Karbon-böjt a karanténban

Az E.ON EnergiaKözösségek program résztvevő háztartásai évről évre bizonyítják, hogy beruházás nélkül, csak viselkedésváltozással is jelentős energiát takaríthatunk meg. Azonban különösen nehéz helyzettel szembesültek az idei verseny résztvevői, hiszen a koronavírus járvány miatt otthonról dolgozva, tanulva próbáltak meg minél többet takarékoskodni. Sőt, még ennél is többet tettek: végigcsinálták az idei tematikus karbon-böjtöt is!

De hogy hogyan is zöldültek most is? Erről gyűjtöttük össze kedvenc jógyakorlataink, tippjeink, idézeteink. (Zárójelben a csapatok nevei)

 

Zölden, a karanténban is

0. hét: Fontos a felkészülés!

  • Felkészültünk a babavárásra. Lakásátrendezés. El a bútorokkal a radiátor elől! (Csodabogarak)
  • Anyu már hónapok óta folyton ide-oda dugdos egy kis kütyüt a konnektorokba, és áhítattal bámulja a kijelzőjét, pedig még csak nem is lehet simogatni. Pálcikákkal rajzolt számok vannak rajta, mint a mikrón. Amúgy azokat már én is le tudom rajzolni! Anyu is lerajzolja őket egy papírra, aztán átdugja a mérőt egy másik konnektorba. Mindent meg akar mérni, sokat nyomogatja a többi számgépet is, meséli apunak, hogy mi mennyit fogyaszt. (Energöd)
  • Az egyik legizgalmasabb rész volt az, hogy egyáltalán feltérképezzem a lakásomat, tisztába kerüljek alapfogalmakkal, jelenségekkel. Mivel a lakás a nagyszüleimé volt, így sok mindent megörököltem, és az ,,alapok” működésével kevésbé vagyok tisztában. Ez a feltérképezés is azért volt hasznos, hogy jobban próbáljak a prevencióra fókuszálni. (OneGroupForThePlanet)
  • A hosszú ideje tartó otthoni munkavégzés miatt a csapat nem akart extra vállalásokat tenni, ezért az elején a böjti naptárban javasolt lépések mentén kezdtük el a versenyt. Később a kisebb sikereken felbuzdulva, mégis kipróbáltunk sok mindent. (Zölden könnyebb)

 

1. hét: Hálószoba, fűtés

Fűtés

  • Meg kell találni az egyensúlyt a lakás hőmérséklete és a teafőzés gyakorisága között, nehogy a teafőzés több energiát vigyen el, mint a fűtés. (Bolygóvédők 2.0)
  • A böjt első hetében anya megint lejjebb akarta venni a fűtést, pedig már így is hideg van, ezért leszavaztuk a tervét. Azért később észrevettük, hogy suttyomban kicsit mégis tekert a termosztátokon! (Energöd)
  • Kissé megnehezíti ugyan a takarékoskodást, hogy öten vagyunk itthon, de igyekeztünk mindent megtenni, amit ilyen körülmények között lehet. Kapóra jött a korai tavaszias idő, a sok napsütés, mivel sok ablakunk van, van hol beengedni a napfényt és a meleget. (EnergiaÉRDek)
  • Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárultunk fűtésünk hatékonyságához azzal, hogy a régi ablakokra felraktunk öntapadós szigetelő csíkokat. Azóta kevésbé “húznak” az ablakok. (OneGroupForThePlanet)
  • A február 4-i Nemzetközi Pulóvernap akciójához akarva akaratlanul mindegyikünk csatlakozott, mivel mindenki arról panaszkodott, hogy hiába van fűtés a lakásban, a számítógép előtt kucorogva muszáj felöltözni. :-) (Zölden könnyebb)

És alvás… :-)

  • Nálunk a kicsik félnek a sötéttől. Emiatt sokszor ég az éjjeli lámpa. Tudatosan odafigyelünk, hogy kapcsoljuk le időben vagy a redőnyt húzzuk fel az elalvásig - az utcalámpa pont bevilágít a gyerekszoba ablakán… (Göd, Neveleki szomszédok)

 

2. hét: Fürdőszoba, mosás

Mosás

  • Csapatunk két tagjának az az ötlete támadt, hogy úgy tudják csökkenteni a mosások számát, ha kisebb a textília, amit mosnak, mert így több darab fér a gépbe. A ruhaméreten nehéz csökkenteni, de az egyik családban lecserélték a nagy fürdőtörölközőket kicsire, a másikban pedig a régi tetrapelenkákat használtak törölközésre. (Bolygóvédők 2.0)
  • Csapatunk tagjai maximum 2x mosnak egy héten, de van, aki ennél is kevesebbszer. Rengeteg energiát és vizet spórolunk meg azzal, hogy nem dobjuk mosógépbe azonnal azokat a ruhákat, amiket 1-2 órán át hordtunk. (Edu)
  • A száradó ruhák párásítják és illatosítják a lakást. (Energiabombák)

