Írország az első a világon, aki nem kér a fosszilis energiahordozókból

Az ír parlament alsóháza 2018. július 12-én elfogadta azt az éveleji törvényjavaslatot, amely szerint az ország befektetési alapja, az Ireland Strategic Investment Fund (ISIF), nem fektet többé fosszilis energiahordozókba.

Ezzel az írek lesznek az első ország a világon, ahol az állam mindenféle állami beruházást és támogatást megszüntet, amely fosszilis energia használatára épül.A befektetések fosszilis energiahordozóktól való megtisztítása egyre gyorsuló folyamat, több billió dollárt vonnak ki  a befektetési alapok az iparágból - vannak köztük nagy nyugdíjalapok és biztosítótársaságokvárosok, mint pl. New Yorkegyházak és egyetemek.

Az Írországban elfogadott, és remények szerint még az év vége előtt érvénybe lépő új törvény a 8,9 milliárd eurós ISIF alapot öt év alatt teszi fosszilis-mentessé, és megtiltja a jövőbeni fosszilis erőforrás alapú befektetéseket. A befektetési alap több, mint 300 millió € értékben adja majd el szén-, olaj-, gáz-, és tőzegrészvényeit.

A befektetések megtisztítását támogatók szerint a már felfedezett fosszilis energiahordozó-mennyiség jóval nagyobb, mint amennyit katasztrofális klímakövetkezmények nélkül el lehetne égetni, és éppen ezért további lelőhelyek kutatása és kitermelése egyrészt morálisan helytelen, másrészt gazdaságilag kockázatos. Vannak ugyanakkor ellenzők is, akik úgy vélekednek, hogy hatékonyabb, ha megtartják részvényeiket a fosszilis iparágban, és belülről próbálnak meg változást elérni a vállalatok működésében.

Gerry Liston, a Global Legal Action Network jogi szakértője, aki részt vett a törvényjavaslat kidolgozásában, a befektetések kivonásában hisz: „A kormányok nem fogják tudni megvalósítani a Párizsi Klímaegyezményben tett nemzeti vállalásaikat, ha továbbra is pénzelik a fosszilis tüzelőanyag-ipart. A világ országainak minél előbb követniük kell Írországot, és leállítani a fosszilis befektetéseket.”

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. szeptemberi (109.) számában.

 

 

Forrás: https://theecologist.org, https://www.theguardian.com

 

Megosztás Megosztás