A későbbre tolódott Ökológiai Túllövés Napja rámutat azokra a lehetőségekre, melyekkel egy bolygóbarátabb jövőt alakíthatunk ki

A koronavírus-járvány eredményeként csökkent az emberiség ökológiai lábnyoma, ami idén a tavalyihoz képest három héttel későbbre tolta el az Ökológiai Túllövés Napját. A gazdaság újraindítása egyedülálló esélyt jelent az országoknak arra, hogy egy élhetőbb jövőt alakítsunk ki.

A Global Footprint Network számítása szerint idén augusztus 22-én értük el azt a napot, amikorra az emberiség kimerítette a Föld által 1 év alatt regenerálódni képes erőforrásokat. A koronavírus miatti lezárások eredményeként csaknem 10 százalékkal csökkent a globális ökológiai lábnyom, de még így is 1,6 Földnyi erőforrást használ fel az emberiség idén. A gazdasági fellendülés mikéntje világszerte aggasztó kérdés, ezért fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy olyan jövőt építsenek, ami mindenkinek boldogulási lehetőséget ad a bolygónk határain belül - azaz megvalósulhat az „egybolygós életmód”.

Laurel Hanscom, a Global Footprint Network vezérigazgatója kiemelte, hogy a fenntarthatóságnak mind az ökológiai egyensúlyt, mind az emberek jóllétét magába kell foglalnia hosszú távon; így az idei ökológiai lábnyomban tapasztalható csökkenést nem téveszthetjük össze a helyzet általános javulásával. Az Ökológiai Túllövés Napja ebben az évben még jobban rámutat arra, hogy olyan stratégiákra van szükség, amik növelik az emberek ellenálló képességét.

Számos olyan, egyéni vagy közösségi szintű megoldás létezik, melyek lépésről lépésre alkalmazva jelentősen befolyásolhatják a jövőnket: hogyan termeljük meg az élelmiszert, miként közlekedünk, hogyan biztosítjuk az energiaszükségletünket, hány gyermekünk van, mennyivel növeljük a természetvédelmi területek arányát. Ha karbon-lábnyomunkat felére csökkentenénk, 93 nappal tolhatnánk ki az Ökológiai Túllövés Napját.

Fontos, hogy mit eszünk, mert jelenleg bolygónk biokapacításának felét az élelmezési rendszerek használják fel, ezért az élelmiszerellátás karbonlábnyom-csökkentését ösztönző politikai irányoknak extra figyelmet kell szentelni. Ha globálisan feleannyi élelmiszert pazarolnánk el, az 13 nappal tolná ki az Ökológiai Túllövés Napját.Mivel fel kell készülnünk arra, hogy egy olyan világban fogunk élni, amit nagyban formál az éghajlatváltozás és a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások, az Overshootday.org segítséget kínál az egyének számára abban, mit tehetnek, az ökológiai lábnyom kalkulátorral pedig haladásukat is nyomon követhetik. Emellett pedig, az egyének, közösségek, vállalkozások és kormányok fenntarthatóságot támogató kezdeményezései is elérhetőek a Global Footprint Network  interaktív #MoveTheDate térképén.

A Scottish Environmental Protection Agency (SEPA), a Glasgowi Egyetem és a Global Footprint Network az elhalasztott COP26 klímakonferenciára való tekintettel augusztus 20-án az egybolygós életmód jegyében tart elő közvetítést, felhívva a problémára a köz- és magánszektor vezetőinek figyelmét.

Az emberiség véges bolygónk keretein belüli boldogulása a kulcsa az új üzleti stratégiának. A Schneider Electric és a Global Footprint Network által írt e-könyv szerint az „egybolygós életmód” egyfajta keretet adhat a hosszú távú sikerekhez az ENSZ Humán Fejlettségi Mutatójával (HDI) és az ökológiai lábnyom indikátorokkal együtt.

A vállalatok, de a városok és országok ellenállóképessége is az ökológiai erőforrások megfelelő kezelésétől függ. Ausztrália biokapacitása az erdőtüzek következtében majdnem felére csökkent, így most először fordul elő, hogy lakói túlfogyasztják a rendelkezésükre álló erőforrásokat. Ezzel szemben Skócia, jó karbonmenedzsment stratégiájával és jelentős biokapacitási eszközeivel hamarosan ledolgozza régóta fennálló hiányát ezen a téren.

Az erőforrások globális túlfogyasztása az 1970-es évek elején kezdődött; ma az ökológiai adósság már 18 földi évvel egyenlő. Más szóval ez annyit jelent, hogy 18 év szükséges ahhoz, hogy visszafordítsuk a túlhasználatból eredő károkat – feltételezve, hogy a károk teljes mértékben visszafordíthatók. A jelenleg elérhető megoldásokkal kialakítható egy olyan életmód, mellyel a bolygó határain belül maradhatunk. Ha évente 5 nappal tolnánk ki a Túllövés Napját, 2050 előtt elérnénk, hogy az emberiség kevesebb erőforrást használjon, mint a Föld éves biokapacitása.

Az ökológiai lábnyomról

Az ökológiai lábnyom a jelenleg rendelkezésre álló legátfogóbb biológiai erőforrás-elszámolási mutató. Összegzi az emberiség biológiailag produktív területekkel szemben támasztott versengő igényét (élelmiszer, faipari termékek, textilek, széndioxid-megkötés, az infrastruktúra helyigénye). Jelenleg 60 százalékát az emberiség karbon-lábnyoma teszi ki.


Az Ökológiai Túllövés Napja 2020-ban

  • Az Ökológiai Túllövés Napjának dátuma az emberiség ökológiai lábnyomának 9,3%-os csökkenését tükrözi, amit az idei év január elseje óta tapasztaltunk a korábbi év ugyanezen időszakához képest, a koronavírus-járvány okozta lezárások következményeként. A hosszú ideje tartó növekedés utáni csökkenés főként a fakitermelésben és széndioxid-kibocsátásban tapasztalható visszaesésnek tulajdonítható.
  • Az emberiség jelenleg 60 százalékkal több erőforrást használ fel, mint amennyi képes megújulni – vagyis olyan, mintha 1,6 Földön élnénk. Az Ökológiai Túllövés Napjától kezdve az adott év végéig az emberiség folyamatosan növeli az 1970-es évek eleje óta tartó a deficitet. (Az ENSZ National Footprint & Biocapacity Accounts adatai alapján.)


A Global Footprint Network szervezetről

A Global Footprint Network egy olyan nemzetközi fenntarthatósággal foglalkozó szervezet, amelynek célja annak elérése, hogy a Föld rendelkezésre álló keretein belül éljünk, és reagáljunk az éghajlatváltozásra. 2003 óta több mint 60 országgal, 40 várossal és 70 globális partnerrel dolgoznak azon, hogy tudományos betekintést nyújtsanak a nagyhatású politikai és gazdasági döntésekre. Egy olyan jövő teremtésén dolgoznak, ahol mindenki boldogulhat a bolygó ökológiai határain belül.

www.footprintnetwork.org


A GreenDependent és a kampány

A GreenDependent Egyesület és Intézet már 4 éve részt vesz a nemzetközi Ökológiai Túllövés Napját megelőző, szemléletformáló kampányban, mint magyar partner. Az idei évben a @Kislábnyom és az @EnergiaKözösségek Facebook oldalán voltak követhetőek az ezzel kapcsolatos események, hírek, tippek.

Legfrissebb, témához kapcsolódó cikkeink:

További tippek az E.ON EnergiaKözösségek program honlapján, illetve a Kislábnyom oldalán érhetőek el.

 

 

Megosztás Megosztás