Fürdés, tisztálkodás

  • Tanulság: Egy családnyi fürdővíz mindenre (is) elég, fedezi a wc-öblítést, a felmosást és a mosásba is besegít! (Bolygóvédők 2.0)
  • Szeretek Apával fürdeni, és ezen a héten többször is együtt fürödtünk, csak az volt a baj, hogy Anya nem engedte, hogy kihúzzam a dugót, pedig azt nagyon szeretem. (Energöd)
  • Anyával mindig versenyzünk, hogy le tud-e olyan gyorsan zuhanyozni, amíg én kirakok egy kirakót, én szoktam nyerni, én gyorsabban kész vagyok, de anya is nagyon igyekszik. (Energöd)
  • Egy jókedvű teljesítés eredményeképpen többen választottunk magunknak zenét a zuhanyozáshoz, és ezzel mértük, ki tud a legrövidebb idő alatt a leghatékonyabban lezuhanyozni. (Energiával zöldülj okosan)
  • A legnagyobb megtakarítást a bojler hőfokának lejjebb tekerésével értem el, amit a többieknek is javasoltam. Mivel otthonról dolgoztam, egy idő után azt is kipróbáltam, hogy reggel még jobban letekertem. A gond csak ott volt, hogy néha elfelejtettem visszaállítani, így azt is ki tudtuk próbálni, hogy milyen langyos vízben zuhanyozni. (Zölden könnyebb)

 

3. hét: Konyha, főzés

  • A harmadik héten is sütöttem, melyet előre megterveztem, így egymás után több ételt is készítettem, kihasználva az elért hőfokot, ezután a sütő melegét a helyiségek fűtésére használtam. (Csodabogarak)
  • Minek nekünk elektromos narancsfacsaró? Mehet a raktárba. (Edu)
  • Sokat főztünk és a konyhai háztartási gépek helyett kézi erővel dolgoztunk; a botmixert villára, a gépi habverőt kézi habverőre cseréltük. (EnergiaÉRDek)
  • Az edényeinket átnéztük és csak a fedővel rendelkezőket használjuk. A konyhai eszközeinket kiválogattuk, és amit nem használunk, a helyi Zero waste csoportba felajánlottuk. (EnergiaÉRDek)
  • Karácsonyi ajándék volt magamnak, hogy a kapszulás kávé helyett „french press” kávéfőzővel és kézi kávédarálót használva kávézhassak, ez nekem nagyon tetszik is. (EnergiaÉRDek)
  • A konyhában a legnagyobb újdonság volt, hogy bevezettem az állóvizes öblítést. Cserkésztáborokban mindig így mosogatunk, így meg is lepődtem magamon, hogy eddig nem így tettem. (OneGroupForThePlanet)

 

4. hét: Nappali, dolgozó, eszközök

  • A járvány persze becsempészett egy-egy dolgozó sarkot, de mindenki igyekszik megtartani az egyensúlyt. Sokat járunk mindannyian a szabadban; erdőbe vagy csak a kertbe kertészkedni, kutyázni, esetleg szemetet szedni a parkban. Két családban is fókuszba helyezték a héten a madárodúk, etetők, itatók, műfecskefészkek kihelyezését, természetesen a család legfiatalabb tagjaival közösen. A csapat jól felszerelt, a héten 3 fogyasztásmérő és egy hőmérőpisztoly segített abban, hogy mindent megmérjünk, amit eddig még esetleg nem mértünk volna le fogyasztás és/vagy hőmérséklet szempontjából. (Bolygóvédők 2.0)
  • Szembesültünk azzal, hogy a meglévő eszközeink átalagosan 16%-át soha nem használjuk, és a háztartásainkban mindössze 4 (!) olyan eszköz van, amit minden család használ. Ezek a hűtőgép, mosógép, tűzhely és a mobiltöltő. (Bolygóvédők 2.0)
  • Berendeztem egy kényelmes olvasófotelt, olvasólámpával, így sokkal csábítóbb az olvasás lehetősége. (Csodabogarak)
  • Ugyan van TV-nk, de anya azt sem tudja, hogy kell bekapcsolni, apa meg mindig csak a teniszmeccseket nézi a TV-ben, az olyan uncsi… Én legjobban kirakózni és memóriakártyázni szeretek, és ha anya és apa mesét olvasnak nekem, anélkül nem vagyok hajlandó elaludni. (Energöd)
  • Nagy siker: a férjem is áramtalanít, ha elmegyünk itthonról! (Energiabombák)

