Kert mindenhol

Kicsi a kertünk? Túl sok a burkolt felület? Bárhol teremthetünk mini kertet, vagy kiegészíthetjük a meglévő területet az alábbi – városi környezetben is egyre népszerűbb – megoldásokkal. Ha kíváncsiak vagyunk, mi fán terem a hordozható kert, mi is az az ablakfarm vagy a tótágas kert, olvassunk tovább :)


A bőröndszerű ládákban pompázó hordozható kerteket (UrbanBuds) egy olasz tervező, Gionata Gatto álmodta meg. Ha jól csináljuk, egy dobozban több mint harmincféle növény is nőhet és teremhet, a doboz minden oldalát birtokba vehetik a zöldségeink! A bőröndkertet szabadon tologathatjuk, pl. télen be a lakásba, nyáron ki a teraszra, esőre, eső elől stb.

A függőleges, talaj nélküli, tápoldatot igénylő ablakfarmon (window-farm) a növények oszlopokban, egymás alá felfüggesztve nőnek, minden növénynek saját „fészke” van és felülről, csepegtetős rendszerben kapja a vizet, tápanyagokat. Újrahasznosításnak sem utolsó, ha az ablakkertet PET palackokból építjük meg! A nagyobb világos ablakok teljes felületét kihasználva jelentős mennyiségű zöldséget tudunk termeszteni meglehetősen alacsony energiaráfordítással.
Forrás: http://www.windowfarms.org/ Letöltés ideje: 2010. június

Leselejtezett bevásárlókocsikból is csinálhatunk mozgatható kertet. A képen épp babok futnak a bambusz rudakra, de fű-szernövényekkel, paradicsommal és paprikával is beültethetjük a kocsikat.

Azt eddig is tudtuk, hogy sok plusz teret nyerünk, ha a növényeinket fellógatjuk – vízből is kevesebb kell azonban, ha a növények fejjel lefelé nőnek! Az ötlet elég meredek, a tótágas kertek (upside-down gardening) mégis egyre szaporodnak Európában és az Egyesült Államokban. A palántát egy alul lukas, komposzt és föld keverékével megtöltött tárolóedénybe (pl. egyszerű vödörbe) ültetjük. A paradicsom, uborka és paprika állítólag nagyon jól érzi magát így!
A módszernek számos előnye van: helytakarékos, nem kell a kártevőkkel és fertőzésekkel küzdeni, nincs gyomlálás, a gravitációnak köszönhetően a víz és tápanyagok közvetlen a gyökérhez jutnak, és a nap is jobban éri az érlelendő gyümölcsöt.

Másokat is meg akarunk lepni haszonnövényekkel, virágokkal? Dobjunk magbombát az üresen álló, elhanyagolt telkekre, körforgalmakra vagy a szomszéd parlagon hagyott kertjébe! :) A Magszabadság Mozgalom a gerilla-kertészet egyik módszereként fogható fel: a többek között a földek közösségi használatbavételét szorgalmazó angol aktivisták olyan tápanyagban gazdag, magokkal telerakott kemény pingponglabdányi földgolyókat csinálnak, amelyek könnyen „terjeszthetők”, azaz feltűnés nélkül dobhatók bárhová és az első esőig biztonságban rejtegetik, majd eső után táplálják a belőlük sarjadó életet.  A bombákat rendelni és saját kezűleg készíteni is viszonylag egyszerű.



A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 1. száma.
 

Megosztás Megosztás