunk minden adatról ITT.
  • Ismerjük meg mosógépünket: tanulmányozzuk át a géppel kapott útmutatót, hogy megismerjük, mely programokkal és milyen beállításokkal tudunk energiát, vizet és akár mosási időt is megtakarítani. Ha az útmutató alapján nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik program fogyaszt kevesebbet, használjunk fogyasztásmérőt, hogy kiderítsük!
  • Ha csak lehet, az energiatakarékosság mellett figyeljünk oda arra is, hogy környezetbarát legyen a mosógép, azaz ne csak kevés energiát, hanem kevés vizet is használjon, javítható és szétszerelhető legyen stb. Erről például a környezetbarát termékcímke adhat információt. Az EU környezetbarát termékjeléről és jelentéséről a mosógépek esetében ITT olvashatunk.

 

Mire figyeljünk a szárítógép használatánál?


A szárítógép esetében a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem használjuk! Ha tudjuk, szárítsuk a ruhákat friss levegőn (télen is!)!

Ha mégis muszáj géppel szárítanunk, vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • Akár a konyhában, akár a mosókonyhában vagy fürdőben helyezzük el a szárítógépet, fontos, hogy a helyiség jól szellőzzön, és a gép ideális esetben ablak közelében legyen. Egy rosszul szellőző helyiségben a szárítógépnek többet kell dolgoznia, azaz többet is fogyaszt.
  • Ne hagyjuk összegabalyodni/-tömörödni a szárítanivalókat! Ha nagy kupac nedves ruhával tömjük meg a gépet, könnyen előfordulhat, hogy a ruhák összetapadnak és tovább tart, több energiát igényel a szárításuk.
  • A szárítólabdák használatával ezt el tudjuk kerülni: tegyünk gyapjú szárítógolyókat a ruhával együtt a szárítódobba és így indítsuk el a gépet. A golyók a nedvesség felszívásával akár 20-40%-kal is lerövidíthetik a szárítási folyamatot és a dobban való mozgással elválasztják egymástól a ruhaneműt, hogy a forró levegő hatékonyabban áramolhasson.
  • A paplanhuzatokat mindenképp begombolva szárítsuk, hogy ne nyeljenek el más, apróbb ruhadarabokat, megnövelve a szárítási időt.
  • Egy másik egyszerű energiatakarékossági tipp, hogy igyekezzünk a hasonló anyagokat együtt szárítani! Ha a nehezebb anyagú holmikat (törölköző) könnyebb darabokkal (pólók) szárítunk együtt, a folyamat tovább tart!
  • Ha csak néha van szükségünk szárítógépre, fontoljuk meg, hogy ahelyett, hogy beszereznénk egyet, közösségi mosodába látogatunk el.

 

 

Antal Orsolya / GreenDependent Intézet

Képek és ábrák forrása, ha másképp nincs jelölve: GreenDependent ©

 

 

További hasznos anyagok, információk

Tesztek

 

 

 

 

 

Megosztás Megosztás