 

Mentes napok

Autómentesség

  • Autómentes hétköznapokat ugyan nem tudunk kialakítani, de hétvégére letettük az autót. És csak a környéken kirándulgatunk. (Csodabogarak)
  • Az autómentességet már a böjt előtt is beiktattuk a hétköznapokba, amikor közös szerzeményünk (a banyatank után szabadon) a sulitank bevetésével heti 2 napot kiiktattuk az autót az iskolába/munkahelyre jövet-menet. (EnergiaÉRDek)

Húsmentesség

  • Már megint állandóan csak a vega kaják. Persze jó, amikor a sok zöldséget aprítják és dobálják nekem néha a darabokat és végül is, amit a komposztba tesznek azt is ki tudom enni, ha akarom. De azért jó lenne, ha végre találkoznék valamelyik nagyival, hogy egy kis kolbász vagy csont is jusson. (Fifi kutyus, Energöd)

Hulladékmentesség

  • Úgy érdemes elindulni a munkahelyre is, hogy az ember csomagol magának innivalót, ennivalót, hogy ne kelljen napközben felesleges műanyagba csomagolt termékeket venni. (Edu)
  • Csomagolásmentes bolt nyílt Felsőgödön. Annak különösen örülök, hogy vannak dolgok, amiket helyben megvehetek, akár nagy tételben is, csomagolásmentesen, lehetőleg magyar gyártóktól, termelőktől. Gyalogosan és/vagy biciklivel is elérhetjük. (Göld, Neveleki szomszédok)

 

A kertészkedés sem maradt el…

  • Tanulság: A fotóinkat visszanézve az derült ki, hogy számunkra a kertünk a nappalink. (Bolygóvédők 2.0)
  • Mennyivel könnyebb helyzetben van az, aki bármikor kimehet a kertbe, az állatokhoz, a saját játszóudvarra vagy pihenőkertbe. Lényeges különbség van a kettő között. Főleg ha karanténba kerül az ember. (Energia(ny)Esők)

 

  • Palántákat neveltünk és megpályáztunk egy önkormányzati kiskertet, amit meg is nyertünk, ahova sokat járunk kertészkedni (Energiabombák)
  • A tavalyi nyeremény fákat ketten is felajánlották a munkahelyünknek, így nekik volt indokuk, hogy ellátogassanak az iskolába gondozni a csemetéket, kicsit kimozdulni otthonról, így is kevesebbet fogyasztani otthon. (Zölden könnyebb)

 

És végül az értékelés, na meg néhány tanulság

A verseny alatt 60-70%-kal csökkentettük a fűtési energiánkat és már nagyon kellemesen is érezzük a csökkentett hőmérsékleten magunkat, voltak fázós napjaink, de hozzászoktunk az újításhoz. (Bolygóvédők 2.0)

A fürdővíz újrahasznosítása majd egy köbméter ivóvíz megtakarításhoz vezetett. (Csodabogarak)

A vízfogyasztás könnyen csökkenthető, például egy indukciós víztakarékos szeleppel. Ezzel a csaprátéttel közel 30%-os vízmegtakarítást érhetünk el! (Edu)

Összességében heti 1-4%-ot sikerült faragni a fogyasztásainkon hétről hétre! (Energöd)

Az e-kütyük mellőzése még mindig nem jött össze. Viszont a mikrómentes nap remek volt. Ez más családnak is nagyon bejött. Sokkal tudatosabban figyelünk oda az elektromos berendezések használatára, mint eddig. (Energia(ny)esők)

Nagyon tetszett, hogy a karbonböjt alatt minden olyan területhez kaptunk ötletet, amivel a „másfél-fokos” életmód kialakítható, a verseny szempontjából pedig remélem, hogy ez idő alatt sikerült néhány százalék energiát is megspórolnunk. (Energiával Zöldülj Okosan)

 

Összeállította: Szőllőssy Anita

GreenDependent

 

Ötletek és képek forrása: Az E.ON EnergiaKözösségek program 2021-ben beadott karbon-böjti feladatai

 

További információ az E.ON EnergiaKözösségek programról ITT található.

Az E.ON EnergiaKözösségek 2020/21-es évadának online közvetített záró díjkiosztó rendezvényén minden érdeklődő betekintést nyerhet a programba és annak eredményeibe.

Várjuk Önt is a záró rendezvényen 2021. június 5-én

https://www.facebook.com/events/303774338048720/

 

 

 

 

Megosztás Megosztás